Formula 1 İstanbul'a geri mi dönüyor?

Ülkemizde ilki 2005 yılında, sonuncusu da 2011 yılında düzenlenen Formula 1 yarışlarının yeniden Türkiye'de düzenlenmesi gündeme geldi. İstanbul Park pistinin işletmecisi Intercity tarafından yapılan açıklamada, Formula 1 yönetimi ile görüşmelerin devam ettiği vurgulandı.

29/07/2020 12:32
Formula 1 İstanbul'a geri mi dönüyor?

Intercity İstanbul Park tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:

"Formula 1 yarışlarının ülkemize geri getirilmesi hususunda son dönemde yabancı ve yerli basın kanallarında ve sosyal medya platformlarında çıkan haberlere istinaden kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur.

Formula 1 yarışlarının ülkemize geri getirilmesi çalışmalarını, İstanbul Park pistinin işletmesini aldığımız 2013 yılından bu yana büyük bir arzu ve titizlikle yürütmekteyiz. Dünyanın en özel pistlerinden Intercity İstanbul Park’ın işletmesini devraldığımız ilk günden bu yana motor sporları, trafik güvenliği ve otomotiv sektörü için her yıl 300 günden fazla etkinlik, eğitim programları ve festivaller düzenlemekteyiz.

2017 yılından itibaren Formula 1 yarışlarının ülkemize geri getirilmesi projesi, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayalerine alınmış ve Formula 1 yönetimi ile gerekli görüşmelerin yütürütülmesi görevi T.C. Cumhurbaşkanlığınca tarafımıza verilmiştir. Dünyanın en iyi yarış pistlerinden biri olarak gösterilen Intercity İstanbul Park’ın ve İstanbul’un, Formula 1 yarışlarına yeniden ev sahipliği yapabilmesi için Formula 1 yönetimi ile görüşmelerimiz aralıksız devam etmektedir.

Özellikle 2020 yılı takviminde yer almak için görüşmelerimiz sürerken, Formula 1 yönetimi ile yaptığımız gizlilik sözleşmesi kapsamında, detaylarını şu anda paylaşamayacağımız bir aşamada olduğumuzu ve uygun şartların sağlanması durumunda Intercity İstanbul Park olarak kamuoyuna gerekli bilgilendirmenin yapılacağını paylaşmak isteriz."

Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde 7 yarış gerçekleştirildi

Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde şimdiye kadar toplam 7 yarış gerçekleştirildi. Üst üste 3 yarış kazanan Ferrari pilotu Felipe Massa İstanbul'un en başarılı ismi oldu.

Organizasyonun ilk gerçekleştirildiği 2005 yılında damalı bayrağı 1. sırada geçen isim, McLaren Mercedes takımının Finlandiyalı pilotu Kimi Raikkonen'di. Ardından 2006, 2007 ve 2008 yıllarında Ferrari ile 3 şampiyonluk kazanan Brezilyalı pilot Felipe Massa, rakiplerine burada şans tanımadı.

Yarışın Türkiye ayağı neden sona erdi?

2009 yılında Brawn Mercedes'in İngiliz pilotu Jenson Button'ın, 2010 yılında ise McLaren Mercedes'in İngiliz sürcüsü Lewis Hamilton'ın ilk sırayı aldığı Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin son şampiyonu ise 2011 yılında Red Bull takımıyla Alman pilot Sebastian Vettel olmayı başardı.

Formula 1'in ticari haklarını elinde bulunduran Bernie Ecclestone ile organizasyon ücreti konusunda yaşanan sorunların 2011 Türkiye Grand Prix'si esnasındaki görüşmelerde de çözülememesi, yarışın Türkiye ayağının sona ermesine neden oldu.

Formula 1 Türkiye Grand Prix'si yarışlarına ev sahipliği yapan İstanbul Park Pisti'nin inşasına 2003 yılında başlanırken, 2005 yılında hizmete giren tesis için 300 Milyon Lira harcandı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.