Türkiye'ye gelen İngiliz turistin en önemli kriteri ne?

Tarihi mekanları gezmek ve resmi ziyaretler yapmak amacıyla Antalya’ya gelen İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, İngiliz turistin en önemli kriterini de açıkladı.

11/05/2018 14:05
Türkiye'ye gelen İngiliz turistin en önemli kriteri ne?

Tarihi mekanları gezmek ve resmi ziyaretler amacıyla geldiği Antalya’da Hürriyet’in sorularını yanıtlayan İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Antalya’nın farklılıklara karşı hoşgörülü ve güvenli bir şehir olması nedeniyle İngiliz tatilciler ve yerleşik yaşayanlar için cezbedici olduğunu söyledi.

Hafta sonu Antalya’da tatil yapan resmi ziyaretlerde bulunan İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chillcott, Türkiye ve İngiltere arasındaki turizm, yatırım, güvenlik ve göçmen politikası temelli işbirliğini ve belirlenen hedefleri anlattı.

İngiltere’nin bu yılki turizm stratejisi nedir?

Deniz aşırı ülkelere tatile giden İngilizlerle ilgili Birleşik Krallığın temel kaygısı güvenli bir tatil ve ulaşımın sağlanmasıdır. Biz bu amaçla Türkiye’nin turizm bölgelerinde hükümet yetkilileri, belediye başkanları ve turizmcilerle görüşmeler yaparak, güvenli tatil ortamının sürekliliği için büyük bir efor sarf ediyoruz.

Türk yönetiminin 2017’deki Reina saldırısının ardından gösterdiği tavır tebrik edilecek nitelikteydi. Tatilcileri etkilemeyecek adımlar atarak meseleyi kontrol altına aldılar. Aslında bu sebeplerle çok sayıda turist yeniden Türkiye’ye gelmeye başladı.

Türkiye turizminde İngiliz pazarı son 2 yılda yükselişe geçti. Rakamlardaki bu artışı nasıl değerlendiriyor sunuz?

Tur operatörleriyle konuştuğumuzda, rezervasyonlar konusunda çok iyi durumda olduklarını görüyoruz. Bence İngiliz turistlerin Antalya’da tatile gelmeleri için çok fazla sebep var. Güneşli hava ve ılık denizin yarattığı cazibenin yanında, akıl almaz bir tarihi atmosferin içinde harika arkeolojik bölgeler var.

Ayrıca Türk insanı sahip olduğu kültürle, gelen ziyaretçileri çok sıcak karşılıyor. Tarih ve medeniyetin buluştuğu çok özel bir ülke olarak Türkiye’nin şu anki imajı son derece olumlu olmasaydı, biz şu anda rekor düzeyde İngiliz turist tahmininde bulunuyor olmazdık.

Birleşik Krallığın Ankara Anlaşması’yla ilgili yakın zamanda yaptığı değişiklik, orada faaliyet gösteren acente ve tur operatörlerinde endişe yarattı. Yapılan değişiklik onları etkileyecek mi?

Birleşik Krallıkta tur operatörlüğü yapan, iş kuran Türkler cephesinde Brexit kararından sonra bir endişe oluştu. Ancak Brexit kararlarıyla ilgili değişiklikler 2 yıllık süreçte uygulanacak. 2020’ye kadar iş kurmak için Ankara Anlaşması şartları devam edecek. Sonra Türkiye ve Birleşik Krallık hükümetleri yeni bir anlaşma yapacak ve o anlaşmada bazı şartlar yenilenecek ya da değişecek.

Çok geniş bir İngiliz bölgede yerleşik olarak yaşıyor. Bu bölgelerde semt pazarları bile İngilizce kuruluyor. Onlarla ilgili bir çalışmanız var mı?

İnsanlar genelde bir yere gidip orada hayat kurmaktan korkarlar. Çok sayıda İngiliz’in burada yaşıyor, bundan keyif duyuyor ve yaşam kalitesinden faydalanıyor olması çok memnun edici. Türklerin hizmet anlayışı da muazzam. İngiliz müşterileri var diye kendi ülkesinde fiyat etiketlerini İngilizce yazmaları çok ince bir davranış.

Ev almaya gücü yeten İngilizlere, Antalya’da bir yaşam önerebilirim. Daha iyi bir iklimde ve her şeyin tazesini yiyerek yaşayacakları kesin. Buradaki temsilciliğimiz de ne kadar güvenli bir yer olduğu yönünde açıklamalar yayınlıyor.

Turizm şehri olarak Antalya hakkında ne düşünüyor sunuz?

Antalya, İngilizler için popüler bir destinasyon olarak çok dikkat çekici bir şehir. Bir tatilde istenebilecek her şey burada var. 80’li yıllarda 30 yıl önce yine Türkiye’de görevdeyken Antalya’ya gelmiştim. O günden bugüne müthiş derecede geliştiğini gördüm. Önceden olduğundan çok daha büyük bir şehre dönüşmüş.

Şehrin antik bölgeleri gerçekten çok güzel. Dar sokaklardaki tarihi evler ve antik yapılar çok güzel inşa edilmiş. Ailemi buraya tatile getirebilirim. Farklılıklara karşı hoşgörülü ve huzurlu bir şehir. Bu İngilizler için çok önemli. Şehir sizi gerçek anlamda davet ediyor.

Hıristiyanlar için önemli dini yerlerin burada olması da çok önemli. Burada yaptığımız görüşmelerde temel konumuz şehirde güvenliğin devamlılığını sağlamak yönünde işbirliği yapmak. Ortak amacımız Antalya’nın turizmde yıldızının parlaması.

Antalya programınız nasıldı?

Antalya’daya Cuma gecesi geldim. Hafta sonu Antalya’yı gezerek geçirdim. Phaselis’i ve çevresini gezdim. Phaselis dünyanın en harika yerlerinden biri. Termessos’taki tiyatro nefes aldırıcı bir ortam.

TÜRK-İNGİLİZ İLİŞKİLERİ

İki ülke arasındaki işbirliği konusunu nasıl değerlendiriyor sunuz?

Türk ilişkileri çok olumlu. Cumhurbaşkanı, Birleşik Krallığa önümüzdeki hafta resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bütün uluslararası ilişkilerimiz kapsamında Türkiye bizim için çok önemli bir partner. Yatırımlar ve ticaret konusunda Türkiye çoğunluğu genç nüfustan oluşan 80 milyonluk bir market.

İngiliz ve Türk şirketlerin birlikte çalışmalarının bir çok avantajı var. Cumhurbaşkanı 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedeflediklerini söyledi. Turist sayısında birkaç milyona ulaşmak için Türk yönetimiyle işbirliği içinde çalışıyoruz. Güvenlik politikası konusunda ise Türkiye, bu coğrafyada özellikle terörle mücadelede çok büyük önemi olan bir ülke.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.