İspanyol turizmciler, 'Türk ekolünü' görmeye geldiler...

İspanyol otel sahipleri, yöneticileri, acentacı ve İspanyol otelciler birliği temsilciler Antalya’ya 'Türk turizm fenomenini' incelemeye geldiler.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İspanyol turizmciler, 'Türk ekolünü' görmeye geldiler...

İspanya’nın en önemli turistik yöreleri arasında sayılan Andalusya ve Costa Del Sol bölgelerinin otel ve turizm yöneticileri Antalya ziyaretlerinde şaşkınlıklarını gizleyemedi ama, bazı eleştirilerde bulunmaktan da geri kalmadı.

 

Tantur turizm şirketinin organize ettiği etkinlikten son derece memnun olan İspanyol heyeti, bu tür ziyaretlerin karşılıklı olarak daha sık yapılmasını önerdiler. Son 4 yıldır turist sayısında istikrarlı şekilde düşüş yaşayan İspanya turizmi, sektörü harekete geçirdi ve özellikle ‘Türkiye’nin Sırrını’ öğrenmeye itti.

 

Antalya’nın ünlü Arma Balık Lokantasında bir yemekte buluşan İspanya heyeti, TUI AG Türkiye temsilcisi Hüseyin Baraner ve Tourexpi haber müdürü Mehmet Perçin ile Türk turizmini ve ziyaretlerinin amacını konuştular.

 

‘Her şey dahil konseptinde sizin kadar başarılı değiliz’...

 

Resort otelleriyle ünlü Costa Del Sol bölgesinin Otelciler Birliği Uluslararası Pazarlama Müdürü Lynn Mitchell, “Daha önceleri kimi resort tesislerimiz her şey dahil konseptini denedi ama umduğumuz başarıyı bulamadık. Her şey dahil konseptinde sizin kadar başarılı değiliz” diye itirafta bulundu.

 

 

Türkiye’nin kaliteyi düşürmeden ve lokantalarda bir ‘kantin havası’ yaratmadan, her şey dahil konseptini nasıl uyguladığını görmek istediklerini belirten Mitchell, Side, Belek, Lara ve Kundu bölgesindeki tesislerden çok etkilendiklerini sözlerine ekledi.

 

 

Türk ekolünü anlamaya geliyoruz...

 

Lynn Mitchell: “Konuştuğumuz çoğu Türk otel yöneticisinin kariyerinin bir yerinde bir İspanya tecrübesi var. Ya burada çalışmışlar, ya da burada eğitim almışlar. Otel yönetimlerindeki İspanyol ekolu hissediliyor. Şimdi biz Türk ekolünü anlamaya buraya geliyoruz”.

 

 

 

Costa Del Sol Patronato de Tourismo & Convention Bureau adına konuşan Mitchell, “İspanyol turizmciler Türkiye hakkında çok az bilgiye sahipler. Oysa tecrübe alışverişi her iki taraf için de çok önemli bir kazanç olur. Bu tür buluşmaların daha sık olmasını diliyorum” dedi.

 

 

 

Mitchell, “Türkiye’deki turist sayısının küresel krize rağmen önemli derecede düşmemesinin sadece fiyat indirimlerine bağlanamayacağını anladık. Bunu bir fenomen olarak algılamamak lazım, bu gelişmeyi doğru anlamak gerekir” diye devam etti.

 

 

 

‘Altyapıyı nasıl yetiştirdiler?’

 

Andalusya bölgesi otelciler birliğinin temsilcilerinden M. Aloso ise “Türkiye’de ummadığımız muhteşemlikte büyük, modern ve yeni tesislerle karşılaştık. Bu tesisler çok etkileyiciydi. Özellikle Belek’teki büyük tesisler ve golf sahaları, aramızda ‘Altyapıyı nasıl yetiştirdiler’ sorusuna sebep oldu. Türkiye’nin diğer bölgelerini de görmek isteriz. Özellikle 3,4 yıldızlı ve aile işletmeleri olan orta büyüklükteki tesisleri de ziyaret etmek isteriz” dedi.

 

 

 

‘İspanya-Türkiye rakip değil’

 

İspanyol grubuna başkanlık eden Toni Corall, Türkiye’yi ziyaret etmekle çok doğru bir karar verdiklerini belirtti. “Müşterilerimiz aynı ama ürünlerimiz aynı değil” diyen Corall, “Avrupalı turizm tüketicisi yılda birden fazla ürün alıyor” diyerek, İspanya ve Türkiye’nin birbirlerine rakip iki destinasyon olmadıklarını hatırlattı.

 

 

 

Türk turizminden hayranlıkla söz eden Corall, “İspanya gibi 50 yıllık kitle turizmi tecrübesine sahip olan İspanyol turizmciler, Türk turizmindeki gelişmeleri hayranlıkla izliyor ve otelcilerimiz artık Türk otelcilerin neyi bu kadar mükemmel yaptıklarını merak ediyor. Bu ziyaretin bir amacı da bu sorudur” dedi.

 

 

 

‘Turizm kalitesi, otelin tel örgüleriyle sınırlanmamalı’

 

Daha önce de Türkiye’yi ziyaret eden Corall, tesislerimizi çok beğendiğini ama tesis dışındaki görüntülerin yakışmadığını hatırlattı: “Muhteşem tesisleriniz var ama tesislerin kapısından çıktığınız anda turiste cazip gelebilecek herhangi bir yatırım görmediğinizi fark ediyorsunuz. Bu bölgelerin turizm cazibesi sadece otelin tel örgüsü sınırları içinde kalan bölgeyle sınırlı kalıyor. Bu değişmeli”.

 

 

 

‘Antalya, tur operatörlerinin baskılarına daha duyarlı’

 

Mehmet Perçin’in “İspanya’da da her şey dahil konsepti yaygınlaşacak mı?” sorusuna cevap veren Toni Corall, “Antalya’nın aksine, İspanyol turizmi tur operatörlerine en fazla yüzde 40-60 oranında bağımlı çalışıyor. Antalya’da bu oran yüzde 90’ların üstünde. Dolaysıyla Antalya, Avrupalı tur operatörlerinin istek ve baskılarına daha duyarlı davranması gerekiyor. Her şey dahil konseptinin Antalya’da hızla yaygınlaşmış olmasına şaşırmamalı. Biz her şey dahil konseptini yaymadan turist sayısını artırmanın peşindeyiz” dedi.

 

 

 

‘Türk turizmi için iyi bir işaret’

 

Yemekte bulunan TUI AG Türkiye temsilcisi Hüseyin Baraner, İspanyol heyetinin Türkiye’ye inceleme ve tanışma amaçlı gelişini “iyi bir işaret” olarak yorumladı.

 

 

Baraner: “Bu ziyaret bize gösteriyor ki, Türk otelcilik ve turizm sektörü çok doğru şeyler de yapıyor. Eskiden bizim gıpta ettiğimiz ve biraz da kıskançlıkla baktığımız İspanya turizm sektörü kendini yenilemeye ihtiyaç duyuyor. Bu yenileme sadece tesis anlamında değil, anlayış, hizmet ve konsept anlamında da bir yeniden yapılanma peşindeler. Bu konuda birbirimizden çok şeyler öğrenebiliriz. İspanya’nın tecrübesi ne kadar önemliyse, Türk turizmcinin yaratıcı ruhu, heyecanı ve meslek sevgisi de o kadar önemli.”

 

 

 

Toni Corall, yemeğin sonunda bir haftalık geziyi organize eden TUI Türkiye turlar ve gruplar departmanı yöneticisi Havva Güleşir’e, mükemmel organizasyon için teşekkür ve tebriklerini iletti. (tourexpi)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.