İMİB başkanından şaşırtan açıklama… Turizm ve madencilik bir arada yapılabilir

Yunanistan'ın Thassos Adası'ndaki plajların binlerce turisti ağırlarken, mermerlerini de dünyaya sattığını ifade eden İMİB Başkanı Çetinkaya “Biz de ikisini bir arada yapabiliriz” dedi.

22/11/2023 13:10
İMİB başkanından şaşırtan açıklama… Turizm ve madencilik bir arada yapılabilir

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) her yıl yüz binlerce turisti ağırlayan Yunanistan'ın Thassos Adası'na ziyarette bulundu. Dünyada yüksek fiyatlara satılan 'beyaz mermerlere' de ev sahipliği yapan adada turizm ve madenciliğin bir arada yapıldığını dile getiren İMİB Başkanı Rüstem Çetinkaya, "Bu adada 30'dan fazla mermer ocağı bulunuyor. Buradan çıkan beyaz mermerler, dünyanın birçok noktasına ihraç ediliyor. Bu işlemler de dünyaca ünlü olan ve 'Marble Beach' (Mermer Plajı) olarak adlandırılan sahillerin hemen yanı başında yapılıyor" diye konuştu.

Çetinkaya "Sahile 200 metre mesafeden mermerler çıkarılırken, turistler turkuaz renkli denize giriyor. Burada bulunan liman aracılığıyla da bu madenler taşınıyor. En önemlisi bunların hepsi aynı anda ve birbirine zarar vermeden yapılıyor. Halkı, maden ya da turizm arasında bir seçim yapmak zorunda bırakmıyorlar. Bu konuda tüm kesimlere çağrı yapıyoruz. Yunanistan'ın başardığını biz de başarabiliriz. Zengin toprakların fakir bekçisi olmayalım" dedi.

TEMA'YA BULUŞALIM ÇAĞRISI

Türkiye'de madenlerle ilgili çekinceleri olan tüm çevre kuruluşlarına açık bir çağrıda bulunan Rüstem Çetinkaya, Akşam'da yer alan haberde, "Bir araya gelip ortak bir masada buluşalım. Tüm konuları enine boyuna tartışıp, konuşmak ortak bir noktada buluşmak istiyoruz. Yaklaşık 1 yıl önce bu konuda TEMA'ya da bir mektup yazmış, açık bir çağrıda bulunmuştuk. 'Bir araya gelip, konuşalım' demiştik.

Çünkü, TEMA çevre konusunda çok değerli çalışmalar yapıyor. Ancak, madenlerle ilgili bazı yanlış bilgilere sahip olduklarını düşünüyoruz. Bu çerçevede yanlışlıkların düzeltilmesi, ortak bir nokta bulunması için görüşmek istedik. Değerli TEMA yetkilileri ile madenleri yerinde incelemek istediğimizi de ilettik. Bu çağrılarımıza da devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.