Dünya mimarlık zirvesi, Türkiye'ye geliyor...

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, dünyaca ünlü turizm kentlerinde düzenlenen Mimarlık Bienalleri’nin bir örneğini 2023 yılında düzenlenecek olan Dünya Mimarlık Kongresi’ne hazırlık olarak iki yılda bir Antalya’da gerçekleştirmeyi planlıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Dünya mimarlık zirvesi, Türkiye'ye geliyor...

İlki ulusal ağırlıkta uluslararası katılıma açık IABA – Uluslararası Mimarlık Bienali, 26-27-28-29 Ekim 2011 tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek. Her üç yılda bir yapılan Dünya Mimarlık Kongresi’nin 2023 yılında Antalya’da yapılması için 2008 yılından bu yana önemli çalışmalar yürüten Mimarlar Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu; ekoloji, kültür, turizm ve kent konularında her yıl Uluslararası Sempozyumlar düzenlemeyi hedefliyor.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Venedik gibi dünyaca ünlü turizm kentlerinde düzenlenen Mimarlık Bienalleri’nin bir örneğini 2023’e hazırlık olarak iki yılda bir Antalya’da gerçekleştirmeyi planlıyor. İlki ulusal ağırlıkta uluslararası katılıma açık IABA – Uluslararası Mimarlık Bienali, 26-27-28-29 Ekim 2011 tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek.

Antalya’nın UIA (Uluslararası Mimarlar Birliği) 2023 Mimarlık Kongresi adaylığı, projenin Antalya’ya ve ülkemize katkıları ile Ekim ayında Antalya’da düzenlenecek Bienal programının detaylarının aktarıldığı 11 Ekim’deki toplantıya IABA 2011 Başkanı Prof. Dr. Zekai Görgülü, ANTMIMOD (Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı) Başkanı Mehmet Osman Aydın, IABA 2011 Küratörü Prof. Dr. Tülin Görgülü katıldı.

CAZ KONSERİ İLE BAŞLAYACAK!

IABA – Uluslararası Mimarlık Bienali 26 Ekim’de Kürşat Başar, Burçin Büke ve Güvenç Üstündağ’ın vereceği caz konseri ile başlayacak. Bienal kapsamında ulusal ve uluslararası çok sayıda sergi de görülebilecek. Sergilerin isimleri şöyle:

 “Tarihi kentler Birliği Ödülleri ve Sergisi”

*  “Anadolu’da Mimarlık” Sergisi

*  “Çizgi ile Düşünmek / Çizgide Düşünmek” Sergisi

*  “Koleksiyon / TSMD Mimarları Ağırlıyor” Sergisi

*  “Kültür ve Eğitim Yapıları” Sergisi

*  “Türkiye Mimarlık Haritası” Sergisi

*  “Uluslararası Genç Mimarlar Bienali “Leonardo Ödülleri” Kazananları 2005-2009 – Belarus / Minsk

*  “Kıbrıs’ta Mimarlık”

 

Bienal süresince yine ulusal ve uluslararası olmak üzere şu yarışmalar da düzenlenecek:

*   “Antalya Kepez Belediyesi Kongre ve Sergileme Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması”

 “Antalya Kaleiçi Yönlendirme Tabelaları” Ulusal Tasarım Yarışması

*   “Ulusal Karikatür Yarışması”

 

ULUSLARARASI GENÇ MİMARLAR BULUŞMASI

Bu yıl 6’ncısı düzenlenecek olan “Uluslararası Genç Mimarlar Buluşması”nda “Uluslararası Genç Mimarlar Fikir Projesi Ödülleri ve Sergisi”nin yarışma sonuçları, proje değerlendirmeleri ve sergisi gerçekleştirilecek.

FİLM GÖSTERİMLERİ

Etkinlik kapsamında Ekümenepolis-Ucu Olmayan Şehir ve Öteki Kasaba-The Other Town adlı filmler izleyicilerin beğenisine sunulacak. Her iki filmde sinema, mimarlık ve kent kesişimleri ile ilgili sorguları izleyicilere aktaracak.

Bienal’in aynı tarihlerde Antalya’da gerçekleştirilecek olan YAPEX Antalya Yapı Fuarı ile ortaklaşa yapacağı programlarla katılımcılarının birlikteliğinin sağlanması da hedefleniyor.

ATSO Antalya Sanayi Ticaret Odası ile birlikte organize edilerek Kaleiçi ve çevresinde 9 farklı bölgede 14 yürütücü öğretim elemanı ve 60 öğrencilik bir workshop çalışması yapılacak. Çalışmaya Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden, Amerika, İspanya ve Almanya gibi ülkelerden gelen akademisyenler de katılacak. Çalışma sonucundaki ürünler, Bienal günlerinde ve devamında Antalya ile paylaşılacak.

Bienal’e özel olarak yapılan ve Antalya halkını mimarlık-tasarım ve sanatla birleştirecek olan davetli projeler de bulunuyor. Bienal tarihlerinde tüm Antalyalılar’a tanıtılacak bu projelerin tüm çalışma dokümanları ve sonuçları kamuoyuna açıklanacak.

Bienal kapsamındaki diğer bir çalışma ise “Deneysel Mimarlık İşleri” adıyla devam eden projelerdir. Dokuma, Kaleiçi, Cumhuriyet Meydanı ve Yat Limanı gibi alanlara özel olarak tasarlanmış ve bu alanlarda sergilenecek olan sergi sonunda isteğe bağlı olarak kent heykeli niteliğinde Antalya halkına hizmet etmesi planlanan bu çalışmalar, 13 adet farklı grubun tasarladığı 13 farklı projeden oluşuyor.

Bienal’de deneysel mimarlık paralelinde çalışan davetli mimarlar, ulusal ve uluslararası pek çok yarışmaya katılarak ödül almış, uluslararası bienallerde de işleri sergilenmiş tasarımcılardır.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.