Havalimanı savaşları başladı...

Çoğunluk hissesi Fransız Aero de Paris’e ait olan ve Akfen Holding’in yüzde 8.1 hissedar olduğu TAV’ın, ortakları arasında Limak Holding’in de bulunduğu Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Hintli ortağı GMR Insfarstructure’ın hisselerine talip olduğu belirtildi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Havalimanı savaşları başladı...

Reuters’ın haberine göre halen Atatürk Havalimanı’nı işleten TAV, Sabiha Gökçen’in üç ortağından birisi olan Hintli GMR’nin şirketteki yüzde 40 hissesini almak için görüşmelerini hızlandırdı. GMR’nin hisseleri ile TAV’ın yanı sıra halihazırda şirkette yüzde 20 paya sahip olan Malezyalı Malaysia Airports Holdings de ilgileniyor.

Türkiye’de ve yurtdışında çok sayıda havalimanı inşaatı ve işletmesinde rakip olan Limak ve Akfen Holding arasında,  geçen mayıs ayında gerçekleşen 3. Havalimanı ihalesi sürerinde yoğun rekabet yaşanmış ve Limak Holding’in içinde bulunduğu konsorsiyumun ihaleyi kazanmasının ardından iki grup arasında soğuk rüzgarlar esmişti. Dün gelen olası hisse satışı haberi, akıllara ezeli rakipler ortak mı oluyor sorusunu getirdi.
 
TAV’IN İLGİSİ ‘SÜRPRİZ’
 
GMR’nin hisse satışı konusunda bilgi sahibi olan kaynaklar, TAV’ın hisse satışıyla ilgilenmesini ‘sürpriz’ olarak değerlendirirken, “GMR uzun zamandır Sabiha Gökçen’deki hisseleri ile ilgili opsiyonları değerlendiriyor. Son birkaç ayda özellikle Temmuz-Eylül döneminde Sabiha Gökçen’in vergi sonrası kârının artması nedeniyle bu süreç hız kazandı. Üçüncü bir ortağın şirkete girmesi yerine mevcut ortaklar Limak veya Malaysian Airports, GMR’ın hisselerini satın alabilirler.
 
Satış bedelinin ne olacağı ile ilgili net bir bilgi olmamakla birlikte faiz ve vergi öncesi kârın 6-7 katı olabilir ki bu da GMR için tatmin edici bir rakam anlamına gelir. TAV sürpriz bir biçimde Sabiha Gökçen’deki GMR’ın yüzde 40 payı ile ilgileniyor ve bu konuda görüşmeler yapıyor” dedi. Sabiha Gökçen’in yolcu sayısı Ocak-Ekim döneminde yüzde 24 artışla 15.7 milyon oldu. 10 milyonu iç hat, 5.7 milyonu ise dış hat yolcusu. Malaysia Airports, Limak, GMR ortaklığı, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletme hakkını 2007 yılında 20 yıllığına 1.93 milyar Euro bedelle almışlardı.
 
Konsorsiyum havalimanını 2008 yılında devraldı ve Ekim 2009 itibariyle de operasyonlarına başladı. Sabiha Gökçen’in ortaklarından Limak aynı zamanda İstanbul’a yapılacak yeni havalimanı için 3 Mayıs’ta düzenlenen ihaleyi 25 yıl için 22.152 milyar Euro artı KDV kira bedeliyle kazanan ve Cengiz-Kolin-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubunda da yer alıyor. Fransız ADP’nin en büyük hissedar olduğu TAV Havalimanları ise İstanbul’un en büyük havalimanı  Atatürk Havalimanı’nın 2021 yılına kadar işletme hakkına sahip. TAV Havalimanları üçüncü havalimanı için yapılan ihalede üçüncü sırada yer almıştı.
 
3. Havalimanı gerginliği
 
AKFEN Holding’in Başkanı Hamdi Akın ve Limak Holding’in Başkanı Nihat Özdemir arasında, 3. Havalimanı ihalesinin ardından soğuk rüzgarlar esmeye başlamıştı. Hamdi Akın, 22 milyar 152 milyon Euro’luk fiyatın yüksek olduğunu açıklamış, Nihat Özdemir de, Akın’a ithafen, “Ben inşaatı daha iyi bilirim. Gece Siirt’te şantiyeleri dolaşırım, o Londra’larda dolaşır” demişti.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.