Gelibolu'da Anzak torunlarına içki yasağı

Gelibolu'da Çanakkale kara savaşlarının yaşandığı 33 bin hektarlık alanda genel içki yasağı tasarısı tartışmaya neden oldu. Avusturalya ve Yeni Zelanda'dan gelen Anzak torunları, şafak ayinlerinde şarap da içiyordu.

31/12/2019 23:40
Gelibolu'da Anzak torunlarına içki yasağı

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, yeni tasarının, her yıl dedelerini anmak için bölgeye gelen Anzak torunlarının Şafak Ayinlerini ve kamp yaşamlarını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Kanunu’nu kaldıran yeni tasarıyla bölge milli park olmaktan çıkarılacak ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı adıyla yeni bir yönetime devredilecek. Mevcut milli park kanunu, ruhsatlı işletmeler dışında açık alanda alkol tüketilmesine belli şartlarda izin veriyor. Kanunda mevzuat gereği izin verilen yerler dışında “halkı rencide edecek, rahatını ve huzurunu bozacak şekilde alenen alkollü içki içmek” yasaklanıyor.

CEZASI 5 BİN LİRA

Meclis komisyonunda yarın görüşülecek tasarıda ise “Tarihi alan sınırları içinde mevzuat gereği izin verilen yerler haricinde alkollü içki içmek yasaktır” hükmü bulunuyor. Tasarıyla sınırları yeniden çizilen tarihi alanın 33 bin hektarın altına düşmesi beklenmiyor. Yeni düzenlemeye göre ruhsatsız işletmeler dışında açık alanda bira, şarap gibi alkollü içki tüketenlere 5 bin lira para cezası kesilecek.

CHP’li Ali Sarıbaş, Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl etkinliklerinin yapılacağı 15 Mart 2015’in arifesinde getirilen düzenlemenin turizme ve bölge halkına zarar vereceğini söyledi.

AYİNDE ŞARAP İÇİYORLAR

Sarıbaş, Avusturalya ve Yeni Zelanda’dan gelen Anzak torunlarının şafak ayinlerinde şarabın yer aldığını, kamp sırasında kültürlerine uygun yiyecek içecekler tükettiklerini vurguladı. (Bülent Sarıoğlu-Radikal)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.