İrfan Demirok: Yıldız kavramına inanmıyorum...

Son dönemde sayıları hızla artan lüks otellerin kaliteyi artırdığını ancak önemli olanın yıldızdan daha çok hizmet kalitesidir. 7 yıldız, 10 yıldız kavramlarına inanan birisi değilim. Önemli olan verdiğin hizmet ve aldığın fiyattır. Bugün bir müşteri 500 dolara bir oda parası veriyorsa bunu sokağa atmak için vermiyordur.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İrfan Demirok: Yıldız kavramına inanmıyorum...
EMEL EVCİN - Turizm Aktüel / Antalya

Türk turizminin son yıllarda parlayan yıldızı Rixos Hotels, turizmde dünya zirvesine çıkmayı hedefliyor. Rixos Hotels,  büyüme stratejisi doğrultusunda ise bin otellik bir zincire ulaşma hedefini değiştirerek 5 yıl içinde 1 milyarlık bir ciroya ulaşarak, dünyada ilk ona girmek istiyor.

Yatak kapasitesini en hızlı artıran gruplardan biri olan Rixos Grup, dünya ve Türkiye turizmini çok iyi analiz ederek hızlı bir şekilde yatırım yapmaya devam ediyor.  Bin otellik bir zincire ulaşma hedeflerini de değiştirdiklerini belirten Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Demirok, 2015 yılı hedeflerinin de 1 milyar dolar ciro olduğunu söyledi. Sektörde 10-15 yıllık stratejileri planlayan tek Türk zincir otel grubu olduklarını ifade eden Demirok, hem şehir otelciliği, hem de resort otelcilik deneyimine sahip olduklarını altını çiziyor. Türkiye, Kazakistan, Hırvatistan, Dubai ve Avusturya gibi önemli destinasyonlarda hizmet verdiklerini hatırlatan Demirok,  kısa sürede hizmet, kalite ve yönetim anlayışıyla sektörde belirleyici ve lider konuma geldiklerini vurguladı.

Rixos´un, büyüme stratejisinin emek, sermaye ve müşteri üçlüsünü iyi yönetmek üzerine kurulu olduğunu ifade eden Demirok, “Rixos genç, dinamik bir grup. Çok kısa bir zamanda Antalya, Türkiye ve uluslar arası boyutta büyüyen bir grup. Tabi bunun nedeni hizmet, kalite ve fiyat döngüsü. Markalaşma sebebinin en önemlisi etkili insan kaynakları diyebiliriz. Misafir ne istiyor nasıl bir beklentisi var. Bu beklentiye göre ürün dizaynı ve dizayn edilen ürünün etkin pazarlaması önemli” diye konuştu.

“Yıldız kavramına inanmıyorum”

Temel kuralın beklentileri karşılamak olduğunun altını çizen Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Demirok, son dönemde sayıları hızla artan lüks otellerin kaliteyi artırdığını ancak önemli olanın yıldızdan daha çok hizmet kalitesi olduğunu söyledi.

“Yedi yıldız, 10 yıldız kavramlarına inanan birisi değilim” diyen Demirok, sözlerini şöyle sürdürdü; “Önemli olan verdiğin hizmet ve aldığın fiyattır. Bugün bir müşteri 500 dolara bir oda parası veriyorsa bunu sokağa atmak için vermiyordur. Bir beklenti ile geliyor ve o parayı veriyor. Sizin yıldız sayınızla verdiğiniz hizmet örtüşmezse o zaman sorun yaşanır. Biz söz verdiğimizin her zaman bir fazlasını yerine getirmeye çalışıyoruz.

Temel kural beklentileri karşılamaktır. 5-6 yıl öncesine baktığımız zaman 500 dolara oda satacağız dediğimizde kimse inanmıyordu. Ama bugün 500 dolara standart oda satabiliyoruz bunlar hayal etmediğimiz rakamlar. Bu tarz oteller otomatikman kaliteyi yükseltti. Hem kalite hem de fiyat anlamında bu otellerin katkısı var”. Türkiye’nin krizden en az etkilenen ülke olduğunu belirten Demirok,  krizde en başarılı ülke olduğuna dikkat çekerek, “ Türkiye’nin kendi içinde dinamizmleri var, örmeğin çok fazla eleştirilen ‘herşey dahil’ ve ‘fiyat politikası’ can simidi oldu. Dünyada kartların yeniden dağıldığını düşünürseniz, Türkiye’nin kendini şanslı hissetmesi gerekiyor. Türkiye krizden en az etkilenen ülke. Çünkü bizde kriz yönetimi daha güncel ve krizlere alışığız. Tesislerimizin yeniliğini ve hizmetimizin kalitesini de unutmamak lazım” dedi.


“İlk defa bizde fiyatlarda taviz verdik”   

Türkiye’de otel karlılıklarının hızla azalması ile ilgili konuya da değinen Demirok, “  Baktığımız zaman otel karlılık oranları yerine oturuyor. Daha önceden çok aşırı kar marjları vardı. Şimdilerde dünya standartlarına ulaşıyor. Karlılığın anlamına baktığımız zaman gelir ve gider dengesini görüyoruz. Ya gelirleriniz düşüyordur veya giderleriniz artıyordur. Gelirler son dönemde bakarsanız arttı ama giderler anormal arttı. Sadece enerji fiyatları yüzde 38lik bir artış var. Personel maliyetleri de arttı” diye konuştu.

Antalya kökenli bir firma olduklarını ve merkezlerinin Antalya’da olduğunu hatırlatan Demirok, bütün Rixosları Antalya’dan yönettiklerini söyledi. 2009 yılının değerlendiren Demirok, “2008 yılının doluluklarını geçtik. Ama ilk defa bizde fiyatlarda taviz verdik. Bunu da niye verdik. Aslında biz vermek istemedik.  Bizim en yakın rakibimizle aramızla yüzde 40 fiyat farkımız vardı. Bizim rakibimiz fiyatları biraz daha indirince fark iki katına çıktı.
Bu nedenle bizde arkasındanda geldik sürüklendik. İnternet üzerinden satışlarında hızla artarak devam ettiğini belirten Demirok, “ Pazarlama anlamında her koldan varlığımızı sürdürüyoruz. Her yıl internet üzerinden yüzde 50 oranında artış var.

Şu anda rezervasyonların yüzde 3'ü internetten yapılıyor ama bu artış çok önemli olan gelişimdir. Orta vadede bunun yüzde 27'ye kadar ulaşacağını tahmin ediyoruz. Dünya globalleştikçe her işlemi internetten anında yapabiliyorsunuz” dedi. 



Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.