İNSANA YATIRIM YAPMAK

K.Ünsal Barış K.Ünsal Barış 31/12/2019 23:40
Yatırımın en büyüğü ve en önemlisi muhakkak ki insana yapılan yatırımdır. Yüksek maliyetler ile ileri teknoloji ve modern olarak inşa edilmiş yeni otellerimizin bünyelerinde nitelikli yöneticiler ve personel bulunmadıkça, aynen teneke gibi ses çıkartırlar.

İşletmelerimizin değerine ekstra değer kazandıracak ana unsurun, o otellerimizi sahiplenecek, kullanacak, işletecek ve kaliteli hizmet sunacak, nitelikli yöneticiler ve personel ile donatılmış olmalarına bağlı olduğu gerçeği gözden kaçırılmamalıdır.     

Sektörümüz işletmecilerinin en güncel ve en büyük yakınma konularından birincisi;  Yeterli sayıda, deneyimli, uzman yönetici ve personeli bulamadıkları konusudur. İkinci yakınma konuları ise; Diğer otellerden transfer ettikleri veya otellerinde yetişmiş uzman yönetici ve personelin diğer otellere kolayca transfer olmaları realitesidir.    

Peki, siz işletmeciler;
 
-    Otel binanıza yaptığınız yatırımın % kaçını kendi yönetici ve personelinizin eğitim ve yetişmeleri için yaptınız veya yapıyorsunuz?

-    İşyerinizin çalışma koşullarını cazip hale getirmek için bir yatırım yaptınız mı? 

-    Yöneticilerinizin ve personelinizin diğer oteller tarafından kolayca transfer edilmemeleri için ne gibi önlemler aldınız?

Bu soruların yanıtını, lütfen, elinizi vicdanınızın üstüne koyarak veriniz ve sonra da yakınma konularınızı gözden geçiriniz.

Prestijli holdingler insana nasıl ve neden yatırım yapıyorlar?

Bazı büyük ve prestij sahibi holdinglerin günümüzde birer üniversitelerinin olduğu bilinmektedir. Bu holdinglerin en büyük amaçları, holdinge bağlı şirketlerinin gereksinim duydukları nitelikli elemanın yetişmelerine bizzat katkıda bulunmaktır.

Ayrıcana, işbirliği yaptıkları yurt dışındaki firmalara, eğitime verdikleri önemi yansıtmaya çalışarak, holdingin prestij ve itibarlarını artırdıkları da muhakkaktır. 

Üniversite sahibi holdingler, öğrencileri arasından en yüksek dereceli, en gelecek vaat eden, en seçkin mezunlarını önce ödüllendirip sonra yurt dışına gönderip, dönüşlerinde şirketlerinin önemli idari görevlerine atamaktadırlar. 

İşte; Gelişimin, kurumsallaşmanın ve markalaşmanın sırlarından birisi de budur.

Oteller en basitinden neler yapabilirler?

Ben, otel işletmecilerine; “sizler de birer üniversite açın” demiyorum, diyemem de. Ama sizler, hiç olmazsa, seçkin bazı yönetici ve personelinizin yurt dışında staj görmelerini veya eğitim almalarını sağlayabilirsiniz. Bunu işletmenizin yüksek menfaatleriniz için mutlaka yapmalısınız.

Eğitimini veya stajını sağladığınız elemanlarınız ile belirli süreli bir sözleşme de imzalarsanız, onların diğer işletmelere kaçmalarını da önlemiş olursunuz.  Sözleşmenizin bitimine az bir süre kala, iyi verim aldığınız elemanınızla yeni bir sözleşme daha imzalarsanız, eğitimli ve uzman elemanınızdan yararlanma süresini uzatmış olursunuz. 

Bu operasyon;

-    İşletmenizde personel arasındaki saygınlığınızı yükseltir.
-    İşletme çalışanları üzerinde çok olumlu motivasyon sağlar.
-    İşletmenizin istikrarını olumlu etkiler.
-    İşletmeniz hizmet kalitesini yükseltir.
-    İşletmenize başvuracak nitelikli aday sayısını yükseltir. Bu da size yeni personel seçiminde kolaylık ve avantaj sağlar. 
-    İşletmeniz içinde daha sağlıklı disiplin kurulur.

En önemlisi; yöneticilerinize ve personelinize heyecan ve aidiyet duygusunu aşılamış olursunuz. Heyecanı ve aidiyeti kaybolmuş veya zayıflamış çalışanlardan verim ve kaliteyi yeterince alamazsınız.

Yapabileceğiniz başka bir girişim de şu olabilir; Konusunda uzmanlaşmış, lakin emekli olmuş bazı meslek adamlarını kadronuza alarak, ölü sezonlarda teorik, yüksek sezonlarda ise pratik eğitim çalışmaları yaptırmanızdır.

İstikrar için bilinen formül:

1.    Hiçbir zaman durumunuzdan yakınmayacak ve şikâyet etmeyeceksiniz.

2.    Kendi yönetici ve personeliniz için mutlaka yatırım yapacaksınız.

3.    Yönetici ve personelinizi diğer firmalara kaptırmamanın çarelerini bulacaksınız. 

4.    Asla kolay eleman harcamayacaksınız.

5.    İşletmenizin çalışma koşullarını mutlaka gözden geçireceksiniz. Bir uzman kuruluş veya bir uzmandan öneri almanız daha realistçe olur.

Sonuç:

Gerçekten birbirinden güzel ve değerli, dünya standartlarında işletmelerimiz var. İşletmelere gereken yatırımı yapmaya başladık ve yapmaya da devam ediyoruz. Bundan sonra, artık insan yatırımına önem vermeliyiz. Yatırımın en önemlisinin insan yatırımı olduğunu bir kez daha tekrarlamalıyım.  

Unutmayın, insana yapılan yatırım, işletmeye mutlaka geri döner. 
 

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.