Hasan Eker: Turizm yerelden ve yerinden yönetilmeli

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Eker, dünya genelinde Turizm Haftası’nın, toplumda turizm bilinci oluşturmak, iç turizmi canlandırmak, halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak, turizm ve kültür değerlerini tanıtmak ve turizmi geliştirmek amacıyla kutlandığını söyledi.

15/04/2024 13:00
Hasan Eker: Turizm yerelden ve yerinden yönetilmeli

Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Dünya Turizm Haftası’ nedeniyle bir mesaj yayınlanan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Eker, dünya genelinde Turizm Haftası’nın, toplumda turizm bilinci oluşturmak, iç turizmi canlandırmak, halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak, turizm ve kültür değerlerini tanıtmak ve turizmi geliştirmek amacıyla kutlandığını söyledi.

Turizmcinin, iyi eğitim almış, dünya insanları ile iletişim halinde, global düşünen, hoşgörülü ve barışçıl, aynı zamanda istihdama ve yurt dışından döviz getirmesi nedeni ile ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan, ulvi bir iş yapan, elindeki çantada taşıdığı broşürler ile dünyanın her bir noktasında önce ülkesini sonra firmasını tanıtan bir kişi olduğunu belirten Eker, “Turizmci olmaktan ne kadar gurur duysak azdır” dedi.

“TURİZM GELİRLERİMİZİN YÜZDE 90’I NET OLARAK ÜLKEMİZE KALMAKTADIR”

Dünyada yıllık ticaretin 7,7 Katrilyon Dolar düzeyinde gerçekleştiğini, global anlamda turizm hacminin de 700 Milyar Dolar olduğunu ifade eden Hasan Eker, “Türkiye’nin turizm gelirini 60 Milyar Dolar olarak düşünürsek, dünya ticaretinden yaklaşık yüzde 1, turizm gelirlerinden de yaklaşık yüzde 10 pay almaktayız.

Bu önemli bir rakamdır. Türkiye’de hiç bir sektör bu kadar başarılı değildir. Ayrıca turizm gelirlerimizin yüzde 90’ı net olarak ülkemize kalmaktadır. Bu başarıda payı olan başta turizmciler olmak üzere, katkı koyan herkesi kutlarım” şeklinde konuştu. 

“TURİZMİN HAM MADDESİ DOĞA, ARKEOLOJİ, TARİHİ ESERLER”

Turizmin ham maddesinin doğa, arkeoloji, tarihi eserler, kültür ve gastronomi olduğunu dile getiren TÜRSAB Genel Başkan Yardımcısı ve Burkon Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker, şunları söyledi:

“Bu değerlerimizi korumalıyız. Bir bölgede sınırsız turizm olamaz. Turizm bölgelerinde belli bir oranın üzerinde yapılaşma olamaz, aksi takdirde turizm bölgesi olmaktan çıkar, sürdürülebilir turizm yapılamaz. Bakanlıklarımızın ve turizm bölgelerindeki belediye başkanlarımızın bu konulara azami dikkat etmesi gerekmektedir.

Turizmin 12 aya ve 81 ile yayılması gerekmektedir. Turizm payının büyük bir bölümünü İstanbul ve Antalya almaktadır. Turizmin ülke geneline yayılması gerekmektedir. Bunu sağlamak için de ülke turizmi yerelden ve yerinden yönetilmelidir. Yerelde kurulacak resmi turizm yönetim yapısı ile kamu ve özel sektör temsilcileri aynı masada toplanmalı, kararları almalı,  belli bütçeler ve uzman personel ile turizmi koordine etmelidir.”

“TEŞVİKLER VE DESTEKLERDEN EN AZ PAYI TURİZMCİLER ALMAKTADIR”

Açıklamasında sektörel sorunlara da değinen TÜRSAB Genel Başkan Yardımcısı Hasan Eker, “Ülkemizde sanayiciler ve esnaf kesimine önemli teşvikler ve destekler verilmektedir. Bu teşvikler ve desteklerden en az pay alan ise turizmcilerdir.

Turizmcilere özel otel yatırım teşviği dışında önemli bir teşvik olmadığı gibi, ihracatçıların faydalandığı statüden de yararlanılamamaktadır.  Ayrıca cirodan alınan yüzde 2 konaklama vergisi ve TGA payı ek yük olarak karşımıza çıkmaktadır. Böylesine önemli bir sektöre ve özellikle seyahat acentelerine ciddi teşvikler verilmelidir” şeklinde konuştu.

“TÜRSAB AKTİF OLARAK ÇALIŞMAKTADIR”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin 37 il başkanlığı ve Genel Merkezi ile birlikte aktif olarak çalıştığını, kaynaklarını verimli kullanan, üyelerine hizmet odaklı çalışmalarıyla örnek bir kurum olduğunu ifade eden Hasan Eker, “Birliğimiz, ‘Turizm Yüzyılı’ projesi ile turizmi 12 aya ve 81 ile yaymak için çalışmalarına devam etmektedir.

TÜRSAB, 2018 yılında düştüğü yok olma noktasından, uygulamış olduğu mali disiplin ve kurumsal yönetim ilkesi ile geleceğe umut ile bakan bir kurum haline gelmiştir. Birlik bütünlük içerisinde daha uzun yıllar ülkemize hizmet edecektir. Bölünme ile ilgili yasa taslağının tekrar Meclis’e gelmeyeceğine inanıyorum” dedi.

TÜRSAB Genel Başkan Yardımcısı ve Burkon Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker açıklamasını, “Üniversitedeki turizm profesörü hocamın söylediği gibi, ‘Turizmci soyulmuş bir elma dilimini ihraç eden, nakliyesini de müşteriye ödeten bir kişidir.’ Bu vesile ile tüm turizmcilerin, turizm gönüllülerinin 34. Turizm Haftası’nı kutluyorum” diyerek tamamladı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.