Haziranda satacak oda kalmayabilir...

Kuzey Afrika’da yaşanan ‘Yasemin’ ve ‘Nil Devrim’lerinden etkilenen yabancı turizm devleri, Mısır ile Tunus’tan Türkiye’ye kaydırmayı planladıkları turistler için bugüne kadar kontenjan alırken şimdi oda kapatmaya başladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Haziranda satacak oda kalmayabilir...

Yabancı turizm devleri Türkiye’de otel odaları kapma savaşına girdiler. Turizm şirketleri 2011 için sadece kontenjan almıyor, peşin ödemelerle oda kapatıyorlar. Tunus ve Mısır’da yaşanan olaylar nedeniyle turistlerini Türkiye’ye yönlendirme planları yapan turizm devleri işini sağlama aldı, yerli seyahat acentaları gibi ‘oda kapatma’ya başladı. Bugüne kadar belli oranda kontenjan alan TUI, Thomas Cook gibi devlerin Kuzey Afrika’da yaşanan olayların da etkisiyle sorun yaşamamak için böyle bir yolu tercih ettiği belirtiliyor.

 

Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, şu ana kadar yapılan aktivitelerin Mayıs ayına kadar ki süreci kapsadığına dikkat çekerek, “Haziran’da satacak oda kalmayabilir. Çünkü yabancı devler de Mısır’daki otellerini açıp açmama kararlarını verme aşamasında” dedi.

 

Jolly Tur olarak erken rezervasyon kampanyasının ilk döneminde hedeflerinin de üzerine çıkarak, yüzde 45’lik artış gerçekleştirdiklerini vurgulayan Erkan, şöyle konuştu: “130 tesisin tek yetkili satıcısıyız. Geçen yıl 220 bin kişi için yer ayırtmıştık bu yıl 280 bine çıkardık. Bu yıla kadar yerli seyahat acentaları tesislerde oda kapatırdı şimdi yabancı tur operatörleri de bu yolu seçmeye başladı. Yerli turistteki erken rezervasyon talebi Mısır’daki olaylardan etkilenmedi ama bu olayların asıl etkisini önümüzdeki haftalarda göreceğiz. Yerli turist de ‘yabancıdan bana yer kalmayabilir’ diye düşünebilir. Yerli turistlerin erken rezervasyonda özellikle 5 yıldızlı ve deluxe tesislere talep gösteriyor.”

 

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır ise Kuzey Afrika’daki isyanlar olmadan önce de Antalya turizminde çift haneli büyüme öngörüldüğünü ama son günlerde bu beklentinin daha da yükseldiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “İngiltere, Fransa, Almanya gibi pazarlarda ciddi artışlar var. İç pazarın da talebi çok yüksek. Herkes pozisyon alıyor.” Çorabatır, bir uyarıda da bulunarak, “Doğu Akdeniz çanağındaki rakiplerimizde yaşananlar avantaj gibi görünüyor ama dezavantaja dönüşme tehlikesi de var. 1-2 ay içinde olaylar yatışırsa ülkelerin yönetimleri turizme desteklerini artırabilir, yabancı sermaye de bu konuda ülkelere destek olabilir. Türkiye, bu yarıştan servis, hizmetve çevre kalitesiyle sıyrılabilir” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.