Havayolları: Seyahat kısıtlamaları aşıların dağıtımını zorlaştıracak

Uluslararası Hava Taşımacılık Birliği (IATA), dünya genelinde corona virüsle mücadelede, hava kargo operatörlerinin pandemi sebebiyle, seyahat kısıtlamaları hafifletilmediği sürece yeni Covid-19 aşılarını etkili bir şekilde dağıtmakta zorlanabileceğini duyurdu.

17/11/2020 12:27
Havayolları: Seyahat kısıtlamaları aşıların dağıtımını zorlaştıracak

IATA açıklamasına göre, "Sınırlar kapalı kalırsa, seyahatler kısıtlanırsa, çalışanlar ayrılırsa, hayat kurtaran aşıları dağıtma kapasitesi büyük ölçüde tehlikeye girecek.

Reuters'ın haberine göre, dünyada 1 milyon 300 bini aşkın kişinin ölümüne neden olan corona virüs (Covid-19) pandemisinine karşın başlatılan aşı çalışmalarından  haberler art art arda geldi.

Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen aşının yüzde 90’dan fazla koruma sağladığının duyurulmasının ardından ABD'li llaç devi Moderna da kendi aşısının yüzde 94,5 etkili olduğunu açıkladı. 

Söz konusu iki aşının da yıl sonunda önce kullanılmaya başlanacağı öngörülürken İngiltere ve ABD gibi pek çok ülke aşıların dağıtımı için çalışmalara başladı. Onaylandıktan sonra, her iki aşının da nakliye ve donma noktasının çok altında depolanması gerekebilir ve bu da lojistik engeller yaratabilir. 

IATA'nın kargo sorumlusu Glyn Hughes, Reuters'e verdiği demeçte, aşıların kargo için yolcu hizmetlerine bağlı olarak gelişmekte olan ülkelere gönderilmesi gerekeceğini söyledi.

Hughes, "Sanayileşmiş eyaletlerde bile aşı dağıtımı, üretimden daha sıkı bir darboğaz oluşturabilir ve yolcu jetleriyle ikincil havalimanlarına sevkiyatı gerektirebilir.

Havayolu kuruluşları, toplu aşı dağıtımının zorluğuna hazırlanırken, hükümetler, sağlam testlerle desteklenen kilit yolcu rotalarını yeniden açmalı" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.