İSTANBUL’UN MAKYAJININ ALTINDAN SIRITAN KUSURLAR

Hasan Arslan Hasan Arslan 31/12/2019 23:40

Görücüye çıkacak İstanbul, bir gelin gibi süslendikten sonra nihayet muradına erdi. İstanbul’da Avrupa Kültür Başkenti heyecanı tüm hızıyla sürüyor. Bir yanda konserler bir yanda tiyatro organizasyonları ve doğal güzelliği ile İstanbul gelen turistleri büyülüyor.

Ancak bu büyü ara ara bozulmuyor değil. Örneğin, tarihi yarımadanın trafiğe kapatılması yüzünden turistler büyük sıkıntı çekiyor. Otobüsler uzak yerde parkedildiği için müzeye ulaşana kadar kan ter içinde kalan turistlerin geri dönüşleri ise hac yolculuğuna benziyor.
Sultanahmet’e gelen turistleri bekleyen hanutçu ve taksiciler ise işin cabası. Hanutçular, Sultanahmet Meydanı’nda attıkları turların metre olarak toplamı neredeyse Guiness Rekorlar kitabına girecek nitelikte. Turistlerin onlardan kaçıp gönül rahatlığı ile bir müzeye girmesi mucize...

Hanutçuların satış yapması değil aslında mesele; içlerinde sabıkası olup ne iş yaptığı belli olmayan tipler var. Belirli bir meslek örgütüne bağlı olmadıkları için herhangi bir disiplinleri de yok. Yani içlerinden bir tanesi çıkıp turisti soymaya kalksa veya kötü bir niyetle yeltelenme olsa al başına bela. Sonra seyreyle yurtdışında Türkiye aleyhine yapılacak olan kara propagandayı.

 Taksiciler ise işin bir başka yönü. Artık işi gücü bıraktılar, turist kovalıyorlar, zorla turistleri taksilerine bindirmeye çalışıyorlar. Haliyle taksimetreden daha karlı turistleri kazıklamak. En kısa destinasyonda bile İstanbul’u yarım şehir turu attırıp fahiş para kazanmanın peşine düştüler. Bütün bunlara bir çeki düzen verilmesi gerekiyor.

Sözün özü, Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’un adına şanına yakışır bir şekilde bir turizm destinasyonu olmasını istiyorsak bir an önce makyajı kadar alt yapısını teşkil eden sokağa da el atmalıyız.

Son olarak Trip Advisor’daki yorum rezaletine de değinmeden edemeyeceğim. Bazı oteller akla hayale gelmeyen yöntemlerle www.tripadvisor.com’da kendileri hakkında şike yorumlar yazdırarak haksız rekabete yol açıyor. Hem kendilerini hem turistleri kandırıyorlar. Halbuki yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Hem kendilerine hem turizme yazık ediyorlar. Bence otelciliği bırakıp PR şirketi kursunlar. Adı üzerinde orada yapacakları sadece P (Pis) R (Rekabet) olacaktır.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.