Datça’da Tatilin Halleri…

Elektrik ve Su kesintileri, yüksek volümlü müzik, ve işletmelerin plaj ile kıyılardaki şezlongların yarattığı rahatsızlıkların yapılan gösterilerle yansıtıldığı her saat canlı Datça’da, yüzenlere Deniz Kaplumbağaların eşlik etmesi, sıkıntıları unutturup tatilciler hoş anılarla uğurluyor.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 27/08/2023 21:20
Datça’da Tatilin Halleri…

İç turizmin yaşandığı 600 yatak kapasitesi ile Datça, tatilcilere, küçük otel ve pansiyonlar, butik oteller, apart oteller, küçük lokanta, kafeler ve plajlarda aile bireyleri ile bir kaç kişiyi geçmeyen personel ile hizmet verilen işletmeler ile teknelerde, tatil yaptıran bir tatil beldesi. Bodrum ve Marmaris arasında mavi tura çıkan teknelerin uğrak yeri ve Knidos antik şehri ile de kültür turu için cazibe merkezi Datça’da 25 bin olan nüfusunun yaz aylarında 200 bini bulduğu ifade ediliyor.

Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar sonucu yapılan zamlar tatil planlarını engellediği, özellikle İstanbul, Ankara ve çeşitli şehirlerden yapılan otobüs bilet fiyatlarının artmış olması, Haziran ve Temmuz ayında konaklama tesislerinin doluluk oranının % 60 civarında olduğu kalmasına neden olmuş. Alt yapı yetersizliği nedeniyle, 9 günlük Bayram tatili sırasında çok sık ve uzun süren Elektrik ve su kesintilerinin olmasının getirdiği sıkıntılar, tatilini yarıda bırakanlar, iptal edenlerle ilgili haberlerin medyada yoğun bir şekilde yer alması da olumsuz havayı artırmış.

Ağustos ayında yoğun sezon hissedilmeye başlanmış Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın ilgisinin yoğun olmasıyla birlikte Datça turizmi daha çok hareketlenme olmuş ve otellerin kampinglerin, haftalık ve aylık kiraya verilen yazlık evlerin doluluk oranları %90’ları aşmış, lokantalar kafelerde de boş masa bekleyen müşterilerin olduğu günlerin oluşturduğu sezon atmosferi gelmiş... Datça’da bir işletmecinin sohbetimizde, ’Turist çok az ama, gurbetçilerimiz ‘var diyordu. Bu sözler bana 15 yıl önce yazdığım ilk makalem ’Turizmde Yeni Hedef Kitle… Avrupalı Türkler’ makalesini hatırlatıyordu.

Şehir girişlerinde uzun araç kuyrukları ortaya çıkmış, park problemi her yerde hissedilir hale gelmiş. Merkez, İskele, Eski Datça ve Reşadiye, Kargı ile Palamut bükü, Ova bükü,  Hayt bükü, Karaincir, Aktur gibi sahillere ulaşımda trafiğin kilitlenmesi, araç park yeri problemi yaşanması normal karşılanır olmuş. Knidos Ören yerinde tarihi kalıntıları ziyaret edenlere, gün batımını seyre gelenlere Antik Tiyatroda bir konser organizasyonu için gelenler de eklenince,  Ören yerine gidiş gelişleri yaşayanların sosyal medyadaki paylaşımlara göre saatler sürmüş.

Şehir merkezinde Sevgi Yolu ve Atatürk Caddesi, Cumhuriyet Meydanı, Liman ve Taşlık plajı, kumluk, Hastane altı plajları günün her saatinde canlı. Balçıkhisar sokağındaki yaya bölgesi, pansiyon, otel, lokanta ve kafeteryalar ile şehirde ayrı bir çekim merkezi olmuş.

Dalaman Havaalanında Datça’ya transfer yapan firmaların sayısının artması ile, Bodrum-Datça arası çalışan arabalı feribot günde 5’e ulaşan sayıda sefer düzenlemesiyle, tatilcilerin Datça’ya ulaşmasını rahatlatmış. Geçtiğimiz yıllarda haftanın belirli günlerinde yunan adalarından, Simi ve Rodos 'tan gelen feribot seferleriyle gelen turistlerin, gerçekte balıkçı barınağı olan limanın kiralanma probleminin çözülememesi nedeniyle,  adalardan turist gelmemesinden, sadece yeme- içme değil, pazar esnafı dahil bütün esnafın olumsuz etkilendiği herkes tarafından ifade ediliyor.

 Datça’da konut satın almak isteyenlerin sayısının çoğalması sonucunda, Datça genelinde her yerde inşaat faaliyetleri artmış olduğu gözlemleniyor. Datça’nın geleneksel taş binaların yıkılıp yerine, betonarme taş kaplama yapılması ilginç ve şaşırtıcı bulunuyor. Ancak, çevre faktörü turizmde tatilcilerin tatil yöresi seçmelerinde gittikçe daha fazla önem kazanmakta, bu nedenle doğaya uygun özgün mimarinin korunması gerekli olmaktadır.

Yapılaşma sonucu, özellikle son yıllarda arttığı görülen su ve elektrik kesintileri, telefon ve internetin zayıflığı,  yolların yetersizliği, trafik, gibi alt yapı problemlerinin yaşanmasına neden olmuş. Datça’ya gittikçe artan ilgi ve talep olması memnuniyet verici olsa da, yoğunlaşmanın ortaya çıkardığı şikayetler ve rahatsızlıklar artmış, bu da memnun ayrılmayan tatilci sayısını artırmış görünüyor. Bayram tatilinin getirdiği yoğunluk sonucu, geçmiş yıllardaki ’Datça’ya gelmeyin, Eylül’de gelin’ çağrısına gerek kalmamış, elektrik ve su kesintileri gelenleri kaçırtmış, bu konuyu işleyen medya haberleri de gelmek için yapılan rezervasyonların iptal edilmesine yol açmış.

Turizmde öne çıkan kentler ile beldelere yapılan personel ve mali desteğin yerleşik nüfusa göre değil, yazlık konutlarda belirli süre kalanların sayısının da dikkate alınarak, bina sayısına göre verilmesi, sadece   Datça  gibi turizm belde ve kentlerimizde Turizminin gelişimine katkı yapacağını düşünüyorum.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.