İçişleri Bakanlığı, 'Beach’ işgaline el koydu...

İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu, sahilleri ‘girmek yasak’ tabelası, çit, tel örgü gibi engellerle halkın kullanımına kapatan, kendi şezlonglarını koyarak kıyıları parselleyenlere yönelik soruşturma başlattı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İçişleri Bakanlığı, 'Beach’ işgaline el koydu...

Sahillerdeki doluluk oranlarının doruk noktasına çıktığı bir dönemde, ünlü tatil beldelerinden gelen “sahillerde şezlong açma” kavgalarına ilişkin başvuruları önce sadece görüşmekle yetinen TBMM Dilekçe Komisyonu, şikâyetlerin yoğunlaşması üzerine bir alt komisyon kurdu. Komisyon kamu kurumları ve özel tesislerin temsilcilerini Meclis’te toplantıya davet etti. 

İçişleri, Kültür ve Turizm, Bayındırlık ve İskan bakanlıkları ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği temsilcileri, konuyla ilgili kanunda gerekli düzenlemelerin açık şekilde yapıldığını ancak uyulmadığı yönünde görüş bildirdi. Komisyon tutanaklarına göre, şikâyetçilerden Simena Otel Genel Müdürü Günaydın Atar, otellerinin bulunduğu bölgedeki başka bir tesisin, güvenlik elemanı marifetiyle, önündeki halka açık plajın kullanımına izin vermediğini savundu. 

Kamu kurumları itirafı...

Çevre Bakanlığı temsilcisi kıyı işgallerinin “ecrimisil” (işgal edilen yerlerden devletin geriye dönük ceza alması) uygulamasından kaynaklandığını, işgalcilerin bunu hak görerek küçük miktarda para ödeyip işgali meşru hale getirdiklerini kaydetti.

Kanuna aykırı davrananlar arasında kamu kurumlarının da bulunduğunu itiraf eden Çevre Bakanlığı temsilcisi, “Mesela Lara’da PTT ve Adalet Bakanlığı sosyal tesislerinin deniz tarafında ihlaller var. Kamu kurumları kıyı kenar çizgisinin tespitinde bile plan değişikliği yaptırmış veya yapılmasını istiyor. Kıyıdaki kamu sosyal tesislerinin çoğunda bu durum söz konusu” dedi.

Antalya, Muğla ve Aydın...

Toplantılardaki bu tespitlerin ardından Alt Komisyon Başkanı Ak Parti Bursa Milletvekili Hayrettin Çakmak, geçtiğimiz hafta en çok şikâyet gelen Antalya, Muğla ve Aydın’da sahillerin işgali konusunun soruşturulması kararı verdi. Çakmak, İçişleri Bakanlığı ile görüşerek Teftiş Kurulu’nun konuyu soruşturmasını istedi.

Çakmak, “Kamu tesisleri de kendine göre işgal etmiş durumda. Vatandaş ecrimisil ödediğinde sanki kiralamış gibi yasalara aykırı olarak kullanmaya devam ediyor. Kıyı ve sahillerin envanterinin çıkarılması gerekiyor” dedi. (Milliyet)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.