Eskişehir'den Turizm Master Planı..

Eskişehir’in 2011-2015 yıllarını kapsayan Turizm Master Planı hazırlandı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Eskişehir'den Turizm Master Planı..
Eskişehir’in turizm alanındaki güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyan planda, ziyaretçilerin tarihi zenginlikler ile şehir parklarını görmek ve iş amacıyla Eskişehir’e geldikleri, kişi başı harcamalarının da 250 TL olduğuna dikkat çekiliyor. Ziyaretçilerin sadece yeme-içme ve ulaşıma para ayırdığı belirtiliyor.

Turizm Master Planı, Eskişehir Valiliği’nin desteği, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi işbirliğiyle yaklaşık bir buçuk yılda hazırlandı. Planı hazırlayan uzmanlar, son yıllarda Eskişehir’de iç turizmin ivme kazanmaya başladığını belirterek, “Öncelikle turizmde ürün çeşitliliğinin sağlanması ve aktörlerin etkinliklerini arttırması yol gösterici olacaktır” görüşüne yer veriyor.

Planda Eskişehir’in turistik ürün olarak pazarlanacak çeşitli doğal, tarihi, kültürel kaynaklara sahip olduğu savunuluyor. Arz ve taleple ilgili analizler, turistik arz kaynaklarının gelişimi, halkın turizme bakış açısı ve turistik taleple ilgili çarpıcı ipuçlarını da içeren Eskişehir Turizm Master Planı’nda şu görüşlere yer veriliyor:

“Eskişehir doğal sular bakımından zengin kaynaklara sahip. Özellikle Merkez sıcaksular, Bakanlar Kurulu kararıyla termal bölge ilan edilen Kızılinler ve Sakarıılıca’nın termal kaynakları, turizm yatırımlarına açık alanlardır. Bu bölgelerdeki doğal sulardan, gelecekte sağlık ve SPA turizmi alanlarında yararlanılabilir. Şehirde doğal kaynaklar içerisinde yer alan fauna ve flora alanında da zengin bir çeşitlilik var.”

Eskişehir’in 14 endemik bitkisi var
Eskişehir’in doğa turizmi açısından sahip olduğu zenginlirler hakkında da bilgiler içeren planda,  sadece kentte yetişen 14 endemik bitki olduğu belirtiliyor. Kentin hayvan çeşitliliği bakımından da şanslı olduğu vurgulandıktan sonra şu bilgiler veriliyor: “Acıkır, Balıkdamı, Emineken, Yörükkırka Göleti, Sarıyar Barajı, Sündiken Dağları ve Çatacık Ormanı kuş gözlemciliği, av turizmi ve doğa turizmine uygun ekolojik alanlardır. Akbaş çoban köpeği ve Türkmenbaba Dağı’ndaki kara akbaba popülasyonunun da şehrin tanımında işlenebilecek doğal değerlerin başında geliyor.
Yazılıkaya Anıtı’nın bulunduğu Frig Vadisi, Pessinus (Ballıhisar) ve Han Yer Altı Kenti Eskişehir’in geliştirilebilir önemli turistik çekim alanlarıdır.”

Turist sayısı 600 bine ulaşacak
Geleceğe dönük arz ve talep projeksiyonlarına da yer verilen planda, yatak sayısı ve doluluk oranındaki artışın, mevcut şartlar aynı kalmak koşuluyla, 2011-2015 yılları arasında yavaş bir seyir izleyeceği belirtiliyor. Buna göre, turistik yatak sayısının 2015 yılında 2.194 olacağı, doluluk oranının ise yıllar itibariyle düşük seyredeceği kaydediliyor.

Taleple ilgili yapılan çalışmalarda 2015’te yerli turist sayısının 546 bin 721, yabancı turist sayısının da 30 bin 684 olacağı tahmin ediliyor. Eskişehir’de altyapı, üstyapı ve  tanıtım faaliyetlerinde ciddi bir atılım yapılması gereğine vurgu yapılarak “Bunlar olmazsa yakın bir gelecekte turist sayılarında ciddi bir sıçrama beklemek iyimser bir yaklaşım olur” deniyor.

106 sayfalık çalışmanın hedefler kısmında işe şu bilgiler bulunuyor: “Eylem planı çerçevesinde Merkez sıcaksular, Kızılinler ve Sakarıılıca şifalı suları ıslah edilmeli. Flora ve fauna çeşitliliği ekoturizm kapsamında değerlendirilmeli. Frig Vadisi’nin tanıtım ve ulaşımı konuları ele alınmalı. İnönü ilçesi Keder (dark) turizmi, Seyyid Battal Gazi ve Kurşunlu Külliyesi gibi çok sayıda türbe ile camii inanç turizmi kapsamında sunulmalı. Odunpazarı’ndaki merkez park ve kıraathaneler iyileştirilmeli.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.