'En büyük patron otelin misafiridir...'

Bizim personelimizin en önemli özelliği, müşteriyi patron olarak görmesidir. Ben onlara her zaman, saygı önceliğinin bana değil müşterilere ait olduğunu vurguluyorum.

31/12/2019 23:40
'En büyük patron otelin misafiridir...'

White House Hotel, son dönemde Sultanahmet bölgesinde başarılarıyla adından en çok söz ettiren otellerden biri. Odalarını 5 yıldızlı otellerden daha pahalıya satıyor, misafirlerinin çoğunu müdavimleri oluşturuyor. Kısacası White House Hotel, Sultanahmet’te butik otelciliğin kitabını yazıyor. Asla tesadüfi olmayan bu başarının mimarı, son dönemin başarılı turizmcilerinden Harun Çadırcı’dan başkası değil. Ortağı Ümit Gül ile birlikte 2010 yılından bu yana White House Hotel’iişleten Çadırcı, turizm sektörünün takdirini kazanan bu başarının sırlarını ve gelecek hedeflerini, Turizm Aktüel okurlarıyla paylaştı.

Harun Çadırcı, "Otelimizin başarı çıtasını hep daha yükseğe çıkarmak için çalışıyoruz.  Bu nedenle, elde ettiğimiz başarıların tesadüf olmadığını kanıtlamak istiyoruz."

White House’un temelleri nasıl atıldı?

Bu otelin temelleri resepsiyonistlik yıllarıma, yani 2000’li yıllara dayanıyor. Ümit Gül ile birlikte Sirkeci’de dört yıldızlı bir otelin ön bürodepartmanındaresepsiyonist olarak çalışırken,bu projenin temellerini attık.Sektördeki acemilik dönemini Sulatanahmet’de kiralamış olduğumuz 10 odalı küçük bir otelde geçirdik.

Bu oteli ne kadar süre çalıştırdınız?

2007 yıllarıydı ve  oteli bir, iki yıl kadar çalıştırdık. Bina sahibi ile çeşitli sebeplerden dolayı yollarımızı ayırmak durumunda kaldık. Süreç içinde ortağımla sürekli piyasa araştırmaları yapıyorduk. Ardından,White House’un henüz inşaat aşamasında olan binasını kiralamaya karar verdik.

O yıllarda ortağımla Istanbul turizminin gidişatı konusunda gece-gündüz fizibilite çalışmaları yaptık (Doluluk,fiyatlandırma ve ileriki turizm süreci, izlenecek işletmecilik politikaları vs.)

Zamanın önde gelen turizmcileri ile yapmış olduğumuz istişarelerin sonucu bizi büyük hayal kırıklığına itmişti.Çünkü maalesef genel izlenim olumsuz yatırm olacağı yönündeydi. (Oda sayısı, konum ve sektördeki gençlere güvensiz bakış açısı vs.)

White House Hotel’in, Sultanahmet bölgesinde odalarını en yüksek fiyattan satan otellerinden birisinin olmasının temelinde yatan sebep, otelcilik hizmet çıtasını sürekli daha ileriye taşımaya çalışmasından kaynaklanmakta.

Fikrinizi ne değiştirdi?

Bugün bir marka haline gelen White HouseHotel’inhikayesinin başlamasındaki en büyük etken, yakın dostumuz ve turizmciolan Yaşar Çelen’in yön göstermeleri ve motive eden davranışları idi. Çünkü otelin kirası,o yıllara göre bölge fiyatlarının oldukça üstündeydi ve bölge henüz gelişmemişti.Hiç kimse bu işin altından kalkabileceğimize inanmıyordu. Biz tüm bu tavsiyeleri dinlerken, bir yandan da sözleşmeyi yapmıştık. Çelen’in sözleri bana büyük bir moral takviyesi yaptı. Herkes aksini söylerken Yaşar Çelen bana, hiç düşünmeden bu işe girebileceğimizi söyledi.

White House’u bulmak uzun sürdü mü?

Bir arkadaşımız bizi,Sayın Mustafa Horozoğlu ile tanıştırdı. Kendisi, White House’un mülk sahibidir. Anlaşmamız aynı gün içinde bitti. Herşey çok kolay oldu. Mustafa Bey’e bizden daha yüksek kira bedeli teklifi yapılmış olmasına rağmen Mustafa Bey yapılacak otelin işletmeciliğini bizim yapmamızı istedi ve bize inandı. Hatta bizim yapmamız gereken birçok tadilatı da O yaptı ve oteli bize teslim etti.Otelin açılmasında bizden fazla emeği olan Mustafa Bey her şeyin en iyisinin olması için bizden daha fazla gayret sarf etti. Hatta bazen bana moral vererek cesaretlendirdi. Kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır.

White House Hotel İstanbul, Trip Advisor tarafından, 'Certificate Of Excellence 2010, 2011, 2012 ve 2013' Plaketi ile ödüllendirilmiş ender otellerin başında yer alıyor...

Açılıştan sonra işler nasıl gelişti?

White House Hotel inşaatı devam ederken aynı dönemde AdoraHotel’in de işletmesini devraldık. Böylece iki otelle yola çıktık. O dönemde herkes, bu sokağın bir otel için uygun olmadığını söylemişti. Oteli 2009 yılı Aralık ayında açtık. Otel, açıldıktan üç ay sonra da müşteri memnuniyeti bakımından en üst sıralara yerleşti.

Sultanahmet piyasasında sıkça otelinizin başarılarından bahsediliyor. Çok kısa bir sürede büyük bir başarıya imza attınız. Bu kadar kısa sürede nasıl bu kadar başarılı olabildiniz?

İnsan her şeyden önce kendine güvenmeli. Bu camiayı en iyi bilenlerden birisi de Sayın Faruk Boyacı’dır. O zamanlar kendisini tanımıyordum. Dışarıdan izledim ve kendime örnek aldım. Ama onun olanakları bizdendaha  iyiydi. Ben de, ‘Faruk Bey’in otelleri başarılı olabiliyorsa, bizim otelimiz neden aynı başarıyı yakalayamasın’ dedim. Büyük bir azimle, müşteri memnuniyetine odaklandım. Ona uygun çalıştım ve başardım.

2010 yılının Ocak ayında hizmete giren White House Hotel'de 2 Superior, 4 Family, 2 Tripple, 1 Single ve 13 standart Oda olmak üzere toplam 22 odası bulunuyor.

Şu dönemde müşteri memnuniyeti deyince herkesin aklına farklı şeyler geliyor…

Müşteri memnuniyeti dediğinizdeçoğu insan, bu başarılarınsahte yorumlarla yaptırıldığını düşünüyor.Fakat gerçek veriler üzerinden giden oteller ve yöneticiler, hep üst sıralarda kalır.  Bunun sırrı, misafire yabancı bir yere geldiğini hissettirmemekten geçer. Misafirin, oteli ikinci evi olarak görmesini sağlamak gerekiyor. En başında dikkat edilmesi gereken nokta budur. Personelinizin buna adapte olması, bunun eğitimini alması gerekiyor. Bizim personelimizin en önemli özelliği, müşteriyi patron olarak görmesidir. Ben onlara her zaman, saygı önceliğinin bana değil müşterilere ait olduğunu vurguluyorum.Bir de, müşterinin doğru bilgilendirilmesi çok önemli.

Doğru bilgilendirilme konusunu biraz açar mısınız?

Biz misafirlerimize daha otele gelmeden, otel hakkında bilgi veriyoruz. Öyle ya, müşteri 5 yıldızlı bir otele geldiğini düşünebilir. Halbuki biz ev sıcaklığında, kişiye özel hizmet veren bir oteliz. Artık, müşterilerimizin tavsiyeleri ile otelimize gelen pek çok misafirlerimiz var.

Misafirlerinizin talepleriyle nasıl ilgileniyorsunuz?

Bana göre bir otelci için misafirlerinin talepleri her şeyden önemlidir. İlk iki sene tüm misafirlerimle kendim ilgilendim. Bu işi kesinlikle personele bırakmadım. Bu süre zarfında personelimin bu anlayışla yetişmesi için büyük çaba sarf ettim.

Misafirlerinizden ne gibi talepler geliyor?

Kahvaltı yönünden çok farklı talepler geliyor. Ancak, en iyisini yapmaya çalışsanız bile misafirlerimizitamamen memnun etmek o kadar kolay olmuyorçünkü misafirlerimizin beklentileri ve talepleri sürekli değişkenlik gösteriyor.Ayrıca otelin fiziki ihtiyaçlarının yenilenmesinin yanında, misafirlerimizin en büyük beklentisi otel çalışanları ve yaklaşımları konusunda belirleyici olmaktadır.

White House ismi nereden geliyor?

Aslında biz otele Blue Eyesismini koymayı düşünüyorduk.İnşaat çalışmaları bitmek üzereyken birturizimci arkadaşımız oteli gezmeye gelmişti. Otelin dış cephesi bembeyazdı. ‘Ya, burası Beyaz Saray gibi olmuş’ dedi. Sultanahmet’te ilk beyaz dış cephe bizde olmuştu sanırım. O an adını‘White House’ koymaya karar verdim.

White House’un teknik özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Otelde 22 oda var. Bunlardan  2 tanesi superior, 4 tanesi family oda, 2 standardtriple, 1 tanesisingleoda, 13 tanesi de normal oda. İç dizaynıtamamen ben ve ortağımın kararları doğrultusunda yaptık. İç mimar kullanmadık. Bunun yerine,müşteri önerilerini göz önüne bulundurduk ve odaları müşteri taleplerine göre dizayn ettik.

White House Hotel’den başka otel yatırımınız var mı?

Sirkeci’de bulunan Adora Hotel, Tophane’de bulunan Karaköy Port Hotel ve şu anda inşaat aşamasında olan diğer bir otelimiz ile birlikte toplamda 4 otelimiz ile sektörde yerimizi almayı hedefliyoruz.Adora Hotel ve Karaköy Port Otellerimizin işletmeciliğini  Ümit Gül yürütmektedir.

Bu kadar yoğun çalışmak ve her işe koşturmak sizi yormuyor mu?

Bu tempoda özel hayat diye bir kavramdan söz etmek mümkün olmuyor . Ama daha farklı hareket etmem mümkün değil. Çünkü, bir otelin sisteminin tamamen oluşması için en az iki yıla ihtiyacının olduğunu düşünüyorum.Otel hizmet çıtasının daha ileriye gitmesini sağlamak için sürekli işin başında olmak zorundasınız ayrıcaotele sürekli yatırım yapılmalı ve odalar ihtiyaca göre yenilenmelidir.

Oda fiyatlarınız oldukça yüksek. Bu fiyatla müşteri bulmakta sıkıntı yaşamıyor musunuz?

White House Hotel hizmet anlayışı ve çıtasını sürekli ileriye taşıma çabasındadır ve bulunduğu koşullar itibariyle asıl kaygı tamamen misafir memnuniyeti üzerine kurulmuştur. Siz de takdir edersiniz ki bu odaklanmış olduğumuz hedef misafirlerimizin de dikkatinden kaçmıyordur.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.