İstanbul'a 5 milyon turist geldiyse, oteller neden dolu değil?

Rekor üstüne rekor kırdırılan turist girişlerinde durum böyle görünmesine, gösterilmesine karşın; nedense İstanbul’da otel doluluk oranları bu beş ayda % 60’ın üzerine çıkamamış.

Deniz Tüfekçi Deniz Tüfekçi 17/07/2019 10:22
İstanbul'a 5 milyon turist geldiyse, oteller neden dolu değil?

Kimse doğruyu söylemiyor, bu kesin de; ben bunun peşinde değilim. Kaldı ki, otelciler neden yanıltıcı beyanat versin. Hepsi övünerek ne kadar doluluk sağladıklarını anlatma peşindeler. Hatta olmayanı da var göstererek.

Benim sorularım var sadece. Madem bu kadar turist (bence yabancı) girişi oldu, ben onlara yabancı turist denmesine karşıyım. Her yabancı turist olmayabilir. Neden otel dolulukları istenilen düzeyde değil?

Son 5 yılda yatak sayısı turist sayısındaki artıştan fazla mı oldu? Hiç sanmıyorum. İşler kötüye gidince bırakın yeni otel açmak, bir çok işletmeci otel kapattı. Yatak sayısında % 11'lik bir artış olmadı. Peki, 5 yıl önceye göre fiyatlarda, oda başı gelirlerde bir artış oldu mu?

Turist İstanbul'a geliyor ama, konaklamadan aynı gün geri dönüyor olabilir mi?

Tüm zamanların rekorunu kıran İstanbul’da fiyatlar 5 yıl önceye göre en az % 35 aşağıda. Döviz bazındaki bu azalış, bırakın dövizin son iki yılda ikiye katlanması, girdi maliyetlerinin artmasıyla otelleri daha da dara soktu.

Durum şu olabilir mi? Turist İstanbul'a geliyor ama, konaklamadan aynı gün geri dönüyor olabilir mi? Ya da başka bir kente gitmek için istanbul’u transit olarak kullanıyor.

Turizmin içinde olmayan birisi rekor! haberlerini duyunca işlerin ne kadar iyi olduğunu düşünür

Turizmin içinde olmayan birisi rekor! haberlerini duyunca işlerin ne kadar iyi olduğunu düşünür, alacaklarını (Bankalar) ister. Hükümet, 'Bunlara bir vergi koyalım' der. (Ki, dedi ve koydu zaten)

Hatta işi o kadarla da bırakmayıp; müze giriş ücretlerine de % 20 zam yapıp, 3'üncü dünya ülkelerinde görülmeyen bir uygulama ile 10 gün sonra uygulamaya başlar... dı zaten.

Siz turizmde işler iyi haberlerine tereddütle yaklaşın

Konaklama tesislerinin sahipleri, dernekleri acaba neden hiç seslerini çıkartmıyor, neden durum söylediğinizle uyuşmuyor? demiyor.

Siz turizmde işler iyi haberlerine tereddütle yaklaşın... Bakmayın işleri iyi gösterme çabalarına. Onlar tabii ki kendilerini başarılı göstermeye çalışacaklar. Siyasetin gereği bu. Ama kazın ayağı hiç de öyle değil. Emin olun...


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.