Gecelik 130 Dolar harcama hedefi ‘fazlasıyla’ gerçekçi

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “turizm hedefleri gerçekçi değil” eleştirisine, "hedefler fazlasıyla gerçekçi, burada ütopik bir şey yok” yanıtını verdi.

18/11/2023 13:14
Gecelik 130 Dolar harcama hedefi ‘fazlasıyla’ gerçekçi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bütçe görüşmelerinde muhalefet milletvekillerinden gelen “turizm hedefleri gerçekçi değil” eleştirisine “Orta Vadeli Programda açıklanan hedefler fazlasıyla gerçekçi, burada ütopik bir şey yok” yanıtını verdi.

Bakan Ersoy, turist ve turizm geliri hedeflerine ilişkin olarak Meclis Plan Bütçe Komisyonunda yaptığı değerlendirmede, 2018’de göreve geldiğinde nitelikli turiste konsantre olacakları şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, 65 Dolar olan kişi başı gecelik harcamanın 100 Dolara çıktığına dikkat çekti. 2028 yılında 130 Dolar hedeflediklerini kaydeden Ersoy, Ekonomim'de yer alan haberde, “Yüzde 30’luk artış Türkiye gibi turizm potansiyeli olan bir ülkede hiçbir şey değil, inanırsak savaşırsak hep beraber yaparız” diye konuştu.

“Bu coğrafyada her üç ayda farklı krizler yaşıyoruz”

Bakan Nuri Ersoy, 12. Kalkınma Planındaki 100 Milyar, bu sene için 56 Milyar Dolarlık hedefi hatırlatarak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu coğrafyada her üç ayda farklı krizler yaşıyoruz. Sezonda OVP hedefini 55,6 Milyar Dolar açıkladık. Peşinden yüzyılın depremi, seçim stresi, Rusya ‘da devalüasyon geldi.

Her şey yolun girdi derken bu sefer Orta Doğu’da İsrail’in Gazze savaşıyla yüzleşiyoruz ama her şeye rağmen, hedefleri yakalayan bir turizm ülkesi hâline geldik. Hedef tutar mı? Çok basit bir hesap yapayım. 130 Dolar yüzde 30’luk artış tutar mı? 9,8 ortalama kalış süresi, 9,5’ta kalalım. Kişi başı 1.250 Dolara geliyor. 80 milyon turist bile getirsek zaten 1.250 Dolar'dan 100 Milyar Dolar tutuyor. 80 milyon, yılda turist sayısında yüzde 7 artış demek. Biz inanıyoruz, sektörüm inanıyor, benim ekibim inanıyor, siz de inanın.”

Günübirlik düzenlemesi haksız rekabeti önleyecek

Konutların turizm amaçlı günübirlik kiralanmasına ilişkin Meclisten yeni geçen kanuna ilişkin de açıklama yapan Bakan Ersoy, konut olarak inşa edilen yerlerin otel gibi işletilmeye başlandığında şehrin omurgasının bozulduğunu ve altyapı sıkıntılarının ortaya çıktığını kaydetti.

“Olmazsa olmaz” noktasına gelen düzenleme ile haksız rekabetin ve kayıt dışılığın önlendiğine vurgu yapan Ersoy, “Onlar da vergi ödemek zorunda. Buradan çok ciddi gelir elde edip vergi ödememek olabilir mi? En önemlisi güvenlik zafiyeti ortadan kalkacak, online sistemle her gece kimin kaldığını bildirecekler” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.