Hisart Canlı Tarih ve Diaroma Müzesi açıldı

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, 28 Mayıs'ta Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan’ın katılımıyla gerçekleştirilen özel bir tören ile açıldı.

31/12/2019 23:40
Hisart Canlı Tarih ve Diaroma Müzesi açıldı

İş adamı Nejat Çuhadaroğlu'nun İstanbul’a kazandırdığı, yepyeni bir müzecilik anlayışıyla kapılarını açan, dünyanın ilk ve tek Canlı Tarih ve Diorama Müzesi Hisart, tarih ve sanat tutkunları ile buluşuyor. Dünyada bir eşi daha bulunmayan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, 28 Mayıs'ta T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan’ın katılımıyla gerçekleştirilen özel bir tören ile açıldı.

Hisart’ın kurucusu ve aynı zamanda Çuhadaroğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı olan Nejat Çuhadaroğlu, çok sayıda davetlinin katıldığı açılış töreninde, “Bu müzenin var olması için yıllar boyunca, gece gündüz çalıştım. Şimdi Hisart’a baktığımda bu insanüstü emeğin boşa gitmediğini görmek beni fazlasıyla gururlandırıyor. Umarım Hisart’ı ziyaret eden misafirlerimiz de yaşadığım bu gurura ortak olur” dedi. 

Çuhadaroğlu Şirketler Grubu’nun CEO’su Nejat Çuhadaroğlu, iş dünyasında gösterdiği başarıyı şimdi de kültür ve sanat alanında gösteriyor. Dünyanın ilk ve tek canlı tarih ve diorama müzesi Hisart, İstanbul’da açıldı. Çuhadaroğlu Şirketler Grubu’nun İstanbul Çağlayan’daki Hürriyet Mahallesi’nde bulunan binasının restore edilmesiyle kurulan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nde gerçekleştirilen törende konuşan Nejat Çuhadaroğlu, dünyada başka örneği bulunmayan bir müze kurduklarını belirtti.

Çuhadaroğlu, “Daha önce denenmemiş bir müzecilik anlayışını Hisart’ta ortaya koyduk. Hisart’a gelen ziyaretçiler farklı ölçeklerdeki dioramalar (üç boyutlu modelleme) ve gerçek boyutlardaki mankenlerin yanı sıra hem tarihi olayları anlatan tablo, gravür, fotoğraf gibi görselleri, hem dönem kıyafetlerini, hem de askeri ekipmanları bir arada görecek. Böylece tarihi olayları her açıdan görme ve inceleme imkânı bulacak.” dedi.

Tarihi keyifli bir ilgi alanına dönüştürmek ve genç nesilleri tarihe yönlendirmek istediğini vurgulayan Çuhadaroğlu, “Müzenin belirli bir konusu ve dönemi yok. Zaten müzeyi diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri de bu. Sınır tanımayan bir müze… Müzeyi gezdiğiniz zaman Selçuklu Devleti’ne ait eşsiz bir eser de görebiliyorsunuz, II. Dünya Savaşı’nda kullanılmış bir obje de… Tarihe ve sanata meraklı olan herkesi kapsayacak ve tarihi çekici hale getirecek bir müze oluşturmak istedik” diye konuştu.

Çuhadaroğlu konuşmasında, “Bu müzenin var olması için yıllar boyunca gece gündüz çalıştım. Şimdi Hisart’a baktığımda bu insanüstü emeğin boşa gitmediğini görmek beni fazlasıyla gururlandırıyor. Umarım Hisart’ı ziyaret eden misafirlerimiz de yaşadığım bu gurura ortak olur” dedi.

Hisart, müzecilik anlayışına farklı bir boyut kazandıracak

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, tarihi “sıkıcı” kılıfından sıyırarak, sıra dışı anlatımıyla merak ve keyif uyandırmayı, tarihe olan ilgiyi artırmayı amaçlıyor. Kendi tarzında “ilk” ve “tek” olma özelliği ile dikkat çeken Hisart, konusunda dünyanın en iyisi olarak, kültür mirasına katkı sağlayan bir müze haline gelmeyi hedefliyor.

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi 1.500 metrekarelik, 6 kata yayılan bir sergi alanından oluşuyor. Müzede, Roma İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Kurtuluş Savaşı, I. ve II. Dünya Savaşları, Körfez Savaşı gibi dünya tarihinin oluşumuna etki eden pek çok medeniyet ve olaya ait askeri ve etnografik eserler yer alıyor.

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nde sergilenen eserler, savaşlarda kullanılan askeri malzemelerin teknolojik gelişimlerini gösterdiği gibi, savaşlarla birlikte yaşanan sosyolojik, ekonomik ve kültürel etkileşimler ile savaşın görmek istemeyeceğimiz acı yüzüne de ışık tutuyor.

Tarihi içinden görün

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, Roma İmparatorluğu döneminden 1990-1991 Körfez Savaşı’na kadar olan geniş kapsamlı bir süreci destansı bir anlatımla sergiliyor. 25 milyon dolar gibi ciddi bir bütçe ile kurulan müzede sergilenen askeri ekipmanların hepsi orijinal eserlerden oluşuyor. Müzede yüzlerce diorama ve giydirilmiş manken bulunuyor. “Dünyanın en kapsamlı diorama koleksiyonuna sahip müzesi” özelliğini taşıyan Hisart’ta yer alan dioramalar ve mankenlerin yüzlerindeki ifade detayları Nejat Çuhadaroğlu tarafından yapıldı.

Müzede yer alan dioramaların konuları, tarihi kişi ya da olaylarla da sınırlı değil. Fantastik dünyanın en sevilen kahramanlarının yanı sıra Vikingler, Kızılderililer, Indiana Jones ve korsanlar gibi ilgi çekecek pek çok diorama da müzede sergileniyor.

Sınır tanımayan Hisart koleksiyonu

Birçok özel aksesuar ve silahın yanı sıra örneğine az rastlanır eserler de müzede yer alıyor. Bunlar arasında; özellikle üzerinde Anadolu Selçuklu Devleti damgası bulunan kılıçlar, gürz ve balta, 18’inci yüzyıl başına ait tek örnek olan Zülfikâr ağızlı Türk palası, Yıldırım Bayezid tuğralı kılıç, çelik üzerine altın sıvama yapılmış miğferler, cellat palası ve Osmanlı ordusunun çeşitli dönemlerine ait askeri ekipmanlar ön plana çıkıyor.

Müzede Mustafa Kemal Atatürk’ün üç ayrı savaşta giydiği kıyafetler gerçeğine sadık kalınarak birebir yapılmış ve Atatürk modelleri üzerinde sergileniyor. Ayrıca İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin lider isimlerinden Enver Paşa’ya ait, kendisinin torunlarından temin edilmiş gerçek üniformalar da müzede bulunuyor.

Osmanlı döneminde önemli kişilerin giydiği, ayet, hadis ve sembollere süslü, her biri üç-dört yılda dokunan “Tılsım Gömleği” örneği, Osmanlı ordusunun “Deli Akıncılar”ı, Hanedan-ı Ali Osman Kolyesi, çeşitli dönemlere ait Osmanlı sancakları, sarı lacivert renklerin yer aldığı en eski “Fenerbahçe Bayrağı” da yine müzede yer alan eserler arasında...

Bir iş adamının sıra dışı hikâyesi

Ziyaretçilerini tarihin içinde masalsı ve görsel bir yolculuğa sürükleyecek olan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, Nejat Çuhadaroğlu’nun emeğini, sabrını ve vizyonunu yansıtıyor. Her bir eserde alın teri bulunan Nejat Çuhadaroğlu, 30 senelik maket deneyimini, 25 senelik diorama yeteneğini, 18 senelik koleksiyoner kimliğini ve birikimini Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi ile tarih ve sanatseverlerle paylaşıyor.

Ressam bir anne ve yüksek mimar bir babanın oğlu olarak küçük yaşlarda başlayan resim, heykel ve maket yapma tutkusu yıllar içinde profesyonel bir uğraşa dönüşen Nejat Çuhadaroğlu, ilerleyen dönemlerde yetenek ve bilgisini geliştirerek, tarihi olay ve savaşlarla ilgili dioramalar yapmaya başlıyor.

Dioramaların yanı sıra tarihi obje ve kıyafetlerin restorasyonu ve reprodüksiyonu konusunda da çalışan Çuhadaroğlu’nun, tamamen kendi atölyesinde ürettiği maketleri ve topladığı antika eserleri bir müze oluşturacak sayıya ulaşınca Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nin de temelleri atılıyor.

Tarih ve sanat tutkusu ile sıra dışı bir iş adamı profili çizen Nejat Çuhadaroğlu’nun en önemli hedefi ise, tamamen kendi imkânları ile oluşturduğu görkemli koleksiyonun sergilendiği müzeyi dünyaya tanıtıp, bir dünya markası haline getirmek ve sonrasında hak ettiği değere yakışır bir mekâna taşımak.

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi Kat Bilgisi

Zemin Kat: Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nin zemin katı geniş bir zaman dilimini kapsamaktadır. Zemin katta; Osmanlı’nın dönemler boyunca geçirdiği sosyal, kültürel ve ekonomik değişimleri gösteren birçok özel aksesuar bulunmaktadır.

Büyük Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu’na ait eserlerle başlayan katta, Anadolu Selçuklu Devleti ve III. Selim’e kadarki Osmanlı Devleti dönemine ait eserler sergilenmektedir.

Eşi benzeri olmayan Anadolu Selçuklu dönemi kılıcı, giyen padişahı koruduğuna inanılan tılsım gömlek, Osmanlı dönemi cellat palası, Avrupa ve Anadolu topraklarında kullanılan tabancalar, gürz ve baltalar zemin katta bulunan eserler arasındadır.

Ayrıca İstanbul’un fethini tasvir eden diorama ile Osmanlı Ordusunun “Deli” akıncıları, Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nda yapılan kaplan sergilemesinin canlandırması yine zemin katta yer almaktadır.

1. Kat:  Müzenin 1. katında ağırlıklı olarak Osmanlı eserleri bulunmaktadır. III. Selim döneminden başlayan eserler 1900’lerin başına kadar gelmektedir.

Bu kısımda dönemi kronolojik olarak yansıtan oldukça değerli kılıç, tabanca, sancak ve kıyafetler yer almaktadır. Nadir bulunan 18’inci yüzyıl Zülfikâr ağızlı Türk palası da yine bu katta sergilenmektedir.

2. Kat: Müzenin 2. katında Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine ait eserler yer almaktadır. Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve bu savaşa bağlı olarak Çanakkale ile Doğu cepheleri (Sarıkamış) 2. katın konuları arasındadır.

Bu kısımda Atatürk’ün üç ayrı savaştaki kıyafetlerini birebir yapılmış Atatürk modelleri üzerinde görmek mümkündür. Ayrıca önemli savaş sahnelerini tasvir eden dioramalar, silahlar ve kostümler ziyaretçilerin ilgisini çekecek diğer kısımlardır.

3. Kat: Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nin 3. katı I. Dünya Savaşı’nın son dönemlerini ve Kurtuluş Savaşı mücadelesini konu edinmiştir. Ayrıca II. Dünya Savaşı’nın ilk dönemlerine ait pek çok eser ve diorama de yine bu katta sergilenmektedir.

4. Kat: Müzenin 4. katında II. Dünya Savaşı’na ışık tutan eserler sergilenmektedir. Ayrıca bu katta Kore Savaşı, Vietnam Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı, Körfez Savaşları gibi yakın sayılabilecek önemli savaşlara ait eserler de bulunmaktadır.

5. Kat: Bu katta müzenin yönetim departmanları ve Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nin kurucusu Nejat Çuhadaroğlu’nun atölyesi bulunmaktadır.

6. Kat: Müzenin son katında kafeterya yer almaktadır. Farklı bir tasarım anlayışıyla hazırlanan bu kat, kafeterya özelliğinin yanı sıra bir sergileme alanı olarak da kullanılmıştır. Gladyatörler, Vikingler, korsanlar gibi tarihin ilgi çekici unsurları ve Indiana Jones, Yüzüklerin Efendisi, Yıldız Savaşları gibi ses getiren Hollywood yapımlarından sahnelerin canlandırıldığı diorama ve figürler bu katta sergilenmektedir.

*Diorama Nedir?

Diorama, gerçek veya kurgu bir olayın, anın veya hikâyenin üç boyutlu olarak modellenmesidir. Sergi amacıyla yapılmış üç boyutlu büyük tablo olarak da tanımlanabilir. Diorama sözcüğünün kökeni Fransızcadır ve 1823 yılında bu dilde kullanılmaya başlamıştır. Fransızcaya Yunanca’dan girmiş olan ve "içinden" anlamına gelen dia sözcüğü ile "görünen" anlamına gelen orama (panoramadaki gibi) sözcüğünün birleşmesiyle oluşmuş dioramanın eş anlamlı sözcükleri “cyclorama” ve “panorama”dır.

Genellikle müzeler veya sergiler için yapılan dioramalar gerçek boyutlarında olabileceği gibi belli ölçeklerde küçültülerek de yapılabilirler. Bir olayın veya anın canlandırılması söz konusu olduğu için dioramalarda birden fazla obje belli bir kompozisyon oluşturacak şekilde yer alır.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.