HERTHA İLE COŞ TÜRKİYE’YE KOŞ…

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 31/12/2019 23:40

Geçtiğimiz hafta sonu Berlin Olimpiyat Stadyumu’nda Hertha Berlin- Hannover 96 maçında idik. Kültür ve Turizm Bakanlığı Berlin Kültür Ataşemiz Gözde Şahin tarafından davet edildiğimiz bu organizasyonda maçın sonucundan öte spor ve turizm bağlantılı tanıtım konuları gündemimizde ve gözlemimizde idi.

Almanya’nın en köklü futbol kulüpleri arasında yer alan Hertha Berlin, yaklaşık 75 bin kişilik stadyumda maçlarını oynamakta. Tarihinde 1930 ve 1931 yılında yaşadığı şampiyonluk dışında son yıllarda Şampiyonlar Ligi’ne katılımı ve Alman Lig Kupası’ndaki başarıları ile de isminden söz ettirmekte.

Dünya’da 400 taraftar kulübü, 26.000’den fazla üyesi, 20.000’ye yakın kombine bilet satışı ile başkent Almanya’nın futbolda öne çıkan takımı Hertha ile Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2011-2012 sezonu için yaptığı ‘ Exclusive Partner’ anlaşmasının ne kadar yerinde bir karar olduğunu geçen hafta tecrübe ettik.

Evinde oynağı maçlarda ortalama 46.000 seyirci ile oynayan Hertha’nın evinde oynağı maçlarda geçerli olmak üzere saha içi reklam panolarındaki Türkiye tanıtımı, maç öncesi, devre arası ve maç bitiminde VIP salonlarında ve stadyum ekran programlarında LCD ekranlarda Türkiye filminin yayınlanması, stadyum girişinde 5 adet Türkiye logolu bayrağın olması, stadyumumun farklı bölgelerinde Türkiye logolarının yer alması, takım oyuncuları ile imzalı günlerin düzenlenmesi, Hertha’nın  Stadionmagazin adlı yaklaşık 8000 tirajlı dergisinde Türkiye reklamları ve tanıtımının yapılması gibi detaylar içinde Türkiye’nin yoğun bir şekilde tanıtıldığını söylemek mümkün.

Ama benim bu tanıtım anlaşmasında en çok dikkatimi çeken iki nokta bulunmakta. Bunlardan birincisi Hertha’nın evinde oynadığı 17 maç sürecinde 1 haftalık 2 kişilik Türkiye seyahati tatilinin verilmesi.   Bu tatili kazanmak isteyen tarafların önceden belirlenen bir tribünde yer alması şartıyla kameranın tribünde farklı kişilere zoom yapılarak en istekli kişiye bu tatilin verilmesi maçta en az Hertha’nın gol atması kadar ilgi çekici ve akıllıca düşünülmüş bir ayrıntı. Bu şekilde tüm taraftarların ilgisi Türkiye’ye çekilmekte ve gidilecek destinasyon neresi ise o bölgenin akılda kalıcılığının da sağlanmakta.

Bir diğer nokta da Hertha’nın devre arası kampı için Türkiye’de bulunması.  Zaten uzun yıllardır bölgeyi bilen birçok Alman takımı gibi Hertha da ara dönem kamp çalışmaları için Antalya’da bulundu. Bu süreç aslında tanıtım anlaşmasının pratiğe dönüşmesi anlamında önemli bir ayrıntı. Takım oyuncuları ile ve teknik ekibin bir fiil Türkiye tanıtımında rol oynaması ve kalıcı bir etki yaratması bu açıdan son derece önemsenmesi gereken bir nokta.

Türkiye’nin tanıtımında gelinen profesyonel noktayı burada vurgulamakta fayda var. Türkiye’nin potansiyelini spor faaliyetleri ile tanıtım fikri gayet yerinde ve başarılı. Bu anlamda Berlin Kültür Ataşeliğimizi kutluyorum. Buradaki uygulamanın Avrupa’daki farklı spor dallarında farklı kulüplerle yapılıyor olması bir bakıma Berlin Kültür Ataşeliğimizin öncülüğünde gerçekleşti.  Bu başarı Almanya’nın en önemli turizm ve seyahat dergisi “fvw”’nin Mart sayısında da ana konulardandı.  

 

Foto: Hüseyin İşlek
 

Bu sezonun da Türk turizmi açısından başarılı geçeceğine ilişkin öngörüler ve ciddi ve yerinde tanıtım faaliyetleri Almanya’da meyvelerini vermeye başlıyor. Farklı düşünce ve projelerin Türk turizminin tanıtımında daha çok yer bulması ve sonuçlarının takibi ile gelecek yıllarda Türkiye farklı turizm potansiyelleri ile konuşulmaya devam edecek.

Spor ve turizm ilişkisi ile başlayan bu tanıtım yoğunluğunda yaratıcılığın devamı dileğiyle,     


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.