Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya...

Son yıllarda dünya gündemine ‘Sürdürülebilirlik’ kavramı damgasını vurdu.Bir yandan artan nüfus, diğer yandan ise azalan temiz su ve tarım alanları ile tehlike çanlarını çalan küresel ısınma tehdidi…

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya...
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır,  “Doğal kaynakları, tarihi, kültürü gaddarca kullanıp tüketiyoruz. Artık herkesin, her şeyi biraz daha ekonomik olarak kullanıp, gelecek kuşaklara da bırakıyor olması lazım…” diyor.  
 
Sheffield Hallam Üniversitesi Yardımcı Editör Bernard Lane ise, “Sürdürülebilirlik, uzun vadeli bir kavram… Mevcut nesillerin ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından kısmadan karşılamak esas olmalıdır. Çevremizi, doğayı, gıdayı, suyu her zaman düşünmeliyiz. Geleceği düşündükçe, torunum için geriliyorum” diye belirtiyor.

Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Semineri
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi ortaklığıyla, 29 Kasım tarihinde, Hilton İstanbul Hotel’de ‘Sürdürülebilir Turizm Yönetimi’ semineri düzenlendi.
Sheffield Hallam Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Journal of Sustainable Tourism Editörü Bernard Lane, Hilton Otelleri Avrupa Çevre Yönetimi Müdürü Paulina Bohdanowicz, TUI Sürdürülebilir Turizm Geliştirme Müdürü Jane Ashton, Leeds Metropolitan Üniversitesi Uluslararası Turizm Çalışmaları Müdürü Xavier Font konuşmacı olarak katıldığı seminere, TUROB üyeleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü temsilcileri, Boğaziçi Üniversitesi yetkilileri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Prof Dr Ahmet Emre Bilgili, “Küreselleşme ile şehir turizmi ön plana çıktı”
Küreselleşme ile şehir turizminin ön plana çıktığını kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili “Yapmamız gereken, kültürel ve yerel değerlerle sürdürülebilir şehirler ve sürdürülebilir turizm yönetimini sağlamaktır. Bakanlık, sivil toplum örgütü ve akademik dünya ile bir arada olduğumuz bu güzel işbirliğinin sürdürülebilir olmasını diliyorum” diye konuştu.

Timur Bayındır, “İstanbul’un Greening City olmasını diliyorum”
TUROB’un hayata geçirdiği Yeşillenen Oteller projesine değinen TUROB Başkanı Timur Bayındır, “TUROB’un hayata geçirdiği ‘Yeşillenen Oteller’ sertifikasını alan üye sayımız 40’ı geçti. Yakın zamanda, tüm üyelerimizin almasını hedefliyoruz. İstanbul’un ‘Greening City’ olmasını diliyorum” dedi.

Faruk Boyacı, “Sektörün bilgi birikimi ve tecrübesini arttıracağız”
Seminerin açılış konuşmasını yapan TUROB Başkan Yardımcısı Faruk Boyacı, şunları söyledi:  “Bir zamanlar nasıl İstanbul’a turist getiririz diye konuşuyorduk. Bugün sürdürülebilir turizm yönetimini konuşuyoruz. Yaptığımız çalışmalarla otellerin bilgi birikimi ve tecrübelerini arttırarak, dünya platformundaki rekabet gücünü arttırmayı hedefliyoruz” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi ve Deliotte ile gelecekte çok ciddi çalışmalar yapacaklarını anlatan Faruk Boyacı, 20 Aralık’ta yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapacaklarını ifade etti.

Bernard Lane “Sürdürülebilir Turizm uzun vadeli bir kavramdır”
Sheffield Hallam Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Journal of Sustainable Tourism Editörü Bernard Lane, ‘Sürdürülebilir Turizm’in uzun vadeli bir kavram olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sürdürülebilir turizm kavramı, 70’lerde ortaya çıktı. Sürdürülebilirliğin ekonomik sonuçları, çevresel sonuçları ve sosyo-kültürel sonuçları vardır. Çevreye olan etkileri ile ekonomik gelişmenin izlenmesi kolaydır. Toplum ve kültür söz konusu olduğunda ise, bu çok daha zordur. Bu nedenle, işin başında ‘Geleneksel kültürlerin korunması için neler yapılabilir?’ diye düşünüldü.
 
Herhangi bir ülkede, x bir otelde kalındığında, o ülkede olunduğu nasıl hissedilecek denilerek, sürdürülebilir turizm için yerel insanlar ve kültürel değerlerle etkileşim içinde olmak gündeme geldi. Son dönemlerde sürdürülebilirlik boyutuna, küresel ısınma da eklendi.
Nitekim, dünyadaki karbon salımının %5’i turizm sektöründen kaynaklanmaktadır ve bu oranın yükselişi devam etmektedir.  Özetle, ‘sürdürülebilir turizm’ uzun vadeli bir kavramdır. Mevcut nesillerin ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını kısıtlamadan karşılayabilmek demektir. Otelinizin duvarlarının ötesinde düşünmelisiniz. Toplum, gelecek, miras, çevre, doğa, gıda ve suyu düşünmelisiniz. Kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı olmadan sürdürülebilirlik olamaz” şeklinde konuştu.
Sürdürülebilir turizm için yapılacak çalışmaların pozitif etkilerine değinen Bernard Lane, sürdürülebilirliğin, tasarruf etme, para kazanma, satışa pozitif etki, destinasyon imajının iyileştirilmesi, yaratıcı ve korunan bir kent gibi pozitif etkilerinin olduğunu söyledi.

Sürdürülebilir olmazsanız, sonunuz Yunanistan ve İspanya gibi olabilir
Destinasyon yönetiminin öğrenilmesi gerektiğini anlatan Bernard Lane, “Konaklama tesisleri büyük yatırımlardır ve bu binaların etkin şekilde ekonomi içinde değerlenmesi önemlidir. Bu nedenle, destinasyon yönetimini öğrenmek zorundasınız. Sürdürülebilir turizmin gereğini yapmazsanız, sonunuz Yunanistan ve İspanya gibi olabilir. Diğer destinasyonlar, sizi yenebilir. Turizmci olarak hayatınız sıkıcı bir hale gelebilir”

Paulina Bohdanowiez, “Sürdürülebilirlik konusunda katı hedefler belirledik”
Hilton Otelleri Avrupa Çevre Yönetimi Müdürü Paulina Bohdanowicz  yaptığı konuşmada, Hilton Worldwide'in sürdürülebilirlik adına gerçekleştirdiği projelerini ve markanın bu konudaki hedeflerini açıkladı. Sürdürülebilirlik konusunda kendilerine katı hedefler koyduklarını kaydeden Paulina Bohdanowicz, “Hilton olarak, gelişmemizi sürdürebilir olarak devam ettirmeyi hedefliyoruz. Biz firma olarak, kendimize oldukça katı hedefler belirledik. Enerji tüketimi, karbon salınımı ve atıklarımızı yüzde 20, su tüketimimizi ise yüzde 10 azaltmayı hedefledik. Çalışmalarımız başarıyla sürüyor. 2014 yılında, bu hedeflerimize ulaşacağız” dedi.

Sürdürülebilirliğin Hilton Hotelleri için iş modelinin bir parçası olduğuna işaret eden Paulina Bohdanowicz, artan nüfus hızı ve kaynakların tükenmesine paralel olarak, gelecek nesiller için bu çalışmaların yapılması gerektiğini anlattı. Dünyada yeterli ve sağlıklı suya ulaşamayan milyarlarca insanın olduğuna dikkat çeken Paulina Bohdanowicz, “Eğer, odalar temizlenirken, 2 kere şifon çekmek yeterli ise, 4 veya 5 kere çekilmesinin önüne geçiyoruz. Hedefimiz gereksiz yere temiz su israfının önüne geçmektir. Mesela, duştan akan suları yeniden arıtarak, tuvalet temizliğinde kullanıyoruz” şeklinde konuştu.
Hilton Otelleri olarak, bulundukları ülkelerde, yerel kültüre değer verdiklerini, yerel ürünleri kullandıklarını, bölgedeki insanlara istihdam sağlarken, öğrenciler ile işbirliği içinde olduklarını belirten Paulina Bohdanowicz, yerel kaynaklarla işbirliğinin toplumların güçlenmesi anlamına geldiğini söyledi.

Xavier Font,  “Tüketici yeşilden çok, otelin fiyatına bakıyor”
Leeds Metropolitan Üniversitesi Uluslararası Turizm Çalışmaları Müdürü Xavier Font, tüketicilerin otel seçimi yaparken, yeşilden çok otelin fiyatına baktığını söyledi. Sürdürülebilir turizm için yapılan çalışmaların, iyi bir iletişim ile otel misafirlerine anlatılması gerektiğini kaydeden Xavier Font, “Londra’da yapılan bir araştırmaya göre, insanların %58’i çevreci bir otelde kalmayı istiyor. %33’lük bir kesimde, otellerin bu çalışmaları kar oranını arttırmak için yaptığını düşünüyor.
 
Burada esas olan, kaynakların israf edilmeden kullanılması konusunda yapılan çalışmaların, otel misafirlerine uygun bir iletişim ile anlatılmasıdır. Tabi bunu anlatırken, misafire ‘çevreci olun’ gibi bir yaklaşım sunmakta, onları rahatsız edebilir. Bunun yerine, kaynakları daha az kullanmak için, çevreci lambalar kullanıyoruz gibi bilgi vermek çok daha anlamlı olacaktır” dedi.
Örneğin otelde, çarşaf ve havlularını her gün değiştirmeyen misafirlere farklı hizmetlerin verilebileceğini anlatan Xavier Font, bu misafirlere yerel bir hediye verilebilir, kullanımları için bisiklet sağlanabilir veya yerel bir etkinliği izlemesi organize edilebilir diye belirtti. Xavier Font, sürdürülebilir turizmin marka imajına büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Jane Ashton, “Karbon yönetimine odaklanıyoruz, uçaklarda bio yakıtlar kullanılıyor”
Sürdürülebilir turizm konusuna hassasiyetle eğildiklerini kaydeden TUI Sürdürülebilir Turizm Geliştirme Müdürü Jane Ashton, “Çevresel etkileri en aza indirmeye çalışıyoruz. Kurum olarak, karbon yönetimine odaklandık. Havayolları, enerji yönetimi ile büyük tasarruf sağladılar. Havacılıkta, daha tasarruflu uçaklar satın alıyoruz. Uçaklarda, bio-yakıtlar kullanılmaya başlandı. Gelecek 3 yıl içinde karbon oranını daha da azaltmış olacağız. Destinasyonlarda, çevresel etkileri en aza indirilmiş tesislerle çalışıyoruz. İş otellerinde, TravelLife konseptine yöneldik” dedi.

Seyahat endüstrisinde kullanılan suyun, karbon emisyonu ile enerji tüketiminin büyük engel olarak karşılarına çıktığını anlatan Jane Ashton, karbonda ton başına 2-3 pound gibi para kesimlerine başlandığını söyledi. Kaynakları daha az tüketip maliyetleri düşürmenin yanı sıra, kültürel mirasların korunmasına yönelik stratejiler geliştirdiklerini de ifade eden Jane Ashton, “Misafirlerimize, sürdürülebilir tatil paketleri hazırlıyoruz. Hem yerel kültür ile içi içe olmalarını sağlarken, diğer yandan gittikleri bölgelerde bıraktığı kirliliği en aza indirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda sürdürülebilirlik konusunda yarattığımız farkındalık ile bireyleri bilinçlendirerek daha fazla sürecin içine katılmalarına katkı sağlamış oluyoruz. Nitekim sürdürülebilir kalkınma, herkesin katkısıyla gerçekleşecektir” şeklinde konuştu.

Sürdürülebilirlik için yaptıkları çalışmaların doğaya, çevreye ve sektöre katkılarının yanı sıra, işletme içinde motivasyonu arttırdığını ve verimlilik sağladığını da sözlerine ekleyen Jane Ashton, dünyanın sürekli bir gelişim ve değişim içinde olduğunu, insanların ve toplumların beklentilerinin değiştiğini, dünyanın geleceği konusunda herkesin hassas olduğunu belirterek, “Artık insanlar, bir ürün alırken, o firmanın topluma ve dünyaya katkısı olmasını da istiyor. Katma değer yaratan, değer katan şirketleri tercih etmeye başladılar” dedi.





Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.