"Fly KHY, havayolu mudur, yoksa acente midir" tartışması başladı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bakanların katıldığı törenle kuruluşu duyurulan Fly KHY ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

20/03/2023 12:27
"Fly KHY, havayolu mudur, yoksa acente midir" tartışması başladı

Konuyla ilgili tartışmalar yerli ve milli havayolu olarak sunulan Fly KHY’nin havayolu şirketi değil bir seyahat acentesi olduğu halde kamuoyuna farklı sunulması ile başlayıp başarı şansının olmadığına kadar uzanıyor, Bu noktada yaşanmış deneyler aktarılıp örnekler veriliyor.

Pegasus Havayollarının kurucularından olan halen havacılık sektörüne danışmanlık yapan Alper Eliçin ve havacılık konusundaki yazıları ile bilinen Musa Alioğlu konuyla ilgili yaptıkları değerlendirmelerde Fly KHY’nin kuruluşu ile ilgili bilgi verirken, şirketin havayolu olmadığı, yapılan şeyin bir seyahat acentesinin bir havayolundan koltuk ve uçuş alma işlemi olduğu belirtiliyor.

"Fly KHY, bir havayolu değil, incoming yapan bir seyahat acentesidr"

Alper Eliçin konuya ilişkin geçmişte yaşanan örnekler verdikten, “KKTC’de kurulan Fly KHY isimli şirket, bir havayolu değil, incoming yapan bir seyahat acentasıdır. Şirket, aynı Armağan Bey’in zamanında yaptığı gibi, uçağı bir havayolundan kiralamış, bir de üstüne kendi logosu ve renklerini koydurtmuştur. Zaten uçağın üzerinde mevzuat gereği ‘operated by Freebird’ yani Freebird tarafından işletilmektedir yazısı konmuştur. Yani uçak Fly KHY’ye ait değildir” diyor.

Kurulmuş bir havayolu yok

Musa Alioğlu da Yeni Birlik Gazetesi’ndeki köşe yazısında konuyla ilgili yazısında şunları yazdı:

“Bir havayolu şirketi kurmak için öncelikle SHGM'ye başvurup SHT 6A Yönetmeliği gereği filonuzda öz mal bir adet veya kiralık üç adet uçağınızın bulunması, 5 milyon dolar teminat yatırılması ve tüm personelin istihdam edilme şartlarının yerine getirilerek ön izin alınması koşulu vardır.

"Bakan Bey'in açıklaması şaşırttı"

Sonra da AOC (Aidine Operartör Certificate) denilen Uçuş İşletme Ruhsatı almak gerekir. Yerli ve milli olacak denilen havayolu şirketinin bu şartları ne zaman ve nasıl yerine getirdiğini merak ederken, Bakan Bey'in 'havayolu şirketini kurduk' diye açıklama yapmasına doğrusu şaşırdık.

Çünkü, bu şartların hiçbiri yapılmamış ve Bakan Bey'in müjdelediği gibi yeni bir "havayolu şirketi" de kurulmamıştı. SHGM'ye başvuru yaparak kurulmuş yeni bir havayolu şirketi olmadı, yoktur."

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.