İGA'ya açılan davada ara karar verildi

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın geçtiğimiz Ocak ayında getirdiği yolcu karşılama yasağı mahkemeye taşınmıştı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi davanın 23 Eylül 2020'de görülen duruşmasında ara karar aldı.

21/10/2020 20:16
İGA'ya açılan davada ara karar verildi

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın geçtiğimiz Ocak ayında getirdiği yolcu karşılama yasağı mahkemeye taşınmıştı. Bir acente İGA'nın aldığı kararın yürütmesinin durdurulması için 17 Şubat'ta İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

TÜRSAB da yolcu karşılama yasağının kaldırılması için 27 Şubat'ta İstanbul 9. İdare Mahkemesinde dava açtı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi davanın 23 Eylül 2020'de görülen duruşmasında ara karar aldı. 

İGA'nın yasağının kaldırılması için mücadele eden Turizm Ortak Akıl Platformu mahkemenin aldığı kararla ilgili bilgilendirme yaptı.

Platform'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Değerli Turizmciler,

Bildiğiniz gibi İstanbul Havalimanı Güvenlik Komisyonu’nun 19.12.2019 tarih ve 2019/16 sayılı toplantıda alınan kararı ile Terminal Gelen Yolcu Katı gümrüklü salon çıkış kapısı önünde karşılama yapılmasının engellenmesi uygulaması 14.9.1972 tarihli 1618 Sayılı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Kanununa ve bu kanuna dayanılarak 5.10.2007 tarih ve 26664 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Seyahat Acentaları Yönetmeliğine aykırıdır. Söz konusu karar uyarınca, yolcu karşılama hizmetinin verileceği salonun kullanımı 31.3.2020 tarihine kadar ücretsiz olup, 31.3.2020 tarihinden itibaren karşılanan kişi başına ücret ödenmesi öngörülmüş, ancak bu ücretlendirme pandemi nedeniyle fiilen yaşama geçirilememiştir.

Haksız ve hukuka aykırı bu karara karşı Turizm Ortak Akıl Platformu adı altında bir araya gelen seyahat acentaları tepkilerini sosyal medyada ve 15 Ocak 2020 tarihinde düzenledikleri basın açıklaması ile göstermişler ve seslerini duyurmaya çalışmışlardır.

Yapılan girişimlerin ve çözüm bulma çabalarının sonuç vermemesi üzerine bir seyahat acentamız 17 Şubat 2020 tarihinde T.C. İstanbul 4. İdare Mahkemesinde “yürütmenin durdurulması ve söz konusu kararın iptali” talebiyle dava açmış, bazı değerli seyahat acentaları da bu davaya müdahil olma talebinde bulunmuşlardır.

Meslek birliğimiz TÜRSAB’ın da 27 Şubat 2020 tarihinde T.C. İstanbul 9. İdare Mahkemesinde benzer bir dava açması memnuniyetle karşılanmıştır.

T.C. İstanbul 4. İdare Mahkemesi 23 Eylül 2020 tarihinde aldığı ara kararla; savunmasında iptali talep edilen kararının varlığını kabul eden idareye İGA Meeting Lounge salonunun ücret karşılığı kullanılmasına ilişkin kararın hangi makam veya komisyon tarafından verildiğini ve salonunun kullanımına ilişkin ücret tarifesinin ne olduğunu sormuş, ayrıca müdahil olma talebinde bulunan acentaların bu istemlerini kabul etmiştir. Yürütmeyi durdurma ve karar iptali ile ilgili hüküm vermeden önce sayın Mahkeme idarenin bu sorulara 20 gün içinde yanıt vermesini istemiştir.

Bu iki davanın aynı konuda ilk açılan dava olması nedeniyle T.C. İstanbul 4. İdare Mahkemesinde birleştirilmesi beklenmektedir. Bununla birlikte diğer seyahat acentalarının davaya fer’i müdahil olmaları mümkün ve gereklidir. Gasp edilmeye çalışılan yasal hakkımızı korumak için dayanışmamızı ve birlikteliğimizi göstermemiz yaşamsal önemdedir. Tüm seyahat acentalarını davacı yanında fer’i müdahale talebinde bulunmaya davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

TURİZM ORTAK AKIL PLATFORMU


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.