Fotoğraf karelerinde Türkiye turu...

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği Devlet Fotoğraf Yarışmasında ödül kazanan fotoğraf Sanatçısının 84 fotoğrafının yer aldığı Fotoğraf sergisi, Ankara’daki Milli Kütüphane salonunda 14-23 Kasım 2018 tarihlerinde gezenleri, ülkemizde geziye çıkardı.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 26/11/2018 17:10
Fotoğraf karelerinde Türkiye turu...

Eş zamanlı olarak gerçekleşen iki etkinlik serginin Ankara’da kültür ve sanat alanında ilgili gruplar tarafından görülmesine de imkân sağladı. Bunlardan ilki Prof. Dr. Kenan GÜRSOY’un “Kültür Diplomasisi” konulu sunumunun ardından sergimizde değerli yorumları ile bizlerle olması ve sergiyi verdiği konferansın yansımalarından biri olarak değerlendirmesiydi. İkinci katkı ise Yahya Kemal BAYATLI konulu seminer sonrası dinleyicilerin sergimize ve fotoğraflara gösterdikleri yakın ilgi ve paylaşımla oluştu.

İletişim dili olarak da yoğun kullanılmaya başlayan bu sanatla Saf Sevgi’yi yansıtan kız çocuğu ile At karesi ilk dikkat çeken fotoğraf oluyor. Gümüşhane’de peşine taktığı yüzlerce koyunla bir çoban, Akhisar’ın çorba kazanını özenle karıştıran çorbacısı, Bigadiç düğün yemeği, Hakkâri’de yayla yaşamı, Adanalı Baba kız ülkemizin insan ve yaşamından kesitler sunarken. Şanlıurfa, Göbeklitepe’den İlk Tapınak, Konya Beyşehir Gölü, Erzurum Çoban Dede Köprüsü, Trabzon Sümela, Adıyaman Nemrut, Konya’dan Sahip Ata, Gaziantep Fırat’ın Kızı Rumkale gibi kareler de tarihi değer zenginlilerimizde yansıtan fotoğraflar gezenlerin dikkatlerini çekenlerin başında geldiği görülüyordu. Serginin deneysel daldaki fotoğraflardan ise, Adana Göç, Yusufçuk ve Yağmur, Hayallerim adlı çalışmalar gezenleri, önlerinde bekletiyordu.

Fotoğrafın Ustası Ara Güler’in fotoğraf sanatının ve sanatçısının önemini vurgulamak için ifade ettiği Makina iyi fotoğraf çekseydi, daktilo da roman yazardı, sözlerini doğrulayan fotoğraf sanatçılarımızın eserleri karşımdaydı.

Fotoğraf çekmeye başladığım günleri ve ilk makinayla çektiğim fotoğrafları hatırladım. Ortaokul yıllarında tepeden bakılan körüklü Lycia marka bir makinem vardı. Makinedeki makara film bitince heyecanla Kadirli’deki Foto Abuzer'e makineyi götürüp filmin banyo edilip resimlerin çıkmasını heyecanla beklerdim. Foto Abuzer ‘iyi olmayandan basmadım’ deyip fotoğrafları gösterip fotoğraf çekme tekniklerini de anlatırdı vakti olduğunda. İyilerin sayısının fazla olduğunu öğrendiğimde sevinirdim.

İki yılda bir yapılan Devlet Fotoğraf Yarışmasının Onsekizinci’sine katılan 700 sanatçının 3917 fotoğrafı, Fotoğraf Sanatçısı Murat GÜR başkanlığında, Fotoğraf Sanatçısı Coşkun ARAL, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Ozan BİLGİSEREN , Fotoğraf Sanatçısı Erol DOĞANER ile Bakanlık temsilcisi, Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Nihat DEĞİRMENCİ’den oluşan Seçici Kurul da değerlendirilmiş ve İnsan ve Yaşam, Tarihi Yapılar ve Deneysel Çalışmalar kategorilerinde, her birinden 3!er başarı ve 25!er Sergileme olmak üzere 39 sanatçının 84 eserini ödüllendirmiş.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Nadir ALPASLAN kendini dünya vatandaşı, dünyanın foto muhabiri olarak nitelemiş olan Ara Güler’i de andığı ödül töreni ve serginin açılış konuşmasında, ülkemizde “7'den 70'e her yaştan insanın fotoğraf sanatıyla uğraşma imkanına sahip olduğuna değinerek sanatçıları kutlarken bu yarışmanın geleneksel bir etkinlik olarak devam edeceğini de vurgulamaktaydı.

Bakan Yardımcımız Ömer ARISOY’un sergiyi gezerken sanatçılarımızın Anadolu topraklarından çıkardıkları değerlerin evrensel paylaşım ortamlarına yansıtılması önerisi de bu etkinliğin yerindeliği konusunda önemli bir tespit olarak yorumlanmalıdır.  

Sanatçılara ödüllerini, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Salim Tokaç, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, Seçici Kurul Başkanı Murat Gür, Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcıları Nihat Değirmenci, Necmettin Akben, Araştırma ve Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Şahin, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Plastik Sanatlar Daire Başkanı Berrin Kavlak ın verdiği törende Ankara Klasik Sanat Müziği korosu mini bir konser verdi.

Ödül kazanan 69 sanatçının 84 fotoğrafının yer aldığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Salim Tokaç’ın önsözünde Türk Fotoğraf Sanatının gelişim seyrini de gözler önüne seren karelerdeki farklı bakış açılarından toplumsal bir bellek niteliği taşıyan ve ülke tanıtımına da büyük katkı sağlayacak nitelikte, çok önemli bir etkinlik olarak değerlendirdiği yarışmanın albümü ve sunum teknikleri de sergiyi gezenler tarafından beğeniyle karşılandı.

Fotoğraf Sanatçımız ve Sanatım Dergisi Görsel Yönetmeni Recep Peker TANITKAN da sergimizi ziyareti sırasında Amatör Fotoğrafçılara da daha çok cesaret verecek fırsat eşitliği mesajlarının katılım konusunda etkili olacağına değinirken; bu yarışmaya katılmış olmanın bir referans değeri taşıması ve görsel kullanım alanlarına aktarılmasının fotoğraf sanatçılarının maddi ve manevi beklentileri ile uyumlu olacağı konusundaki düşüncelerimize de katıldı.  

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.