Dövizin yükselişi iç turizmi nasıl etkileyecek?

Profesyonel turist rehberi İbrahim Şahin, dövizin yükselişinin iç turizm açısından önemli zorluklar getireceğini söyledi.

23/01/2023 12:39
Dövizin yükselişi iç turizmi nasıl etkileyecek?

Profesyonel turist rehberi İbrahim Şahin'in konuyla ilgili yazısı şöyle:

Ekonomik değişkenler nedeni ile dövizin Türk Lirası karşısında yükselişi, her alanda olduğu gibi turizm sektöründe de %200'e varan fiyat artışlarına neden olmuştur. Bu artışlar, iç turizm alanında faaliyet gösteren turizm seyahat acentalarını maalesef kara kara düşündürmektedir.

Fiyatların her geçen yıl bir sonraki gelecek yıla göre aşırı farklılık göstermesi, turizm paydaşlarını zor durumda bırakmaktadır. Ön görülemeyen, belirsizlik içerisinde anlık fiyat değişimleri süreci zorlaştırmaktadır.

Örneğin; iç piyasada yerli turistte hizmet veren bir acentanın 2022 yılında kültür turu satışları incelendiğinde, bir turun  ortalama kişi başı satışının 5-6 Bin TL bandında olduğu görülüyor. Ama aynı turun 2023 yılı fiyatının kişi başı 13-14 Bin TL civarında olacağı düşünülmektedir.

Fiyat istikrarı çok önemli

Bu kadar yüksek fiyatlarla hizmet verebilecek ve hizmet alabilecek arz ve talebin bir araya gelmesi için, fiyat istikrarı kaçınılmazdır. Bu şartlar doğrultusunda yabancı turistten beklenen yaklaşımı, yerli turistin karşılaması çok tuhaf bir durumdur.

Asgari ücretli vatandaşın seyahat hizmeti alma olasılığı neredeyse tamamen biterken, ülkeye gelen yabancı turistin kalitesinin ise, dövizden kaynaklı olarak aşırı derece düştüğü görülmektedir. Turist rehberleri olarak, Yabancı turistleri gözlemleme şansına sahibiz.

Ülkeye gelen turist kitlesinin artttığı ama döviz getirisinin bu drtışla ters orantılı olduğu açıkça görülmektedir.

Çok turist yerine kaliteli turist için adımlar atılmalıdır

"Kemiyetten daha çok keyfiyetin" ön plana çıkartılması ve turizm anlayışının ülkemiz ve milletimiz adına daha faydalı olması için, çok turist yerine kaliteli turist için adımlar atılmalıdır. Ülkemize gelecek turisttin, ucuz olduğu için ülkemizi tercih etmesi açıkçası üzücü bir durumdur.

Türkiye'ye giriş yapan turist cebinde 400 Dolar ile 10 gün boyunca mükemmel şekilde seyahat ederken, 10 gün boyunca bıraktığı döviz girdisi ise, cüzi miktarda kalmaktadır.

'Çok turist çok döviz getirir' düşüncesinin yanlış olduğu, her alanda hissedilmektedir. Ülkelerin en önemli turizm politikaları, gelecek turisttin ülkeye bıraktığı döviz tutarıdır. Bu da sadece kaliteli turist ile yakalanabilir. Turizm paydaşları fiyat istikrarı ve öngörülebilirlik temennisi taşımaktadır.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.