HAVUZ MÜDÜRÜ ARANIYOR!..

SEÇİM AYDIN SEÇİM AYDIN 31/12/2019 23:40

Yüzme havuzlarının hijyenik şartlara uygunluğu ve denetlenmesiyle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından Yayınlanan Yönetmelik uyarınca açık ve kapalı yüzme havuzu bulunan tesislerin Mesul Müdür, Havuz Suyu Operatörü ve sertifikalı cankurtaran bulundurması zorunluluk haline gelmektedir. Sözkonusu tesislerin İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yapılacak denetimlerde güç durumda kalmamaları bakımından konu önem arz etmektedir.

Mesul Müdür ve Havuz Suyu Operatörlerinin en az lise mezunu olmaları ve konularında eğitim almış olmaları gerekmekte olup, eğitimlerin halk eğitim merkezleri veya Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından verileceği belirtilmektedir.

Yönetmelik 15 Aralık 2011 tarihinde yayınlanmasına rağmen, bugüne kadar Mesul Müdür ve Operatör eğitimiyle ilgili bir düzenleme ilgili kuruluşlar tarafından yapılmamıştır. İlgili kuruluşlar olarak Sağlık Bakanlığı, Halk Eğitim Merkezleri ve İŞKUR’un bir an önce mevcut belirsizliği gidermek üzere çalışma yapmaları beklenmektedir.

İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yapılacak denetimlerde, açık ve kapalı yüzme havuzu tesisi bulunan tesislere 31 Mayıs 2012 tarihine kadar süre verilmiştir. İlgili kuruluşlarca ya bu süre uzatılmalı veya bir an önce tesislerin denetimlerde güç durumda kalmalarını önlemek bakımından, eğitim vermekle yükümlü kuruluşlar programlarını tamamlamak suretiyle eğitime başlamalıdır.

MAVİ BAYRAK

Diğer taraftan, 2012 yılının Yönetmelik açısından bir geçiş dönemi olarak kabul edilmesi, sorunların çözümü bakımından önlemlerin daha etkili olarak hazırlanması imkanını getirecektir. Bu bağlamda havuzlar da dahil olmak üzere tüm mekanlarda en iyi hizmet sunmakta olan turizm işletmeleri açısından, teknik müdürlerin yetkili kılınması, daha önce bu işi yapmakta olan personelin kazanılması, sorunun çözümüne yardımcı olacaktır. “Sualtı ve Can Kurtarma Federasyonu” ve “Mavi Bayrak “ çözüm ortakları olarak düşünülebilir.

Sezon öncesinde pazarlama ve lojistik desteklerini tamamlamak zorunda olan işletmelerimiz için şimdiye kadar sorun çıkmayan bu konuda, yıla yayılan bir çözüm sürecine ihtiyaç olduğunu ve ilgili kuruluşların da bu anlayışı paylaşacağını düşünüyorum.

Turizm camiası olarak çok önemli çalışmalarına şahit olduğumuz Sağlık Bakanlığı, İŞKUR ve MEB Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü’nün bu sorunu kısa sürede çözmelerini bekliyoruz.

SİGARA YASAĞINDA HAKSIZ REKABET

Sigara yasağını, bir halk sağlığı sorunu olarak görmeyen işletmelerin yarattığı haksız rekabet ortamı devam ediyor. Kış günlerinde, neredeyse tüm mekanlar sigara içilebilir hale geldi.  Dışarıdan görülenlerin ön sıraya alındığı salonlar, yasağın uygulanmadığı, tartışmaların yoğun olarak yaşandığı mekanlar oluşmasına neden oldu.

Sürgülü cam gibi önlemler göstermelik hale geldi. Kurala uyanlara ve Halk Sağlığına saygı duyanlara konunun da desteğini bekliyoruz.

Bizler için Türkiye ve AB kuralları gereği en iyi hizmeti ürettikleri, dünya çapında belgelenen işletmelerimizde daha önce de olduğu gibi, huzurlu tatiller geçirmeniz dileği ile…


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.