Egeli turizmcilerin 'Atık su' isyanı

Yüksek su tüketim bedeli ödemekten yakınan Egeli turizmciler, “fahiş” atık su bedellerinin arttırdığı maliyetin diğer turizm bölgeleriyle rekabet şansını ortadan kaldırdığını söyledi.

27/03/2018 15:01
Egeli turizmcilerin 'Atık su' isyanı

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, “Bıçak kemiğe dayandı. Su tüketim bedellerinde indirim beklerken yapılan artışlara tahammül etmek mümkün değil. En iyisi kapılarımıza kilit vurup, anahtarları yerel yönetimlere teslim edelim” dedi. 

İzmir turizminin 2012 yılından bu yana gerileme gösterdiğini, turizm sektörünün 2016 ve 2017 yıllarını büyük kayıplarla kapattığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, ağır yaralar alan turizm sektörünün sıkıntılı bir dönemden geçtiğini anlattı.

Rekabeti de zorlaştırıyor

Dünya ve Türkiye turizm pastasından aldığı pay her geçen yıl azalan İzmir’deki daralma nedeniyle sektörün darboğazda olduğunu söyleyen İşler, böylesi dönemde turizm bölgeleri arasındaki rekabetin de güçleştiğini dile getirdi.  Azalan turizm gelirlerinin yanında artan maliyetlerin Egeli turizmcinin rekabet gücünü azalttığını vurgulayan Mehmet İşler, su tüketim bedellerinin turizm tesislerindeki en büyük maliyet kalemlerinden birini oluşturduğunu hatırlattı.

“Turizm bölgeleri içinde en pahalı suyu bizler kullanıyoruz” diyen İşler, bir çok kez başvurdukları İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden ve İZSU Genel Müdürlüğü’nden bu zor zamanda sektöre destek, su bedellerinde indirim istediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:  “Biz su tüketim bedellerinde indirim beklerken atık su bedellerinde yapılan anlık ve beklenmedik artışlar belimizi büküyor.

İZSU bize cimri davranıyor

İZSU bir kar müessesesi değil, hizmet müessesedir. Devlet turizm sektörüne bir çok teşvik verirken, su tüketim bedelleri konusunda teşvik beklediğimiz İZSU bize cimri davranıyor. İZSU yönetimini emsallerine göre fahiş bu fiyatlardan bir an önce vaz geçmeye çağırıyoruz, atık su bedellerinin diğer bölgelerle rekabet edebileceğimiz düzeye indirilmesini istiyoruz.” 

54 yan sektörü besleyen turizm sektörünün rekabetçi gücünü koruyabilmesi ve ayakta kalabilmesi için desteklenmesi gerektiğinin altını çizen TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Turizm sektörü hapşırırsa diğer sektörler zatürree olur” dedi. Turizm sektörüne darbe vuran bu sorunun çözümü için yaptıkları girişimlere karşılık beklediklerini söyleyen İşler, şu görüşleri dile getirdi:

Artış turizmciyi harap etti

“Fahiş atık su bedellerinin arttırdığı maliyet diğer turizm bölgeleriyle rekabet şansımızı da ortadan kaldırıyor. İstenirse yapılacak düzenlemeyle rakamlar diğer bölgelerle rekabet edebileceğimiz seviyeye indirilebilir. Atık su bedelleriyle su tüketim bedellerindeki artış turizmciyi harap etti.

Bıçak kemiğe dayandı. Bu şartlarda, bu maliyetlerle yurt içinde ve yurt dışında rekabet etmemiz mümkün değil. İndirim beklerken yapılan artışlara tahammül etmek mümkün değil. En iyisi kapılarımıza kilit vurup, anahtarları yerel yönetimlere teslim edelim.”

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.