Her şey dahil, 'yapay' Her şey dahil olma sürecine girecek
TÜİK’in üçüncü çeyrek verilerine göre tarım sektörü yüzde -12,7 küçülürken, diğer sektörler yüzde 3,7 büyüdü. Turizm ekonomisti Erol Karabulut, tarımdaki bu gerilemenin oteller ve hizmet kalitesi üzerinde ciddi baskı yaratacağını vurguladı.
Otellerde yapay ‘her şey dahile’ gidiyoruz…
Türkiye turizmi, otellerin sunduğu hizmet kalitesinden fiyat politikalarına kadar tarımsal ürünlere büyük ölçüde bağımlı. Ancak TÜİK’in üçüncü çeyrek büyüme verileri tarım sektöründe sert bir düşüş olduğunu ortaya koyuyor. Turizm ve hizmet sektörleri genel olarak büyüse de, tarımdaki küçülme otellerin maliyet baskısı altında zorlanmasına neden olabilir. Ekonomist ve Turizmdatabank araştırmacısı Erol Karabulut, hazırladığı analizde, bu durumun sektörün sürdürülebilirliği açısından alarm verdiğini belirtiyor ve acil çözüm çağrısı yapıyor.
Turizmdatabank’tan araştırmacı ve ekonomist Erol Karabulut, konuyla ilgili analizinde şunları kaydetti:
“TÜİK’in üçüncü çeyrek büyüme verileri doğruysa, tarım sektörü hariç bütün sektörler yüzde 3,7 büyümüş. Tek kaybeden, yüzde -12,7 gibi yüksek bir oranla tarım sektörü olmuş.
Türkiye turizmi her açıdan, özellikle tarımsal ve hayvansal ürünlerden otellere bağlı
Kalite unsurunun en temel noktası bu. Dolayısıyla bu küçülme diyor ki, tarım sektörüyle ilgili acilen bir programın hazırlanmazsa, hem HD (her şey dahil) hem de turizm güç kaybeder.
Maliyetler altında ezilen otelciler nasıl olacak da tur operatörünün fiyat düşürme baskısı tacizine dayanacak? E-devlet üzerinden TÜİK’ten yardım yolu var mı?
Yapay zekâya dayalı domates, salatalık vb. yok ise artık ‘her şey dahil HD’, ‘yapay HD’ olma sürecine girecek. Bu da bir rekor olacak.
Bakan Ersoy ve turizm birlikleri, TGA müstakbel yönetimi bunu düşünmelidir. Düşünmezse ne mi olur? Yapay turizmci değil elbette!”
Karabulut, tarımdaki küçülmenin yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda hizmet kalitesi ve sektör sürdürülebilirliği üzerinde de olumsuz etkiler yaratacağını belirtiyor. Analizde acil olarak tarım programı hazırlanması ve maliyet baskısının azaltılması çağrısı yapılıyor.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: