Formula'ya yabancı ilgisi azaldı, oteller şikayetçi...

Bugün sıralama turlarıyla start alacak olan Formula 1 İstanbul Grand Prix'sinde geçen yıla göre seyirci sayısının yüzde 30 artması bekleniyor. Ancak, organizasyon otellerin doluluk oranlarını pek etkilemedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Formula'ya yabancı ilgisi azaldı, oteller şikayetçi...

Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından olan Formula 1 (F1) İstanbul Grand Prix'si bugün antreman turları ile başlıyor. Geçen yıl 65 bin kişinin ziyaret ettiği yarış için bu yıl tanıtım organizasyonları yetersiz kalsa da 100 bin ziyaretçi bekleniyor.

Organizasyonu yapan İstanbul Park yetkilileri, bu yıl bilet satışlarının yüzde 30 arttığını açıkladı. İstanbul'daki oteller ise katılımın düşük olduğunu belirterek, "Eski yıllardaki ilgi yok" dedi.

İstanbul Park Pisti'nde 3 gün sürecek organizasyonda, cumartesi günü saat 14.00'de sıralama turları, pazar günü de saat 15.00'te 58 turluk yarış yapılacak. F1 Türkiye Grand Prix'sinde 12 takım, 24 pilot yarışacak. Geçen yılın dünya şampiyonu İngiliz Jenson Button, önceki yılın dünya şampiyonu vatandaşı Lewis Hamilton ile McLaren Mercedes adına yarışacak. Ferrari de Brezilyalı pilotu Felipe Massa ve yeni transferi İspanyol Fernando Alonso ile İstanbul Park'ta yer alacak.

İndirim satışı artırdı...

İstanbul Park Genel Müdürü Bülent Özerdim, indirim sonrası bilet satışlarının arttığını ve geçen yıl 65 bin olan ziyaretçi sayısının bu yıl 100 bine ulaşmasını beklediklerini söyledi. 130 bin kişilik ziyaretçi kapasitesi olan İstanbul Park'ın, etkinliği tamamen hazır olduğunu belirten Özerdim, "Bilet satışında şu anda geçen yılın yüzde 30 üzerindeyiz. Bu çok iyi rakam. Kriz senesini düşüşle atlatıp, yeniden eski seviyeleri yakalamak sevindirici. Hafta sonunda 100 binin üzerinde seyirci bekliyoruz.

Bu son 2 senenin üstünde olacak. Yurtdışı bilet satışları da 2006'dan beri en üst seviyede" dedi. Bu yıl sezonun hareketli gitmesi, efsane Alman pilot Michael Schumacher'in geri dönmesi ve bilet fiyatlarının Avrupa'dan daha cazip olmasının satışları arttırdığını kaydeden Özerdim, "Yunanistan, Bulgaristan, Almanya, Rusya'nın yanı sıra Finlandiya, Hollanda, İngiltere'de de bilet satışları arttı" dedi. Özerdim, Türkiye Grand Prix'sinin devam edip etmeyeceği sorusuna ise "Türkiye Grand Prix'si için yapılan 7 yıllık ilk anlaşma var. 2011'de son yarış olarak görülüyor ve henüz yeni bir anlaşma yapılmadığı için spekülasyonlar ortaya çıkıyor. 2012 ve sonrası için görüşmeler devam ediyor. Gelişmeler pozitif" dedi.

 

Oteller memnun değil...

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut, bazı otellerin F1 dönemi için dolu olduklarını açıkladıklarını belirterek, "F1 için ne kadar kişi geldiğini söylemek mümkün değil. Gelip de otel adı altında başka yerlere mi gittiler, bilemiyoruz. F1'in 3 tür müşterisi var: F1'e katılanlar, 3 gün kalıp gidiyor. Temizlik, emniyet gibi işler için gelen ekipler 2 hafta civarında kalıyor. Bir de seyirciler var. Seyircilerde bir hareketlilik göremiyoruz. Otellerdeki doluluk oranında sıkıntı yok, ama F1 müşterisini pek göremiyoruz" dedi. The Green Park Hotels&Resorts Yönetim Kurulu Başkanı Adil Üstündağ, "F1'in İstanbul'a etkisi iç açıcı değil. Hazırlıklarımıza karşın geçen yıla kıyasla F1 müşterisi yüzde 50 düştü" dedi.

İstanbul 185 bin seyirciyle yola çıktı...

Formula 1 Türkiye ayağı yarışlarına ev sahipliği yapan Kurtköy'deki İstanbul Park Pisti, 120 Milyon Dolara yapıldı. Tesis toplam 2 milyon 215 bin metrekarelik bir alanı kaplayor. İstanbul Park pisti, ilk yılında 185 bin izleyici topladı. 2005 yarışlarında Super Gold bileti için 350 Euro'luk bir tutar ödenirken, bu rakam daha sonraki yıllarda 500 TL olarak belirlendi. Bu yılki yarışlarda da indirime giden yetkililer bu rakamı 400 TL'den satışa sunarken, erken rezervasyon yapanlara ise 100 TL daha indirim yaparak 300 TL'den sattı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.