İlber Ortaylı Saray'a veda etti...

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanlığı'ndan emekli oldu. 2005'ten bu yana Topkapı Sarayı Müzesi Başkanlığı'nı yürüten İlber Ortaylı, yaş haddinden emekliye ayrıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İlber Ortaylı Saray'a veda etti...

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya İstanbul Mecidiye Köşkü'nde bir veda kokteyli düzenlendi. Topkapı Sarayı Müzesi'nde yedi yıldır sürdürdüğü görevinden emekli olan Ortaylı için düzenlenen veda kokteyli'ne TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ile sevenleri katıldı.

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı'nın müzedeki görevinin sona erdiğini belirten Günay İlber Ortaylı ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay veda konuşmasında Ortaylı ile yaptıkları, yapacakları birçok şey olduğunu kaydederek bu mekânlardaki çalışmaların hiçbir zaman bitmeyeceğini söyledi. Topkapı Sarayı'nın dünya tarihinin müstesna mekânlarından birisi olduğunu ifade eden Günay, "Bu mekan, taşıdığı tarihsel öneme uygun bir değerlendirme içinde değildi. Tarihi mekana, bir imparatorluk merkezine yakışmayan işgaller vardı. Bunların hepsinden kurtulduk. Adım adım iyileştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Mecidiye Kuleleri'nde çalışıldığını, bu yaz sonunda tadilatın biteceğini anlatan Günay, yakında Mecidiye Köşkü'nün de restorasyonunun başlayacağını belirtti. Ortaylı'nın alanındaki başarısına da değinen Bakan Günay, onun ilminin Türkiye sınırları dışında da bilindiğini vurguladı. Zaman zaman ülkemizi içeride ve dışarıda temsil etme görevini kendisinden rica edeceklerini söyleyen Günay, Ortaylı'nın son zamanlarda Topkapı Sarayı'nı dünyanın gündemine getirecek olan önemli adımları attığını ifade etti.

Topkapı Sarayı ile dünya müzelerinin ortak sergilerinin de çok önemli olduğuna işaret eden Günay, Ortaylı'dan bundan sonraki dönemde de yardım isteyeceklerini söyledi. Prof. Dr. İlber Ortaylı için 'tarihi sevdiren insan' denildiğini hatırlatan Bakan Günay, tarih bilimini büyük ölçüde popülerleştirdiğini belirttiği Ortaylı'ya kendisi ve Bakanlığı adına iki ayrı hediye takdim etti.

Prof. Dr. İlber Ortaylı Kimdir?
1947 yılında doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1969) ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. Chicago Üniversitesi’nde master çalışmasını Prof. Halil İnalcık ile yaptı. “Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler” adlı tezi ile doktor, “Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman Nüfuzu” adlı çalışmasıyla doçent oldu. Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova’da misafir profesör olarak ders verdi, Roma, Sofya, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde seminerler ve konferanslar verdi. Yerli ve yabancı bilimsel dergilerde Osmanlı tarihinin 16. ve 19. yüzyılı ve Rusya tarihiye ilgili makaleler yayınladı. 1989-2002 yılları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde İdare Tarihi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış, 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Tarihi anabilim dalı başkanı olmuştur. Topkapı Sarayı Müzesi’nin 2005-2012 yılları arasında başkanlığını yaptı. Halen Milli Saraylar Bilim Kurulu Başkanı’dır.

Kendisiyle İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça ve İtalyanca yazışma yapılabilir. 
İlber Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etüdleri Komitesi Başkan yardımcısı ve Avrupa İran Tetkikleri Cemiyeti üyesidir.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Puşkin Nişanı, Avusturya Devlet Kültür Nişanı, Italia Solidariata Şövalyesi (İtalya Devlet Başkanlığı), Fransa Devlet Kültür Nişanı, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Onursal Profesörü, Makedonya İlimler Akademisi (MANU) Onur Üyesi.

Eserleri:


Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman Nüfuzu (1980)
Tanzimattan Sonra Mahalli İdareler
Türkiye İdare Tarihi 
Gelenekten Geleceğe (1982)

Osmanlı Toplumunda Aile (2000)

Osmanlı Mirası (2002
)
Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek (2006) (Arapça, Yunanca, İngilizce ve Sırpça’ya çevrildi.) 
Son İmparatorluk Osmanlı (2006)

Osmanlı Barışı (2007)

Üç Kıtada Osmanlılar (2007)

Tarihin Sınırlarına Yolculuk (2007)

İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı (2008) (Macarca, Yunanca, Sırpça, Makedonca ve Sırpça’ya çevrildi.)

Tarihimiz ve Biz (2008)

Türkiye’nin Yakın Tarihi (2010)

Defterimden Portreler (2011)
Tarihin Gölgesinde (2011)

Yakın Tarihin Gerçekleri (2012)

Cumhuriyetin İlk Yüzyılı (2012)



Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.