DİLE KOLAY 60 YIL…

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 31/12/2019 23:40

Bu yıl Türklerin Almanya’ya göçünün 50.yılı kutlanıyor. 2011 yılı sonuna kadar da çeşitli faaliyetlerle bu önemli olay kutlanmaya devam edecek.

 

Almanya ve Türkiye ile ilgili daha da ilginç bir rakam var elimde. 50 yılı bile aşan bir rakam… 1960’ların sonunda Almanya’ya göçen ilk kuşaktan bir rakam.. Köyünü, ailesini, vatanını, bilmediği bir dünyaya doğru cesaret ve merakla adım atanların rakamı. Bir ömrü Almanya’da geçiren bir ailenin öyküsü… Bu öykü benim dedem ve nenemin hikayesi…

 

11.11.2011 saat 11.11’de dünyanın farklı bölgelerinde ne oldu bilemiyorum ama benim dedem ve nenem evliliklerinin 60. yılını kutlamanın telaşı içindeydiler… İnanılmaz bir heyecan… Tam 60 yıl aynı yastığa baş koyanların Almanya’daki hikayesi. Ne acılar, ne sevinçler ne günler, geçirdiler kimbilir…Bizlere yansıyanlar dışında acı vatan Almanya’da geçen bir ömür ve 60 yıllık bir evlilik.. Bundan on yıl önce “altın” evlilik yıldönümü olarak adlandırılan 50.yıllarını kutladıklarında da aynı heyecan sarmıştı bizleri en az onlar kadar. Ama görüyorum ki şimdi çok daha ulaşılması zor bir rekoru kırmış olmanın farklı bir heyecanı var bu “platin” evlilik yıldönümünde..

 

Onlarla ne zaman bir araya gelsem geçmişten sorular sorup bugüne ilişkin düşüncelerini duymak çok hoşuma gider. Hayatı olduğu gibi sırtlanabilmenin ne demek olduğunu onlardan öğrendim. Mücadele, pes etmeme, yardımlaşma, ülkeye bağlılık ve özlem… O kadar güzel duygularla bunları anlatırlar ki bu nedenle onlar sadece benim dedem ve nenem değildir artık. Onlar Almanya’da yaşadıkları küçük köydeki tüm Türklerin dedesi ve nenesi olmuşlardır. Almanlar da bu sene platin yılında onlara güzel bir sürpriz yapıp, belediyeden gelen bir kutlama mektubu ve çiçekle gerçekten anlatılması tarif edilemez duygular yaşattılar. Onlar hayatlarında ne balayında Roma’ya ne de Antalya’da beş yıldızlı otele gittiler. Onlar ömürlerinde balayını köylerinde güzel bir tatil geçirip, eşe, dosta, akrabaya hediye taşımakla geçirdiler. Onlar kavga ettiler, birbirlerini çok da sevdiler ve seviyorlar. Ama bir günden bir güne başlarını alıp gitmek gelmedi içlerinden gurbette.. Sabrettiler, inandılar ve birbirlerine sonuna kadar destek oldular.. İşte benim dedem ve nenem 60. yıllarına Almanya’da merhaba dediler… Onlarla gurur duyuyorum. Onlar bu sene Almanya’ya göçün 50.yılını 60.platin evlilik yıldönümleriyle kutladılar. Ne mutlu onlara… İyi ki varsınız ve iyi ki bu güzellikler içinde bir ömrü birlikte yaşıyorsunuz. Nice uzun güzel günler sizinle olsun.

 

Sizleri çok seven torununuz ellerinizden öperek bir ömür boyu mutluluklar diler…

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.