Firuz Bağlıkaya: Bizim paramızla aldığını bize satan ‘tüccar’ bakandan yorulduk

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizmciden elde ettiği kaynaklarla satın aldığı hizmetleri tekrar turizmcilere satmasını eleştiren TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “tüccar bakandan yorulduk” dedi.

09/12/2022 11:51
Firuz Bağlıkaya: Bizim paramızla aldığını bize satan ‘tüccar’ bakandan yorulduk

TGA’nın ise doğru yönetilemediği için başarısız olduğunu ileri süren Bağlıkaya, “Bu sonuçlara başarı diyebilmemiz söz konusu değil” diye konuştu.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TTI İzmir Fuarı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizmcilere yönelik ticari yaklaşımını eleştirdi. Bakanlığın turizmcilerden elde ettiği kaynaklarla satın aldığı hizmetleri, tekrar turizmcilere satmasını eleştiren Bağlıkaya, “Bu tüccar bakandan yorulduk” dedi.

“Bizim paramızla alıp bize satıyorlar”

Bakanlığın, turizmcilerden elde edilen kaynakların kullanımı ile organize edilen fuarlardaki standları, turizmcilere parayla satmasını eleştiren Bağlıkaya, “Bizim paramızla yurt dışında fuar yeri alıyorlar; katılmak istediğimizde ise fuar standını bize satıyorlar.

Aslına bakarsanız biz bu tüccar bakanlık görüntüsünden sıkıldık. Ne kadar para verirsen o kadar temsil edilirsin; bu kadar para vermezsen bunları alamazsın gibi söylemlerden yorulduk” diye konuştu.

“Beşte birimiz kadar tanıtım bütçesi olan İspanya daha başarılı”

Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın yanlış yönetim yüzünden başarılı olamadığını savunan Bağlıkaya, tanıtım için harcanan bütçe ile elde edilen sonuçların uyumsuzluğuna dikkat çekti:

“Yaptığımız hesaplara göre Türkiye’ye gelen turistten alınan TGA payı yaklaşık yüzde 0.6’ya denk geliyor. Turizm gelirimizin yüzde 0.6’sı 240 milyon dolar. Bakanımız kamunun da özel sektör kadar katkıda bulunacağını söylemişti. 240 milyon dolar da bakanlık verdiğinde 480 milyon dolar bir bütçe ortaya çıkıyor.

Yarım milyar dolar… Arkadaşlar çok ciddi bir paradan bahsediyoruz. Bu paranın beşte birini kullanan İspanya’daki turizmin büyümesi yüzde 209. İtalya yarısı kamudan alınan 70 milyon euroluk bütçe kullanıyor; büyümesi yüzde 140. Yunanistan’ın bütün tanıtım bütçesi 22 milyon euro; büyümesi yüzde 92. Biz ise 480 milyon dolar bütçe kullanıyoruz; artış yüzde 67…

“Bu sonuçlara başarı diyebilmemiz söz konusu değil”

Bu bütçelerle böylesi sonuçların elde edilmiş olmasına başarı diyebilmemiz söz konusu değil. Ziyaretçi sayısında durum ise daha dramatik. İspanya’nın 5 katı, İtalya’nın 7 katı, Yunanistan’ın 25 katı bütçe kullanıyoruz, ama sadece onların üçte biri kadar ziyaretçi artışımız var.

Biz bunları söylemek zorundayız. Sektör örgütüyüz. Bunları tespit olarak söylüyorum. Ümit ediyorum bu bilgiler ışığında sektöre bakış, yaklaşım, iş birliği, sektörle istişare kültürü önümüzdeki dönemde biraz daha gelişir.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.