EMITT, 14’üncü kez kapılarını açtı...

Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat (EMITT) Fuarı, dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen turizmcileri ağırlamak üzere 14’üncü kez kapılarını açtı. 11-14 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek Fuar’ın açılışını ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'Konuk ülke' Mısır’ın Turizm Bakanı Zoheir Garranah ile birlikte yaptı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
EMITT, 14’üncü kez kapılarını açtı...

Küresel ekonomik krizin yarattığı durgunluğu aşmak isteyen turizm sektörünün temsilcileri, Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat (EMITT) Fuarı aracılığıyla bir kez daha İstanbul’da buluştu. 14’üncü kez kapılarını açan EMITT Fuarı 60 ülkenin ve Türkiye’nin dört bir yanından 100’ü aşkın il ve beldenin temsilcilerini aynı çatı altında bir araya getirdi.

 

EMITT Fuarı’nın açılış töreni, Ekin Fuar Genel Müdürü Hacer Aydın’ın konuşmasıyla başladı. Fuar’ın küresel ekonomik krize rağmen yüzde 10’luk bir büyüme elde ettiğini belirten Aydın, şunları söyledi: “Dünyanın 1929 yılından bu yana karşı karşıya bulunduğu en büyük ekonomik krize rağmen EMITT Fuarı büyümesini sürdürdü. Bu başarı, EMITT Fuarı’nın doğru topraklarda ve doğru bir yolda olduğunu gösteriyor. Bilindiği üzere geçen yıl konuk ülke uygulaması başlatmış ve Suriye’yi ağırlamıştık. Bu yıl da yine bir kardeş ülkeyi, Mısır’ı konuk ediyoruz. Ayrıca bu yıl EMITT Fuarı’nda pek çok ‘ilk’e daha imza atıyoruz. Bunların başında Van Valiliği ile yaptığımız işbirliği geliyor.

İlk defa bir il EMITT Fuarı’nın sponsorları arasında yer aldı; Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Van Valiliği ‘Profesyonel Ziyaretçi Sponsoru’ olarak aramıza katıldı. Bunun diğer Valiliklerimize de örnek olacağına inanıyorum. Bu yıl imza attığımız bir diğer yenilik ise Batı Karadeniz Kalkınma Birliği’nin eseri. Bölgedeki 7 il bir araya geldi ve büyük bir stant kiralayarak bölgelerini tanıtmak üzere EMITT Fuarı’nda yerini aldı. Sarf edilen bu büyük emekler sonucunda da EMITT Fuar’ı krize rağmen yüzde 10 oranında büyüdü.”

Hacer Aydın’ın ardından ise kürsüye ITE Group PLC İcra Kurulu Başkanı Russel Taylor ve Ekin Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu çıktı. İlk olarak söz alan Russel Taylor, EMITT Fuarı hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getirdi: “EMITT bu yıl da Doğu Akdeniz bölgesinden muazzam bir katılımla dünyanın her yerinden çok çeşitli seyahat merkezleri ve hizmetlerini tanıtacaktır. Bu etkinlik iş dünyasında kendini kanıtlamış bir forumdur ve binlerce katılımcı bu platformu zorlu bir ekonomik ortamda kendilerini tanıtmak için kullanmaktadır. Bu yıl ITE’nin EMITT'e iştirak ettiği ilk tam yıldır. ITE ve Ekin kısa bir zamanda çok güçlü bir ortaklık kurdu ve eminim ki müşterek çabalarımız ve uzmanlığımız gelecek yıllarda EMITT’i geliştirmeye ve büyütmeye devam edecektir.”

 

Son iki yılda dünyada büyüme kaydeden tek fuar EMITT oldu...

Taylor’un ardından konuklara seslenen Halim Bulutoğlu ise şunları söyledi: “EMITT Fuarı’nın başarısı turizmin başarısıdır. Son iki yılda yalnızca turizm alanında değil tüm sektörlerde dünya çapında büyüme sergileyen tek fuar EMITT oldu. Bu başarının altında yoğun katılım, imece usulü hazırlanan stantlar ve her kesimden temsilcinin yarattığı canlı bir işbirliği yatıyor. Tüm bu etkenler EMITT Fuarı’nı eşsiz bir turizm platformu haline getiriyor.” Bu başarıyı yakalamak kadar sürdürmenin de zor olduğunun altını çizen Bulutoğlu, turizmin dünyanın geleceği olduğunu belirtti ve ekledi: “Bilindiği üzere ülkelerin gayri safi milli hâsılasını oluşturan sektörler var. İki gün önce aldığım bir bilgiye göre konuk ülke Mısır’da turizm ekonomiye katkı sağlayan bir numaralı sektör olmayı başarmış. Aynı tablonun ülkemizde de yaşanacağına ve turizmin ülkemiz ekonomisi için de bir numaralı sektör haline geleceğine inanıyorum.”

“TYD: Türk turizmi krize rağmen yüzde 3 büyüdü.”...

EMITT Fuarı’nın düzenlenmesinde Ekin Fuar A.Ş. ile işbirliği yapan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin (TYD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gür ise, katılımcılara şöyle seslendi: “Turizm denilince akla tatil, eğlence ve keyif geliyor. Ancak kendisiyle birlikte 50’den fazla sektöre canlılık getiren turizm dünya ekonomisine de yön veriyor. Bilindiği üzere 18 aydır dünya ekonomik bir krizin içinde. Bu süreçte dünya turizmi yüzde 4 oranında küçüldü. Yine dünya çapındaki turizm gelirleri ise yüzde 6 oranında azaldı. Buna rağmen Türkiye’deki turizm sektörü yüzde 3 oranında büyüdü. Ülkemizin turizmden elde ettiği gelirde yüzde 3’lük bir azalma yaşanmasına rağmen Türk turizm sektörü dünya turizmi için bir başarı örneği oluşturuyor.    

25 yıl içinde Türkiye’nin turizm alanında en iddialı ilk beş ülkeden biri olacağını da sözlerine ekleyen Turgut Gür, sözlerine şöyle devam etti: “Kriz 2011 yılında bitecek. 2010 yılında ise Türk turizm sektörünün yüzde 6 oranında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. 2010’dan sonra yüzde 10’ların üzerinde büyüme rakamları göreceğiz.” TYD Başkanı, alternatif turizm alanları yaratmak ve turizm yatırımlarını Anadolu’nun iç bölgelerine ve doğusuna yönlendirmek için de gerekli çalışmaların hızla sürdürüldüğünü söyledi.

 

Türkiye, turizm alanında büyüme sergileyen ilk 10 ülkeden biri...

Fuar’ın düzenlenmesine katkıda bulunan bir diğer kuruluş olan Türkiye Otelciler Federasyonu’nun (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Barut ise, Fuar hakkında şunları söyledi: “Türkiye, dünya turizminde büyüme sergileyen ilk 10 ülkeden biri. EMITT Fuarı’nın katılımcı sayısı bakımından elde ettiği başarı da bunun en açık göstergesi. Türkiye’nin turist ihraç etme potansiyeli giderek artıyor. EMITT Fuarı da tanıtım fırsatları sunmanın ötesinde adeta bir turizm borsası yaratıyor. Son yıllarda ülke turizminin geliştirilmesine yönelik gerçekleştirilen çalışma ve kampanyalar da bu büyümeye hız kazandırıyor. 5 yıl önce bu fuarda başlattığımız erken rezervasyon kampanyası bu yıl yerleşti. Bunun için yetkililere çok teşekkür ediyor ve Türk turizm sektörünü bir araya getirecek yasanın 2010 yılında yürürlüğe konmasını diliyoruz.

Vali Güler: “EMITT Fuarı hem iç hem de dış turizm açısından Türkiye için bir fırsattır.”

Ahmet Barut’un ardından konuşma yapan İstanbul Valisi Muammer Güler ise, düşüncelerini şöyle belirtti: “Büyük dünyayı küçülten turizm, hem İstanbul hem de Türkiye için önemini giderek artırıyor. Özellikle İstanbul’da, krize rağmen, hem gelen turist sayısının hem de elde edilen turizm gelirinin artması son derece sevindirici. Turizmin gelişmesi için hükümet de atağa kalkmış bulunuyor. Bir yandan 75’e yakın turizm yatırımı hayata geçirilmek üzere hızla tamamlanıyor, diğer yandan da kültür varlıkları restore edilerek ülkemize kazandırılıyor.” 

 

Vali Güler’in ardından söz alan Mısır Turizm Bakanı Zoheir Garranah ise “Merhaba, günaydın” diyerek başladığı konuşmasında şunlara değindi: “Sizlere Mısır halkının sıcak selamlarını getirdim. EMITT Fuarı günden güne büyüyor ve bunun bir parçası olmak bizi son derece mutlu ediyor. Mısır olarak Türkiye için ‘konuk ülke’ olmaktan öte ‘tercih edilen seyahat ve yatırım ortağı’ olmak istiyoruz. EMITT 2010 Fuarı’nda ‘konuk ülke’ unvanıyla yer almamız, turizm dünyasındaki Türk kuruluşlarla hem kamu sektöründe hem de özel sektörde var olan ortaklıklarımızı ve uzun zamandır süren ilişkilerimizi tamamlayıp bütünleştirmektedir. Türkiye ve Mısır arasındaki köklü ilişkiler bugün ortaya çıkan bu mükemmel sonucu görmek için çok önemlidir. Bu tarihi bağ günümüzde turizm, sanayi, yatırım, ticaret, teknik ve tarım sektörleri gibi çeşitli alanlarda yapılan işbirlikleriyle devam ettiği gibi, aynı zamanda 285 şirketle doruğa çıkan bir uzmanlık alışverişi, tekstil alanında 1,5 milyar dolardan fazla yatırım, gelişen kimya, deri ve oto sanayileri aracılığıyla daha da kuvvetlenmektedir.”

 

Garranah: “Türkiye’ye ve Türk halkına, turizme gereken önemi verdiği için teşekkür ediyorum.”...

2009 yılında Mısır’ı 12,5 milyon turistin ziyaret ettiğini, bunların yaklaşık 50 bininin ise Türk turistlerden oluştuğunu söyleyen Garranah, turizmin global ekonomi açısından büyük rol oynadığını ancak bu rolün küçümsendiğini ve turizme gereken önemin verilmediğini belirtti. “Türkiye’ye ve Türk halkına turizme önem verdiği için teşekkür ediyorum,” diyen Garranah, turizmin Mısır için de büyük önem taşıdığının altını çizdi ve ekledi: “Dünü ve bugünü buluşturan Mısır, turizm açısından sanıldığından daha büyük bir potansiyele sahip. Ülkemizdeki toplam işgücünün yüzde 12,6’sı turizm alanında çalışıyor. Son 6 yılda ülkemizin en hızlı büyüyen ekonomisi haline gelen turizm dış gelirlerimizin yüzde 90’ını, gayri safi milli hâsılamızın ise yüzde 11,5’ini oluşturuyor. Bu nedenle niş alanlara yöneleceğiz ve özellikle sahil şeridimizde yer alan turizm destinasyonlarını dünyaya tanıtacağız. 2020 yılına kadar da toplam 25 milyon turisti ülkemize çekmeyi amaçlamaktayız.”

Bakan Ertuğrul Günay: “Kongre turizmine ağırlık vereceğiz!”...

Mısır Turizm Bakanı’nın ardından konuklara hitap eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da konu hakkındaki görüşlerini şöyle dile getirdi: “Ülkemizin, dünyanın en önemli 10 turizm etkinliğinden biri olan EMITT Fuarı’na ev sahipliği yapmasından büyük bir mutluluk duyuyorum. 14’üncü yılına ulaşan EMITT Fuarı’nın krize rağmen elde ettiği başarının ardında Fuar’a emek verenler kadar ülkemizdeki turizm potansiyelinin olumlu ve sürekli bir çizgide gelişmesinin de payı var. Dünya turizminin küçüldüğü ve gelir kaybı yaşadığı kriz ortamında Türk turizmi 2009 yılının artıyla kapattı. 2008 yılında 21,5 milyar dolarlık bir turizm geliri elde eden Türk turizmi, 2009’da da 21 milyar doların üzerinde bir gelir sağladı.

İçeride üretilenin ekonomik değere dönüşmesi açısından bakıldığında turizmin, tekstil ve otomotiv sektörlerinden daha önemli bir gelir kaynağı olduğu görülüyor. Bunda İstanbul da büyük rol oynuyor. 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmanın da verdiği avantajla İstanbul 2009 yılında turizm gelirlerini yüzde 6 oranında artırdı. Özellikle kongre turizmi bakımından da İstanbul’un 2002’den bu yana elde ettiği gelir üçe katlandı.” Kongre turizmine ağırlık vereceklerinin müjdesini de EMITT Fuarı’nda veren Bakan Günay, İstanbul’un yanı sıra Bursa, Ankara, Kuşadası, Aydın ve İzmir gibi şehirlerde de yeni kongre ve turizm merkezlerinin inşa edilmekte olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı: “Türkiye’nin sahip olduğu zenginlikten halkımız da faydalanmalı.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geçen yıl başlattığı iç turizm kampanyasının Türk halkına yüzde 40’a varan indirimler sağladığını da sözlerine ekleyen Bakan Ertuğrul Günay, Türkiye’nin sahip olduğu zenginlikten yabancı turistler kadar yerli turistlerin de yararlanmasını istediklerini belirtti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de bu yıl itibaren iç turizm kampanyasına dahil olduğunu söyleyen Günay, hem iç hem de dış turizme ivme kazandırmak üzere çalışmaların ara verilmeksizin sürdürüleceğini ifade etti. “Doğu Akdeniz geleceğin en önemli turizm destinasyonu olacaktır,” diyen Ertuğrul Günay, turizmin tüm insanlığa barış ve kardeşlik getirmesini dileyerek konuşmasını bitirdi.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.