Firuz Bağlıkaya: Ulusoy iyi bir final yapmadı

TÜRSAB'da ocak ayından sonra yapılacak bir seçimin hakkaniyet açısından tartışmalara neden olacağını söyleyen TÜRSAB Başkan Adayı Firuz Bağlıkaya, seçim tarihinin bir an önce açıklanmasını istedi.

21/12/2017 00:51
Firuz Bağlıkaya: Ulusoy iyi bir final yapmadı

Bağlıkaya, fuar ve pazarlama çalışmalarının yoğunlaştığı tarihlere bırakılmadan biran önce tarihin açıklanması ve Genel Kurul'un yapılması gerektiğini söyledi.

TÜRSAB'ın ne kadar borcu  var?

TÜRSAB'ın mevcut borçlarına değinen Firuz Bağlıkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da konuya çözüm bulmaya çalıştığını dile getirerek "Çok ciddi borçlardan bahsediliyor. Bu sorun kimin aday olup olmadığıyla çözülecek bir sorun değil. Seçilecek kişinin mevcut borçları cebinden ödemesi mümkün değil. Buna kamunun bir çözüm bulması gerekir" dedi.

TÜRSAB'a yeni kaynak gerekli

TÜRSAB'ın gerçek fonksiyonlarını yerine getirebilmesi ve Türkiye'nin turizmdeki hedeflerinde alması gereken rolü üstlenebilmesi için çalışmaların profesyonel bir kadro  tarafından yürütülmesi gerektiğini belirten Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB'ın aynı zamanda kamusal bir görevi bulunduğuna dikkat çekerek, faaliyetlerin sadece üye aidatları ile yürütülemeyeceğini ve bir takım kaynaklar üretilmesi gerektiğini söyledi.

Ulusoy'un üyeyle ilişkisi al gülüm ver gülüm temeli üzerine

TÜRSAB'ın üye ile ilişkisini oy ve aidat sarmalından kurtarmadan aktif bir rol üstlenemeyeceğini söyleyen Bağlıkaya, "Başaran Ulusoy üyeyle ilişkisini al gülüm ver gülüm temeli üzerinden şekillendirmiş. Seyahate götürüp oy istemiş, aidatını almayıp oy istemiş. Bu birikerek bu noktaya geldi. Bundan sonra gelenin de bu yapı üzerine bir şey inşa edebilmesi mümkün değil" dedi.

Başaran Ulusoy'un adaylıktan çekilmesinin ardından yeni adayların çıkmaya çalıştığını anlatan Firuz Bağlıkaya, bunların da kendisinin tarafından istenmediği propagandası yaparak oy toplamaya çalıştığını gülerek anlattı.

Bakanlıkla ilişkilerimiz olması gereken seviyede

Sorunları çözmek için aday olduğunu hatırlatan Firuz Bağlıkaya, "Hükümetle bir takım sorunları çözmede zerre kadar endişemiz olsaydı zaten aday olmazdık. Cumhurbaşkanlığı'ndaki birçok etkinliğe davet ediliyoruz. Bize karşı ne Hükümette ne de Bakanlıkta hiçbir negatif düşüncenin olduğunu düşünmüyorum, ilişkilerimiz olması gereken seviyede" dedi.

Yeni çıkan adayın neden aday olduğunu ifade etmekte güçlük çektiği için bu tür söylentiler üreterek kampanya yaptığını anlatan Firuz Bağlıkaya, "Ben yeni adaylar çıkmasından rahatsız değilim. Bu tür çabaları da pek önemsemiyorum fakat karşılarında güçlü bir aday varken halının altına saklananların şimdi çeşitli bahaneler üreterek aday olmalarını gözden kaçırmamak lazım" dedi.

Emin Çakmak'ın adaylığı abartılmamalı

Hello turizm Genel Müdürü Emin Çakmak'ın Başaran Ulusoy'un adayı olduğuna dair söylentilere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Firuz Bağlıkaya, "Ben bilmiyorum kim çıkartıyor ama,  Emin Çakmak'ın adaylığının da çok fazla abartıldığını düşünüyorum. Emin Çakmak aday olsa ne olur olmasa ne olur..." dedi. 

Emin Çakmak'ın "Ortak Akıl" toplantıları adı altında başlattığı seçim çalışmalarını eleştiren Firuz Bağlıkaya, üç eski TÜRSAB Başkanı ve birçok meslek duayeni bulunduğunu, hatırlatarak, "Bu kadar akil kişi varken sen ne yapıyorsun? O kadar kişi varken bu sana düşmez ki... Aslında adaylığı için kamuoyu yoklaması yapıyor. Bence buna gerek yok aday olabilir ve olmalı da" dedi.

Ocak'ta seçim tarihi açıklanır

Genel Kurul'a ilişken öngörülerini de açıklayan Firuz Bağlıkaya, "Şahsen ben Bakanlığımızın Ocak ayının yarısında tarihi açıklayacağını ve genel kurul tarihinin de mart ayını geçeceğini düşünmüyorum" dedi. Bakanlığın verilen 2 ay süre içinde hazirun listesindeki üç kişinin TÜRSAB'ı seçime götüreceğini sözlerine ekledi.

"Genel kurul tarihini Başaran Ulusoy'un belirleyeceğine dair söylemleri hatırlatılan Firuz Bağlıkaya, kongrenin yapılacağı Lütfi Kırdar Kongre merkezinin yönetiminin Başaran Ulusoy'da olduğunu ve belirli tarihlerde buralara rezervasyonlar yaptırarak Bakanlığı yönlendireceğine inandığı için bunu söylediğini anlattı. 

Bakana, 'Benimle ilgili bir çekince var mı' diye sordum

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hukuki olarak hata yapmadan süreci yönetmeye çalıştığına şahit olduğunu anlatan Firuz Bağlıkaya, "Bakanlığımız gayet kibar ve nezaket içinde süreci yönetmeye ve risk almamaya çalışıyor" dedi. Bağlıkaya şöyle devam etti: "Karşılarında, 20 yıllık bir düzen var. Değişim olurken bir takım şeyleri de kırmadan yapmaya çalışıyorlar.

Benim gördüğüm bu. Yoksa o arkadaşın dediği gibi bir yaklaşım yok. Ben Sayın Bakana iki kez sordum benimle ilgili bir çekince var mı diye. İkisinde de hayır dediler. Böyle bir şey varsa bunu söylemekte ne çekincesi olabilir. Bunu uygun bir lisanla dile getirebilirdi. Bakanlık kendini ilk defa böyle bir pratiğin içinde buldu.

Birisi çıkıp ben seçimi yapabilme kabiliyetine sahip değilim diyor. Seyahat Acentaları Birliği, bakanlığı zor durumda bırakacak fiziki bir durum hazırlamış. Bakanlığımız da süreci yumuşak bir şekilde yürütüp seçimi huzur içinde bitirmeyi düşünüyor. Bu arada mali sıkıntılara da çözüm bulunmaya çalışıyor."

Üyelerin motivasyonu daha da arttı

Ertelemenin acentalar üzerindeki etkisine ilişkin bir soruyu cevaplayan Firuz Bağlıkaya, şunları söyledi.  "Üyeler çok kararlı, TÜRSAB'ın önüne gidip eylem yapmak isteyenler var. Ben tam tersi etki yapacağını düşünüyorum. Motivasyon daha da arttı. Genel Kurul'a gelmek için otobüslerini hazırlayan acentalar oldu. Durup dururken bir farkındalık yarattılar"

Muhalefetin birliği bizim için devam ediyor

Mevcut başkan adaylarından Selam Tur Genel Müdürü Hasan Erdem ile aralarındaki birliktelik protokolünün geçerliliğini koruyup korumadığına dair bir soruyu ise şöyle cevaplandırdı: "Bizim için aynen devam ediyor. Yeni bir durum var, biz ayrı bir listeyle gireceğiz diyebilirler. Fakat onlar öyle bir şey demediği sürece bizim için aramızdaki protokol geçerliliğini koruyor. Bizim tarafımızda bir sıkıntı yok".

Sakin olup bekleyeceğiz

Mevcut konjonktürdeki stratejileri sorulan Firuz Bağlıkaya, "Sakin olup bekleyeceğiz. Tarih açıklanınca da daha hızlı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz." dedi

Hükümet TÜRSAB seçimlerine müdahale ediyor mu?

Hükümetin TÜRSAB genel kuruluna müdahale ettiği yönündeki eleştirileri doğru bulmadığını anlatan Firuz Bağlıkaya, "Hükümet isteseydi hakkı vardı ve kayyum atayabilirdi. Fakat böyle bir şey yapmadılar. Dolayısıyla bu yöndeki eleştiriler haksız buluyorum" dedi.

TÜRSAB'ın içinde bulunduğu ekonomik darboğaza ilişkin konuşan Firuz Bağlıkaya şunları söyledi: TÜRSAB'a mal edilen ekonomik sorunların birliğe bağlı şirketlerden kaynaklanıyor. Birliğin başkanı gidip bir takım ihalelere girip o şirketlere ihale aldığı için bunlar oldu. Biz o şirketlerin de denetlenmesi gerektiğini söylüyorduk, fakat maalesef yapılmadı.

Yasa TÜRSAB'ın denetlenmesini emrediyor, Bakanlık da bunları yaptı. Bu şirketler sermayesiyle sorumlu ltd ve anonim şirketler. Fakat aynı zamanda kamuya da borçlu. Burada bir sıkıntı var. Buna çözümler bulunması lazım".

Başaran Ulusoy'un İstanbul'da düzenlenen yemeğe kadar realiteden haberi olmadığını savunan Firuz Bağlıkaya, şunları söyledi "Etrafındaki arkadaşlar devamlı ezer geçeriz diye bilgi veriyordu. 1800 acentanın olduğu İstanbul'da diğer illerden de getirmelerine rağmen 400 acentayı toplayamadılar.

Başaran Bey sonuç itibariyle seçim konusunda tecrübeli bir isim. Orada resmi gördü. O noktadan sonra gitmek üzere yeni bir strateji geliştirdiler. Bunun için de seçimin ertelenmesi gerekiyordu. Onu yaptılar."

Paravan bir başkan olmayı kim kabul eder?

Başaran Ulusoy'un yönetimden çıkaracağı bir isimle yeniden seçime gireceği iddialarına ilişkin konuşan Firuz Bağlıkaya,  "Mevcut yönetimden adaylar çıkabilir. Fakat Başaran Bey'in yönetiminden kimsenin paravan bir başkan olmayı kabul edeceğini düşünmüyorum. Ama Şundan emin olun Başaran Bey herkesin aklına gelenin dışında bir şey yapar."

Seçim süreci yeniden başladı

Seçim sürecinin uzamasından ve yeni adayların çıkma ihtimalinden yana herhangi bir çekincelerinin olmadığını vurgulayan Firuz Bağlıkaya, "Seçim süreci yeniden başladı. Biz de seçim çalışmalarına yeniden başlayacağız. Bizim yola çıkmaktaki en önemli konu Başaran Bey'in başkan olmamasıydı. Biz onu başardık. Aslında hedefimizin yüzde 80'nini gerçekleştirdik. Bundan sonra kimin başkan olacağı ayrı bir iş" 

TÜRSAB içinde ikinci başkanlık yaptığını hatırlatan Firuz Bağlıkaya, "Emin Bey'e karşı olanlar onun şahsiyeti nedeniyle karşı değil, Emin Bey'in kapasitesi ve yaptığı iş nedeniyle lider olamayacağıyla ilgili endişeler taşıdıkları için karşılar"  dedi.

Başaran Ulusoy iyi bir final yapmadı

20 yıllık bir yönetimin sonlanıyor olmasını TÜRSAB açısından tarihi bir gelişme olarak nitelendiren Firuz Bağlıkaya, fakat Başaran Ulusoy'un aldığı erteme kararının kendisi için iyi bir final olmadığını söyledi:

"Seçimin iki ay geç yapılması çok önemli bir şey değil. Neticede birgün yapılır ve herkes yoluna devam eder. fakat Başaran Bey için bu iyi bir final olmadı. Yakınındakiler bile arayıp aldığı erteleme kararını eleştirerek, benim geçmişte de yaptığım uyarılarda ne kadar haklı olduğumu söylediler" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.