İlk 3 ayda 20 otel konkordatoya gitti, 24 otel de icralık oldu

Seyahat endüstrisi 2023 yılını olumlu yanları ağır basan bir yıl olarak geçirdi. Sektör bu yılı da iyi başladı. İlk üç ay geride kalırken ziyaretçi sayısı ve turizm geliri artıyor. Yaz rezervasyonları iyi gidiyor. Yıl sonu beklentileri de yüksek. Buna rağmen 20 otel konkordatoya gitti. Bu dönemde 24 otel de icralık oldu.

20/05/2024 13:37
İlk 3 ayda 20 otel konkordatoya gitti, 24 otel de icralık oldu

İflas ertelemenin kaldırıldığı 2018 ve 2019’daki ‘konkordato fırtınası’nın ardından bu alan yeniden hareketlendi. Konkordatotakip.com’un derlediği bilgilere göre bu yılın ocak-nisan aylarını kapsayan döneminde 20 otel konkordatoya gitti.

Ekonomi Gazetesi’nin Seyahat Endüstrisi sayfasındaki habere göre, konkordatoya giden otel sayısı küresel salgın (Pandemi ) döneminde 126 ile zirveye ulaştıktan sonra düşmeye başladı. 2022’de 45’e düşen konkordatoya giden otel sayısı 2023’te yeniden yükselişe geçti. 2018’den bu yana 427 otel konkordatoya gitti.

Konkordatoya giden oteller arasında, kıyılardakilerin yanı sıra, Anadolu'da bulunanlar da var

Konkordatoya giden oteller arasında kıyı bölgelerindeki tesisler ve şehir otelleri olduğu gibi turizm merkezleri  ve büyük iller yanında Anadolu’daki iller de var. Silkar ve Maya grubu da var Bu yıl konkordatoya giden oteller arasında bünyesinde altı otel olan Maya grubu da var.

Antalya'nın Manavgat merkezli Maya Turizm bünyesindeki Maya World Hotels çatısı altında Maya World Side, Maya World Belek, Maya Golf Side, Maya World Beach Alanya, Maya World Imperial Kemer, Maya Boutique Antalya otelleri bulunuyor.

Silkar Grubu da konkordatoya gitti

Antalya Belek Boğazkesen’deki 1.200 yataklı Lykia World ve 18 delikli Lykia Links golf sahasının sahibi olan Silkar Turizm, uzun süreden beri içinde bulunduğu mali sıkıntıyı aşamayınca konkordatoya gitti. Bu yıl konkordatoya giden oteller arkasında 2013 yılında Sapanca'da ikisi 5 yıldızlı, biri 7 yıldızlı olmak üzere 3 otel inşa edeceği duyurulan bu amaçla arazi tahsisi yapılan Merosa da var

Aradan yıllar geçtiği halde yatırım gerçekleşmedi. Bu arada borçlarını ödemeyen Merosa için konkordato süreci başlatıldı. Öte yandan geçen hafta iflası resmen açıklanan Bursa merkezli 70 yıllık Alkoçlar grubu da 2018 yılında konkordatoya gitmişti. Ancak süre uzatılması ve çeşitli kolaylıklar sağlanmasına rağmen sonuç alınamayınca mahkeme şirket iflasına karar verdi.

Kimler konkordatoya gitti?

ACY

İstanbul

Alila Termal

Afyon

Aria Otelcilik

Antalya

By Master Turizm

Muğla

Diringle Otelcilik

Bursa

DS Turizm

Antalya

Göksan Turizm

Afyon

Gürkan Özkanay Otelcilik

Antalya

Kaan Plan

Kayseri

Maya Turizm 

Antalya

Medsan

Ankara

MNK Otelcilik

Tekirdağ

Muz Otelcilik

Antalya

Niş Otel

Afyon

Peto Turizm

Antalya

Pinhan Otelcilik

İstanbul

Polimat

Erzincan

Silkar

İstanbul

Trampacı

Balıkesir

Türktaş Otelcilik

Antalya

 

Konkordatoya giden otel sayısı

2018     41

2019     126

2020     92

2021     51

2022     45

2023     52

2024     20

Toplam 427


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.