Datça’da turizm sezonunu başlatan etkinlik... Badem Çiçeği Festivali
Badem ağaçlarının çiçek açmasıyla Datça Yarımadası'nda doğanın renk cümbüşüne büründüğü Şubat ayında düzenlenen Badem Çiçeği Festivali, sadece doğanın kış uykusundan uyanışını müjdecisi değil, aynı zamanda Datça’da turizmin başladığı günlerin habercisi oldu.
Tarih boyunca, insanoğlu yetiştirdiği ürünlerinin hasadını yaptığı dönemlerde ailelerde, köylerde, kasaba ve şehirlerde kendi aralarında çaldıkları müzik ve oyunlarla kış ayının kasvetli günlerinden baharın sıcak günlerine kavuşmanın sevincini kutlanmışlardır. Bir sonraki kışa hazırlığın yapıldığı ürünlerin stoklandığı son bahar günleri de ayrı bir zenginlik olmuş. Hititlerde soğan hasadının yapıldığı zamanlarda bir festival havasında kutlanmış. Romalılar 19 Ağustos’ta şarap festivali yaparmış.
Datça Yarımadası'nın ikliminin yarattığı ortamda, doğada kış ayının bitişini ile baharın gelişini ilk önce çiçek açan badem ağaçları müjdeliyor. Badem çiçekleri, kış uykusundan uyanan doğada görsel bir şölen sunar. Arıların kovanlarından çıkıp ilk uçtukları çiçekler badem ağaçları oluyor. Arıların badem çiçeğinden ürettikleri balın tadına doyum olmaz. Datçalıların yaşamında ‘Payam’ dedikleri badem önemli yer tutar.
Badem çırpma ve kırma dönemi köylerde şenlik havası yaratır
Çağlasının toplanmasıyla Badem ağaçlarındaki taze badem seyrekleştirilmiş ve olunur ama aynı zamanda taze badem, Çağla’nın satışıyla ilk hasat yapılmış olunur. Yaz ayları geldiğinde, köylerde badem tarlalarda kuru badem çırpan ve ihtiyaç oldukça bir taş üzerinde çekiçle kıran aile bireylerini görmek mümkün. Badem çırpma ve kırma dönemi köylerde şenlik havası yaratır.
Datça’nın en ünlü ürünü badem için yıllardır Ağustos aylarında yapıla gelen badem festivali, son yıllarda Şubat ayında ‘Badem Çiçeği ‘adını alarak yapılmaya başlanmış. Geçtiğimiz bir kaç yıl pandemi, geçtiğimiz yıl ülkemizi sarsan deprem felaketi nedeniyle yapılamayan festival 15-18 Şubat 2024 tarihleri arasında düzenlendi.
Zengin bir festival programı
Datça Belediyesi’nce, Datça Merkezde Cumhuriyet Meydanı, Eski Datça ile Reşadiye, Hızırşah Kültür Evi ve köylerde, Datça Fotoğraf Gösterimi, İmza Günleri, Şiir Dinletileri, Folklor ve Müzik Gösterileri ve Konserler ile Doğa yürüyüşü ve eşeklerle gezi yer aldığı zengin bir programla gerçekleştirildi. Badem Çiçeği Festivali'nin Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen açılışında müzik ve Datça Halk Eğitim Folklor ekibi ile çevre ilçelerden gelen folklor ekiplerinin yaptıkları gösterileri misafirler sadece seyretmekle kalmayıp oyunlara eşlik etmeleri ayrı bir zenginlik oluyordu.
Cumhuriyet Meydanı'nda, araç trafiğine kapatılan Atatürk Caddesi ile Kumluk Plajı'nda, kafe ve restoranlarında açtıkları stantlarda ekmek arası balık, köfte, sucuk, badem, badem kahvesi, bademli kurabiye gibi lezzetler ile çeşitli el sanatları ürünleri renkli atmosfer yaratıyordu. Datçalı yazarların kitaplarını imzaladığı imza günleri, Liman Sergi Salonu'nda kent konseyinin sergisi festivale ayrı bir renk katmıştı.
Badem Çiçeği Festivali'ne her geçen gün ilgi daha da artıyor
Festivalin programının hazırlanıp sosyal medya ve bir çok mecrada duyurulmuş. Ayrıca, İstanbul’da ki EMITT Turizm Fuarı sırasında tur operatörleri ile yapılan görüşmeler sonucunda, festival döneminde Datça’ya düzenlen tur reklamları medyada yerini almış olması ziyaretçi sayısının öylesine artırmış ki, festival için Antalya, Denizli, Muğla, İzmir, Marmaris, gibi şehirlerden otobüslerle, Bodrum'dan artırılan feribot seferleriyle Bodrum’dan çok sayıda misafir gelmiş olduğu gözlemleniyordu.
Sadece şehir merkezi değil, Hızırşah Kültür Evi, Eski Datça, Reşadiye, Palamutbükü gibi festival alanlarında yoğun kalabalıklar oluşmuş. Festivalin 3'üncü günü yıllarca yurtiçi ve yurtdışında festival organize etmiş olan duayen turizmci Ömer Kocaman ile buluşmak için şehir merkezine arabayla gitmek istediğimde, Ömer telefon ederek, 'Her yer tur otobüsleriyle dolu, park yeri bulamazsın yürüyerek gel’ diyordu. Festivalin çok iyi organize edilmesine, Datça’ya turist getiren festival olarak başarılı olmasına ikimiz de seviniyorduk, turizmci olarak.
Datça’daki turizm kafe ve restoran işletmecileri ile hediyelik eşya satan esnaflar başta olmak üzere herkes de yaz aylarındaki yoğunluğun daha fazlasını özellikle cumartesi ve pazar günü yaşadıklarını ifade ediyorlardı, yaşadıkları yorgunluğun ertesinde görüştüğümde.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: