'Erken değil daha erken rezervasyon'

İç turizmi canlandırma ve vatandaşlara avantajlı ödeme imkanı amaçlayan, ayrıca ülkeye gelen yabancı turistlerin daha uygun ödeme koşullarıyla seyahat ettiklerine dair yaygın algıyı değiştirmeyi hedefleyen ''Erken Rezervasyon Kampanyası'', ''Tatil Herkesin Hakkı'' ve ''Yerinizi Şimdiden Ayırın'' sloganlarıyla başladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
'Erken değil daha erken rezervasyon'

Swissotel'de, kampanyanın tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Günay, bu yıl kampanyanın üçüncüsünün gerçekleştirildiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Bu yıl erken rezervasyondan yararlanmak isteyenler, eğer Orta Avrupa'dan ve İngiltere'den gelenler otelleri doldurmadan iyi yer bulmak istiyorlarsa daha erken davranmak zorundalar'' dedi.

 
Günay, Türkiye turizminin artık dünyada bilinir hale gelmeye başladığını belirterek, ''Hep birlikte Türkiye'yi dünyaya açacak olan pencerenin her zaman açık, güler yüzle, güneşli ve başarılı olması için önemli adımlar atıyoruz. Bu yıl 28.5 milyonu geçebileceğimizi düşünüyordum. Geçtik, 28.6-28.7 milyonlarda bir yerlerdeyiz. Geçen yıla göre hem gelen sayımız arttı hem de gelirimiz arttı'' diye konuştu.

 

Artık her yıl dünyanın en üst kalitedeki 100 konaklama tesisinin en az 25-30'unun Türkiye'den seçildiğini ifade eden Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

''Türkiye artık marinalarıyla dünya sıralamasına girmeye başladı. Türkiye aynı zamanda bir alışveriş merkezi haline gelmeye başladı. Yakın yıllara kadar ismi turizmde anılmayan birçok şehir, turizmin yarattığı bu bereketi ve bu barış ortamını hissetti. Örneğin, başkentimiz bunu ilk defa hissetti. Ankara da artık bir turizm kenti, tur güzergahına katılma iddiasını ilk defa sergiledi. Bu da Türkiye'de turizmin bütün olarak öneminin herkes tarafından algılanmaya başladığını gösteriyor.''

 

-''DOĞUDA DA BİR TURİZM DESTİNASYONU OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ''-

 

Bakan Günay, turizmi ülke sathına yaymaya çalıştıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

 

''Dört yıldan bu yana istikrarlı biçimde artık İstanbul'un dışında İzmir'de de bir fuar çalışması yapıyoruz. İlk defa bu yıl Van'da da fuar çalışması yaptık. Türkiye'nin doğusunda da bir turizm destinasyonu oluşturmaya çalışıyoruz. Doğu Karadeniz'de turizm odaklı bir master planın altyapısı için ciddi kaynak ayırdık. Bununla ilgili çalışmalar var. Yarın Diyarbakır'a gideceğim. Türkiye'de şehir turizminin önemli bir potansiyeli Güneydoğu'da ayağa kalkıyor. İddia ediyorum ki birkaç yıl sonra dünyanın önemli şehir turizmi merkezlerinden birisi Türkiye'de Hatay, Gaziantep, Mardin, Urfa, Diyarbakır güzergahında ortaya çıkacak. Böylece Türkiye turizmini bilinen noktaların dışında yeni noktalarla açmaya çalışıyoruz. Farklı mevsimlere yaymaya çalışıyoruz. Erzurum'da yapılan kış sporları yatırımları dünya ölçeğinde yatırımdır. Başka alanlara doğru gelişiyoruz.''

 

Tatilin herkesin hakkı olduğunu anlatmaya ve bunu benimsetmeye çalıştıklarını dile getiren Bakan Günay, ''Bu nimetin bereketinden kendi insanımızın da yararlanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Biz Türkiye'yi dünyaya açıyoruz. Bunu yaparken de temel amacımız Türkiye'nin turizmin barışçı ortamından olumlu tanıtım kazanması ve turizmin ekonomik pastasından pay elde etmesi. Ancak bütün bunlarla asıl hedefimiz Türkiye'nin toplam yaşam kalitesinin yukarıya çekilmesi'' dedi.

 

Bakan Günay, erken rezervasyon kampanyasını, 2009 yılında başlattıklarını hatırlatarak, ''Hep şikayet alırdık, 'Bizim insanımız da bu güzelim tatil beldelerinden, bu konaklama merkezlerinden, bu güzelim yeme içme merkezlerinden yaralanabilsin' diye. Batı'dan gelen grupların, rahatlıkla ve uygun fiyatlarla yararlandığı gibi bizim insanımız da yararlansın. Bunun bir yolu var. Bunun yolu arabayı otelin kapısına çekip fiyat istemek değil, erkenden bir profesyonel aracılığıyla belki rezervasyon yaptırmak. Dünya böyle yapıyor. Tatil herkesin hakkı, tatil yabancının hakkı olduğu gibi bizim insanımızın da hakkı'' diye konuştu.

 

-YÜZDE 40'A VARAN İNDİRİM İMKANI-

 

Zaman içerisinde kampanyayı öne çektiklerini ve süresini uzattıklarını aktaran Günay, şöyle devam etti:

 

''Yüzde 40'a varan indirimler sağlandı. Kampanyaya, Kuzey Kıbrıs'ı da katıyoruz. Kuzey Kıbrıs vize istemeden, pasaport istemeden, rahatlıkla aynı dili konuşarak, aynı parayı kullanarak ve aynı yemek lezzetini hissederek yeni tarih ve kültür merkezleri görebileceğimiz çok yakın bir destinasyon. Antalya'ya, Adana'ya, Mersin'e gider gibi Kuzey Kıbrıs'a gidebiliriz. 8 milyon tatil yapan insan var, bu sayısını artmasını diliyorum. Türkiye'de tatil yapan insanların yüzde 20-30'u hayatlarında bir kez Kuzey Kıbrıs'ı görmeye başlarsa bu hem kendileri için unutmayacakları güzel bir anı olur hem de Kuzey Kıbrıs ile Türkiye'nin ilişkilerine sosyal ve ekonomik ilişkilerine özel bir katkı olur. 2011'i 'Türkiye'de Kuzey Kıbrıs tanıtım yılı' yapacağız.''

 

-72 SAAT ÖNCE REZERVASYON İPTALİ HALİNDE PARA İADE EDİLECEK-

 

Günay, kampanya kapsamında rezervasyonların 72 saat önceden iptal edilmesi durumunda, para iadesinin yapılacağını aktararak, seyahatlerin sigorta dahilinde olduğunu ve anlaşmalı bankaların ödemelerde öteleme imkanı sağlayacağını kaydetti.

 

Bir konuda uyarıcı olmak istediğini belirten Günay, ''Dünya pazarlarında Türkiye iyi gelişiyor. Orta Avrupa'da ve İngiltere pazarında şu andaki ilk verilere göre biz yüzde 20-25 civarında yüksek taleple karşı karşıyayız. Onun için bu yıl, erken rezervasyondan yararlanmak isteyenler, eğer Orta Avrupa'dan ve İngiltere'den gelenler otelleri doldurmadan iyi yer bulmak istiyorlarsa daha erken davranmak zorundalar. Genellikle biz işimizi son zamana bırakırız biliyorsunuz. 'Mart gelsin düşünürüz derseniz', Avrupalıların, erken rezervasyon yaparak size otellerde yer bırakmadığını görebilirsiniz, o zaman bunun günahı bize olmaz'' dedi.

 

Bakan Günay, herkesin gayretiyle, Türkiye'yi iyiye taşımaya çalıştıklarını ifade ederek, ''Türkiye'de kavga çıkmasın, siyasi gerginlik, haksız tartışmalar olmasın. Biz ekmekle, özgürlükle, insanlıkla, adaletle, iyi tartışmalara güler yüzle katkı yapmaya çalışalım. Çünkü Türkiye'de kavga çıkarmaya çalışan çok var. Kavgadan ne dünyanın yararı var ne Türkiye'nin yararı var. Turizm, büyük bir ekonomik gelir kapısıdır. Bundan daha önemlisi turizmin sosyal paydasıdır. Turizm insanları tanıştırıyor ve barıştırıyor. Turizm, bir barış projesidir. Biz hem yurtta barış olsun hem dünyada barış olsun diye çalışıyoruz'' diye konuştu.

 

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, müzekart uygulamasına da değinerek, geçmişte müzelerin günlük hayatta fazla yer tutmayan bir kavram olduğunu, ancak 2 milyon civarında satış gerçekleştirdikleri müzekart sayesinde, vatandaşları tarihle buluşturduklarını söyledi.

 

-''YARARLANICI SAYISI 1 MİLYON 200 BİNE YÜKSELDİ''

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı da sunum eşliğinde kampanyanın önceki yıllarına ait verilere değindi.

 

Taşbaşı, bu yılki kampanyanın, 20 Ocak-31 Mayıs tarihleri arasında devam edeceğini belirterek, ''Bu sene, kampanyayı erkene çektik. Bazı tur operatörleri erkenden başlamak istiyordu, haksız rekabete meydan vermemek için erkene çektik'' dedi.

 

''Tatil herkesin hakkı'' ve ''Yerinizi şimdiden ayırın'' sloganıyla düzenlenecek kampanya kapsamında, yüzde 40 indirim imkanı sağlanacağını aktaran Taşbaşı, kampanya simgesi olarak deniz kabuğunun belirlendiğini kaydetti.

 

Taşbaşı, Türkiye'de tatil yapan kişi sayısının 8 milyon olduğunu, bunların yüzde 40'ının seyahat acentaları aracılığıyla seyahat ettiğini, bunların da yüzde 40'ının erken rezervasyondan faydalandığını aktararak, ''3 yıl önce kampanya başlamadan önce erken rezervasyondan faydalanan kişi sayısı 300 bin civarındaydı, şimdi 1 milyon 200 bine yükselmiş durumda'' dedi.

 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da tatilin herkesin hakkı olduğunu söyledi.

 

Ulusoy, Türkiye'nin turizm ihracatı yapan bir ülke olduğunu, yavaş yavaş ithalat da yapmaya başladığını belirterek, ''Türkiye'nin ekonomisi güçlendikçe Hırvatistan, Lübnan, Ürdün ve Suriye'de caddelerde Türkçe konuşulduğu bir bayram geçirdik'' diye konuştu.

 

TÜRSAB olarak, Van'da fuar yaptıklarını dile getiren Ulusoy, şimdi de Suriye ve Atina'da fuar yapacaklarını bildirdi.

 

Konuşmaların ardından Bakan Günay, Türkiye'nin turizmdeki tanıtım yüzü olan manken Tülin Şahin'e, kampanyanın simgesi olan deniz kabuğu verdi. Şahin ile kendisi de kulağına bir deniz kabuğu dayayan Günay, ''Kulağınıza koyun tatilin sizi çağırdığını duyacaksınız'' dedi. (Akşam)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.