Dikli Ağacı Olmak...

Temiz bir çevreye, daha yeşil bir doğaya ilgi ile çevre kirliliğine tepkinin arttığı, yanan ormanlara, ağaçların kesilmesine karşı duyarlılığın arttığı günümüzde, üniversiteli olmanın ilk adımını atan her gencimize, gittikleri şehirlerde bir fidan dikmeleri için kampanya yapılmasını önermek istiyorum.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 17/10/2019 13:11
Dikli Ağacı Olmak...

Bir Dikili Ağac’a sahip olmalarını sağlayarak ve diktikleri fidanların bakım sorumluluğunu vererek, daha yeşil şehirlere, çevreye kavuşabiliriz.

Her yıl olduğu gibi Ağustos ayının son günlerinden itibaren, üniversiteye girmek için öğrencilerimiz büyük bir sınav maraton sonunda kazandıkları bölümlere kayıt yaptırmak, yaşamlarının en güzel günlerini geçirecekleri şehirlere doğru yola koyuldular. Üniversiteli olmanın heyecanını ülkemizin hemen hemen şehrine taşıyan gençlerimiz aynı zamanda farklı yörelerimizin yaşam biçimini beraberinde götürdüler.

Yurdumuzun her köşesinde bulunan üniversite ve yüksek okullarımızın etkin ağaç dikme seferberliği düzenlenmesinin yurt düzeyinde orman alanlarımız sürekli zenginleştiren, ağaç sevgisini canlı tutacak bir unsur olarak görüyorum.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Üniversite rektörlükleri ve Tema Vakfı tarafından düzenlenen bir organizasyonla kayıt aşamasında, her öğrencinin yeni geldikleri şehirlerde bakanlıkça  belirlenen alanlarda bir fidan dikmeleri sağlanmalı, öğrencilikler süresince bir levha üzerinde kendi adlarının verileceği fidanın sulanması, çapalanması gibi bakımının sorumluluğu verilerek ağaca dönüşmesine şahitlik edebilmeleri sağlanmalıdır. Böylelikle, Üniversitelerimizin çevresinde ülkemiz bitkilerinden oluşan yeni arbatoryum anlayışı ve botanik alanları oluşacak ve kültürlerin taşınması ve tanınmasına bir katkı da yapılabilecektir.

Üniversitelerin mezuniyet törenleri bu ağaçlanma sahasında düzenleyerek, mezun olan öğrencilerinin dönemin adının bu alana verilmesiyle, bir sonra ki yıl yeni kayıt yaptıracak öğrenci adayları da fidan dikmeye teşvik edilebilecektir. Aynı zamanda öğrencilerin yıllarını geçirecekleri bu şehirlerdeki yöre insanıyla tanışması için ilk adım atılmış olacak, karşılıklı yakınlaşmayı ve kaynaşmayı getirebilecek vesile olabilecektir.

Öğrenciler, okullarından mezuniyetlerinde üniversitelerde geçirdikleri yılların anılarını beraberinde götürürken, öğrenciliklerini geçirdikleri şehirlere bir hatıra bırakmaları sağlanarak, uzaklarda bir dikili ağaca sahip olma duygusunu yaşayabileceklerdir.

Daha da önemlisi, öğrencilerin katılacağı bu kampanya, orman varlığımızı sürekli zenginleştirecek, köylerimizin, kasabalarımızın ve şehirlerimizin çevresinin yeşille donatarak, insanlarımızın daha temiz bir ortamda sağlıklı yaşamasına ve yöresel bitki zenginliğimizin tanınmasına, geziler için yeni ilgi alanları oluşmasına katkıda bulunacaktır.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.