En zoru geride bıraktık… Turizmin baharı temmuzda olacak

Koronavirüsün en çok etkilediği sektörlerin başında turizm geliyor. Antalya Kent Konseyi Turizm Grup Başkanı Recep Yavuz “En zor ilk çeyreği geride bıraktık. Turizmin baharı temmuzda olur” dedi.

03/05/2021 10:28
En zoru geride bıraktık… Turizmin baharı temmuzda olacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), pandemi koşullarında turizmin bilançosunu çıkardı. Turizm geliri, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40.2 azalarak 2 Milyar 452 Milyon Dolar oldu.

Ocak-mart dönemi turizm gelirinin yüzde 68.8’i yabancılardan, yüzde 31.2’si ise gurbetçilerden elde edildi. Yabancı ziyaretçilerin büyük bölümünü Antalya’ya gelen Rus turistler oluşturdu. Turizmciler, pandemi koşullarında değerlendirildiğinde rakamların yüksek olduğu görüşünde.

SAĞLIK HARCAMALARI ARTTI

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, turistler kişisel ihtiyaçlarına 2 Milyar 296 Milyon 854 Bin, paket turlara ise 155 Milyon 359 Bin Dolar harcadı. Sağlık hariç diğer tüm harcama türleri geçen yılın aynı çeyreğine göre azaldı.

Sağlık harcaması ise yüzde 4.7 arttı. Spor, eğitim, kültür harcamaları yüzde 79.5, paket turlar yüzde 71 ve tur hizmetleri yüzde 62.4 düştü.

TURİST SAYISI YÜZDE 54 DÜŞTÜ

Ocak-mart döneminde yabancı turistlerin ortalama gecelik harcaması 64, yurt dışından gelen Türklerin 44 Dolar oldu. Ziyaretçi sayısı bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 53.9 azalarak 2 milyon 600 bin 468 kişide kaldı.

Bunların yüzde 70.2’sini 1 milyon 826 bin 227 kişi ile yabancılar, yüzde 29.8’ini ise 774 bin 241 kişi ile gurbetçiler oluşturdu. Antalya her iki turist grubunun da uğrak noktası oldu.

AKRABALARI İÇİN GELDİLER

Yabancı turistler yüzde 54.9 ile en çok gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler amacıyla geldi. İkinci sırada yüzde 23.3 ile akraba ve arkadaş ziyareti, üçüncü sırada ise ile yüzde 8.8 ile konferans, toplantı, görev gibi iş amaçlı seyahatler yer aldı. Yurtdışı ikametli vatandaşlar ise yüzde 66.6 ile en çok akraba ve arkadaş ziyaretinde bulundu.

ÜÇ TURİSTTEN BİRİ GURBETÇİ

Geçen seneye göre turist sayısının 3 milyon düştüğünü belirten Antalya Kent Konseyi Turizm Grup Başkanı Recep Yavuz şöyle konuştu: “Gelenlerin yüzde 70’ini yabancılar, yüzde 30’unu ise yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları oluşturdu.

Yani her üç turistten biri, karantina ve test şartına, hatta işverenlerin tehdidine rağmen bu zor dönemde yakınlarını merak eden, ülkesini ziyaret eden gurbetçiler oldu.”

TURİZMDE RUS REKORU

“Geriye kalan 1 milyon 826 bin turistin önemli bir bölümünü özellikle Antalya’ya gelen Rus turistler oluşturdu. İran ve Almanya’dan gelen turistler de ilk üçte yer aldı. Yılın ilk 3 ayında gelen yaklaşık 400 bin Rus turistle, geçmiş yılların aynı dönemine göre rekor gerçekleşti.

Eğer Rus turistler ve gurbetçiler olmasaydı turizm tarihinin en kötü ilk çeyreğini yaşıyor olacaktık. Son 3 yılı değerlendirdiğimizde ise düşüş görüyoruz. 2019 yılının aynı dönemine göre 2020’de yüzde 50, 2021’de ise yüzde 64 oranında bir azalma yaşandı.”

TURİSTTE DÜŞÜŞ, GELİRDE ARTIŞ

Bu yıla 1 milyon 650 Bin Dolar kayıpla başlandığını belirten Yavuz, şunları söyledi: “Gelirler turist kayıplarına paralel düşerken, kişi başı gelir ise şaşırtıcı bir şekilde artıyor. Aynı yılları kişi başı gelir açısından kıyaslarsak, 2019’da gelen her turist 697, 2020’de 727, bu yılın ilk üç ayında ise 943 Dolar gelir sağladı.

Geçen seneye göre 216 Dolar artış olması şaşırtıcı bir durum. Artışın nedenleri konaklama süresinin uzaması, gelen ülkelerin ağırlığının değişmesi, sağlık harcamaları ile artan maliyetler ve ulaşım-konaklama gibi alanlarda kısmi fiyat artışları.”

GURBETÇİ 983 DOLAR HARCADI

Yurt dışından gelen Türk vatandaşlarının yüksek harcama yaptığını vurgulayan Yavuz, “Bu vatandaşlarımız kişi başı 983 Dolar ile yıllardır hayal edilen harcamayı gerçekleştirdi. Diğer misafirlerin kişi başı harcaması da 943 Dolar olarak gerçekleşti.

Her şeyin durma noktasına geldiği bir ortamda bu geliri önemsemek gerekiyor. Eğer 51 milyon turistin geldiği 2019 yılında bu rakamlar gerçekleşse gelirimiz neredeyse 50 Milyar Dolara yaklaşırdı” ifadelerini kullandı.

TURİZMİN BAHARI TEMMUZDA

Turizm gelirlerinde bütün kalemlerde düşüş yaşanırken sağlık hizmetlerinin ise yüzde 4.7 oranında artış göstermesini de değerlendiren Recep Yavuz, “Bir kısmı salgından kaynaklanırken, bir kısmı sağlık turizminin içerdiği paketlerden meydana geliyor.

Bundan sonra her tatilci giderlerinin içine sağlığı da ekleyecektir. En zor ilk çeyreği geride bıraktık ve 17 günlük tam kapanmayla birlikte en zor ilkbaharı yaşıyoruz. Bizim baharımız temmuzda olur” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.