Avrupalı MICE oyuncuları ile aramızda sistem farkı var

Avrupalı MICE oyuncuları ile aramızdaki en önemli fark, sistemdir. Onlar, hayatlarının her alanında yer eden sistem ve kalite yönetimi ilkelerini, MICE sektöründe de devam ettiriyorlar.

30/05/2018 14:19
Avrupalı MICE oyuncuları ile aramızda sistem farkı var

Umut Kaya

Türkiye’de turizmin yükselmesinin en önemli etkenlerinden birisinin MICE turizmi olduğunu söyleyen Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel Satış ve Pazarlama Direktörü Deniz Dikkaya; sektörün hem iş yaptığı, hem de iş dağıttığı alt iş kolu sayısının 100’ü geçtiğini ifade etti. Dikkaya, Türkiye MICE sektörü ile Avrupalı oyuncular arasındaki farkları, Turizm Aktüel’e anlattı.

MICE turizminin, Türk turizmi içindeki yeri ve önemini anlatır mısınız?

Türkiye’de turizmin yükselmesinin en önemli etkenlerinden birisi de, MICE turizmidir. MICE, kendi başına işleyen bir sistem değil. Bu sektörün hem iş yaptığı, hem de iş dağıttığı alt iş kolu sayısı 100’ü aşıyor. MICE sektörünün önemi de buradan geliyor. Sektör, büyük bir ekonomi ailesine hitap ediyor. Bildiğiniz gibi, kongre sayısı açısından 2008 yılında dünya yedinciliğine kadar yükselmiştik. Ancak elimizde olmayan birçok siyasi iniş-çıkışlar ve terör eylemleri nedenleriyle 2016 yılı sonunda kongre pazarındaki yerimiz en aşağılara indi.

2018, turizm açısından çok önemli bir yıl olacak. 2017’deki yükseliş trendi devam ederse, turizm sektörü gelişmesini hızla sürdürür. Biz turizmciler, yaşadığımız bu kriz döneminde dersimizi yeterince aldık ve ona göre çalışıyoruz. Umarım sektörün diğer oyuncuları da bizim gibi hassas davranır da, yükselişimizi istikrarlı hale getiririz.

Türkiye MICE sektörünü Avrupa ile karşılaştırdığımızda, Türkiye’yi farklı kılan özellikler nelerdir?

Türkiye, yaklaşık 20 yıllık MICE turizmi geçmişine sahip olan bir ülke. Turizmin birçok alanında olduğu gibi, Mice konusunda da gelişmiş dünya ülkeleri ile yarışmak için çok çalışmamız gerektiğinin farkındayız. Avrupalı Mice oyuncuları ile aramızdaki en önemli fark, sistemdir. Onlar, hayatlarının her alanında yer eden sistem ve kalite yönetimi ilkelerini, Mice sektöründe de devam ettiriyorlar.

Disiplinin ve kuralların hakim olduğu Mice sektöründe iş alabilmek için, hem kaliteli, hem de tecrübeli olmak gerekli. Ama ne yazık ki ülkemizde her adres altına bir Mice firması kurulabiliyor ve piyasaya rahatlıkla çıkabiliyor. Dünyada Mice oyuncularına en yüksek getiriyi kazandıran sektör, ülkemizde merdiven altı firmaların iş alabilmek için fiyatları aşağıya çekmesi nedeniyle hak ettiği geliri elde edemiyor.

Bizde ne yazık ki sektör, kalitenin değil müşterinin kazandığı; otel, acenteci, organizatör gibi oyuncuların nerdeyse sıfır karla iş yaptığı bir alan oldu. İşte bu nedenle, I-Mice gibi sektörün büyük birliklerine önemli görevler düşüyor.

Avrupalı MICE acenteleri, Türkiye’yi neden tercih etmeliler?

Türkiye, yaşadığı olumsuz deneyimlerden gereken dersleri aldı. Ülkemiz, hem doğal ve kültürel özellikleri, hem misafirperver insan yapısı, hem de gastronomideki liderliği sayesinde çok kısa zamanda dünyanın en güçlü Mice ülkeleri arasında yerini alacaktır. Avrupalı Mice acenteleri, çok kaliteli bir hizmeti, rakip ülkelerimize göre çok daha uygun fiyatlarla ve yüksek memnuniyet oranıyla ülkemize getirebilir, karlılıklarını arttırabilirler.

Ayrıca, başka ülkelerde bulunmayacak kadar çok ürün alternatifler bizim ülkemizde rahatlıkla bulunuyor. Son olarak da, Türk insanının sorunları çözme pratiği ve bu konudaki doğal yeteneği, Avrupalı acenteleri rahatlatıyor.

Son olarak eklemek istediğiniz konular var mı?

Mice sektörü, ülkemiz için büyük öneme sahip. Bu nedenle, sektörü oluşturan tüm oyuncular sadece işlerini yapmakla kalmamalıdır. Başta I-MICE olmak üzere tüm turizm STK’larına katılmalı, bilinirliğimizi ve farkındalığımızı arttırmalı ve geleceğe daha umutla bakabilmek için el birliğiyle çalışmalıyız.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.