Gurbetçi harcamada diğerlerini ikiye katladı

Avrupa'da yaşayan 5.7 milyon Türk'ten 2 milyon 800'i geçen yıl Türkiye'ye geldi. Gurbetçiler geçen yıl Türkiye'de toplam 3.3 Milyar Euro harcadı.

08/02/2019 22:47
Gurbetçi harcamada diğerlerini ikiye katladı

TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, gurbetçilerin 2023’e kadar Türkiye’ye gelmeye devam edeceğine işaret ederek, “2023’ten sonra ise başka ülkelere yönelebilirler. Öte yandan Alman turist gelmeye devam edecek zira Akdeniz’de en ucuz ülke Türkiye... Her şey sunuyoruz, para almıyoruz!” dedi 

Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Avrupalı Türklere Yönelik Turizm Araştırması Sonuçları'nı İstanbul'da basınla paylaştı. Avrupa'da yaşayan 5.7 milyon Türk'ten 2 milyon 800 bininin geçen yıl Türkiye'ye geldiğine işaret eden Şen, "2017'de rakam 2.7 milyondu. Gelenler ortalama 24 gün kaldı. Önce aileler ziyaret edildi, ardından tatil beldelerinde tatil yaptılar.

Geçen yıl toplam 3.3 Milyar Euro harcadılar

Geçen yıl toplam 3.3 Milyar Euro harcadılar. Kişi başına harcama 1175 Euro. Diğer turistlerin iki katı" dedi. Avrupalı Türklerin ağırlık verdiği yerlerin İstanbul, Bodrum, Çeşme ve Alaçatı olduğunun altını çizen Şen, "Avrupalı Türklerin yaşlıları Türkiye'yi tercih ediyor.

Genç nüfus yavaş yavaş İspanya, Tayland, ABD gibi ülkelere gitmeye başladı. Türkiye'ye gelen gençler ise Türkiye'de Alaçatı gibi yerleri tercih ediyor" ifadelerini kullandı.

Gurbetçiler 2023'e kadar Türkiye'ye gelmeye devam edecek

Detay Haber'de yer alan habere göre Şen, gurbetçilerin 2023'e kadar Türkiye'ye gelmeye devam edeceğine işaret ederek, şunları söyledi: "Yeni neslin tercihi farklı olabilir. 2023'ten sonra ise başka ülkelere yönelebilirler. Öte yandan Alman turist gelmeye devam edecek zira Akdeniz'de en ucuz ülke Türkiye. En klas oteller bizde. Hizmette iyiyiz. Her şey sunuyoruz, para almıyoruz!

Almanların da 45 yaş üstü Türkiye'ye geliyor, gençleri bizi tercih etmiyor. Öte yandan Almanlardan bize ortanın altı ile altın üstü kesim geliyor. İmaj sorunumuz var. Öte yandan turizm sektöründe çalışanlarımız genç ve dinamik. Dostluklar kuruluyor. Başka ülkelerde bunu görebilmek mümkün değil."

Turizmde geçen yıl iyi geçti

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin ise 2018 yılının Türk turizmi için başarılı bir yıl olduğunu ve tesislerde önemli doluluklar yakaladıklarını belirterek, şunları söyledi: "Avrupalı Türkler ayrıca tüm ülke genelinde seyahat ediyorlar ve yarattıkları taleple özellikle Anadolu destinasyonlarında havayolu altyapısının oluşması ve sürdürülmesinde kritik rol oynuyorlar.

Biz bu noktayı çok önemli görüyoruz. Bugün Anadolu'da birçok noktaya Avrupa'dan düşük ücretli ve charter uçuşları Avrupalı Türklerin yarattıkları taleple gerçekleşmekte ve oluşan bu hatlar, daha geniş turizm hareketi için yolumuzu açmaktadır. Bu noktayı gözden kaçırmamamız ve gelişmesi için üzerinde çalışmamız gerekiyor."

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.