Daha fazla turist için: 15 önemli destinasyon pazarlaması stratejisi

Stratejisi destinasyon, turizm sektörünün en önemli bileşimlerinden biridir. Kelime anlamı ile destinasyon, varış yeri, gidilecek yer anlamını taşımaktadır. Dünya turizmindeki gelişmeler ve eğilimler, turizm pazarlamasını ülke boyutundan çıkarıp destinasyon pazarlaması boyutuna taşımıştır.

Nermin Yurtoğlu Nermin Yurtoğlu 18/06/2021 13:00
Daha fazla turist için: 15 önemli destinasyon pazarlaması stratejisi

Destinasyon Pazarlamasının amacı, bulunduğunuz yerin veya destinasyonun küresel anlamda alternatiflerden daha çekici görünmesini sağlamak, seyahat eden insan sayısını artırmak ve yerel seyahat endüstrisine yardımcı olmaktır. Aynı zamanda, talebi artırmak ve itibarını artırmak amacıyla destinasyonun farkındalığını artırmakla da ilgilidir.

Kısaca anlaşılacağı gibi Destinasyon pazarlaması, bir yere seyahat eden insan sayısını artırarak gelir elde etmek isteyen herkes için kuşkusuz çok önemli ve çok değerlidir. Buna yerel yönetimler ve ulusal hükümetler, havayolları, seyahat acenteleri, ayrıca eğlence mekanları, turistik yerler ve otel ve tatil köylerinin işletmecileri dahildir. Bu yazıda, daha fazla ziyaretçi çekmeye yardımcı olabilecek bazı destinasyon pazarlama stratejileri hakkında daha fazla bilgi vermeye çalışacağım.

Destinasyon Pazarlaması Neden Önemlidir?

Gezginleri belirli bir destinasyona çekmek için o destinasyonun artı noktalarının vurgulanması önemlidir. Bu, özellikle bir destinasyon aynı turistler veya ziyaretçiler için diğeriyle rekabet ettiğinde çok önemlidir. Çoğu destinasyon pazarlamasının amacı, destinasyonunuzu benzersiz kılan veya onu seyahat etmek için arzu edilen bir yer yapan şeyleri vurgulayarak alternatiflerden daha üstün olarak tanıtmaktır. Başarılı destinasyon pazarlaması, oteller, restoranlar, barlar, havayolları ve ilgili tedarikçiler dahil olmak üzere yerel turizm endüstrisine büyük fayda sağlayabilir.

Destinasyon Pazarlama Stratejileri

Bir destinasyonun genel farkındalığını artırmaya ve gerçekten ziyaret eden insan sayısını artırmaya yardımcı olarak, destinasyon pazarlama amaçları için bir dizi farklı pazarlama stratejisi kullanılabilir. Aşağıda, bu stratejilerden 14'ü ve destinasyon pazarlama kuruluşlarının sonuç almak için bunları nasıl kullanabileceği hakkında daha fazla bilgi bulacaksınız. 

1-Benzersiz Özelliklerinizi Tanımlayın ve Bunlara Sahip Çıkın

Destinasyon pazarlamasıyla uğraşan herhangi bir kuruluş için tartışmasız en önemli adım, destinasyonunuzu neyin benzersiz kıldığını net bir şekilde tanımlamak için zaman ayırmaktır. Ziyaretçilere sunacak benzersiz etkinlikler veya doğa, tarih ,arkeoloji veya gastronomi gibi benzersiz özellikler gibi bir destinasyonun öne çıkabileceği çok çeşitli yollar vardır.

Bulunduğunuz yerin büyüleyici bir tarihi veya benzersiz simge yapıları olabilir. Belki de konumun kültürü benzersiz pazarlama unsurudur ve ziyaretçiler yerel etkinlikleri, müzeleri veya arkeolojik unsurları deneyimlemek için seyahat etmek isteyecektir.Bunları iyi analiz edin ve herşeyden önemlisi iyi koruyun.

2-Hedef Kitleyi ve Pazarı Tanımlayın

En iyi destinasyon pazarlama stratejilerinden bir diğeri, hedef kitlenizi tanımlamayı içerir. Hedefi kimin ve hangi nedenle ziyaret etmek isteyebileceğini düşünmeli ve planlamalısınız. Çoğu zaman, bunu, her birinin bulunduğunuz yere seyahat etmek için farklı nedenleri olabilecek birkaç farklı kitleye ayırmanız gerekecektir.

Örneğin, Destinasyonunuz  gençlere ve emekliliğin tadını çıkaran yaşlı çiftlere hitap ediyor olabilir. Açık hava spor aktivitelerinden hoşlananlara ve sahilde dinlenmek isteyenlere hitap ediyor olabilir. Ayrıca turistler, iş seyahatinde olanlar ve öğrenciler gibi farklı grupları da göz önünde bulundurmalısınız.

Belirli pazarların diğerlerine göre daha fazla ilgi gösterip göstermediğini düşünün. Bu, mükemmel ulaşım bağlantılarınız varsa veya aynı dili konuşan insanlar varsa, yakın ülkelerdeki insanlar anlamınada  gelebilir.Kısaca Hedef Kitlenizi doğru tanımlayın ve sonra geliştirin.

3-Verileri Analiz İçin Kullanın

Destinasyon pazarlama organizasyonları, çok sayıda farklı amaç için potansiyel olarak çok miktarda veri elde edebilir ve kullanabilir. Örnek olarak, kuruluşun web sitesi, ziyaretçileriniz, kim oldukları, nereden geldikleri ve motivasyonlarının ne olduğu hakkında bilgi edinmek için Google Analytics gibi araçları kullanmanıza izin verebilir.

Çevrimdışıyken(offline), ortalama yaş, varış noktanızın erkeklere mi yoksa kadınlara mı daha çok hitap ettiği ve hangi ulaşım yöntemlerini kullandıkları gibi mevcut ziyaretçiler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yeterli veri topladıktan sonra, ulaşılacak en iyi kişileri, onlara ulaşmanın en iyi yollarını ve iletilecek en iyi mesajları belirlemek için analiz edebilirsiniz.

4-Destinasyonunuzu Markalayın

Markalaşma, işletmeler tarafından kolayca tanımlanabilir hale getirmek için kullanılan bir tekniktir. Marka kavramı, logoları, renk şemalarını ve diğer tasarım ilkelerini ve ayrıca sloganları veya belirli terminolojinin tekrarlanan kullanımını içerebilir. Nihayetinde markalaşma, tanınmak ve diğerlerinden farklı olmak ile ilgilidir.

Bu ilke bir Destinasyona oldukça kolay bir şekilde uygulanabilir. Tutarlı bir renk şeması bulmaya çalışın, hedefin kendisi hakkında bir şeyler söyleyen bir slogan kullanın, insanların sosyal medyada kullanmaları için hashtag'ler oluşturun ve promosyon mesajlarınızla mümkün olduğunca tutarlı olmaya çalışın, böylece insanlar aşina olurlar.

5-Tüm Paydaşları Dahil Edin

Destinasyon yönetiminin önemli bir bileşeni, güven oluşturmak ve katılımı kolaylaştırmak için çeşitli paydaşların çıkarlarını gözetmeyi içerir. Paydaşlar, ülkenizden, şehrinizden, köyünüzden veya eyaletinizden yetkililerin yanı sıra oteller, turistik yerler, restoranlar, alışveriş mekanları, seyahat acenteleri ve tur operatörlerini içerebilir.

Bu çeşitli tarafları hedefinize katılmaya ve desteklemeye gerçekten teşvik eden destinasyon pazarlama stratejileri bulmaya çalışın. Ziyaretçilerin ilgisini en üst düzeye çıkarmak için, paydaşların daha geniş destinasyon markanızın bir kısmını kullanmayı ve kendi reklam veya pazarlama kampanyalarını yürütmeyi kabul etmelerini sağlayıp sağlayamayacağınıza bakın.

6-Harika Bir Web Sitesi Oluşturun

Seyahat nedenleri ne olursa olsun, gezginlerin çoğu artık rezervasyon yapmadan önce destinasyonlarını araştırmak için interneti kullanıyor. Bir destinasyon web sitesi, benzersiz satış noktalarını sergilemek, hedef kitle(ler)inizle doğrudan iletişim kurmak ve görseller, videolar ve sanal gerçeklik turları aracılığıyla hedefinizi tanıtmak için ideal bir yerdir.

Web sitesini, gezginlere seyahatlerinden önce ihtiyaç duydukları tüm bilgileri sağlamak ve konaklama seçenekleri, turistik yerler, etkinlikler, yemek ve içmek için yerler ve daha fazlasını tanıtmak için kullanabilirsiniz. Web sitenizin mobil kullanıcılar için optimize edilmiş olması önemlidir ve site içi bir blog, insanları geri gelmeye devam etmeye teşvik etmeye yardımcı olabilir.

7-Arama Motoru Optimizasyonu Kullanın

İnsanlar hedefinizle ilgili şeyleri veya hedefinizin onlara sunabileceği özellikleri aramak için Google gibi arama motorlarını kullandıklarında, web sitenizin bu arama motoru sonuç sayfalarının en üstünde olduğundan emin olmak istersiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu, kapsamlı bir arama motoru optimizasyonu stratejisi oluşturmaktır.

Bu, anahtar kelimeleri araştırmayı, bu anahtar kelimeleri hedefleyen içerik oluşturmayı ve yerleşiminizi geliştirmek için bir dizi başka teknik kullanmayı içerir. Ayrıca videoları ve resimleri tanıtmak için SEO ilkelerini de kullanabilirsiniz. Stratejik anahtar kelime kullanımıyla optimize etmek için size bol miktarda yeni içerik sağlayacağından, yerinde bir blog burada da faydalı olabilir.

8-Deneyim Pazarlaması Önemlidir

Çoğu gezgin deneyimlerle motive olur, bu nedenle bir destinasyonu bu şekilde pazarlamak mantıklıdır. İlgi çekici yerleri göstermek yerine, insanların onları nasıl deneyimlediğini göstermek için tanıtım materyalleri kullanın. Bunu yapmanın bir yolu, kullanıcıların kendi anlarını web sitenizde ve sosyal medyada paylaşmaları için kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin paylaşımını teşvik etmektir.

Bunu başardığınızda, kendi ziyaretçilerinizi gideceğiniz yerin gönüllü tanıtım elçileri haline getirirsiniz. Ağızdan ağza tanıtım son derece başarılı olabilir, çünkü açık bir amacı olan bir kuruluştan duymaktan daha güvenilir olarak kabul edilir. Bunun da ötesinde, VR 360 turları, çevrimiçi kullanıcıların kendi deneyimlerinden keyif almalarını sağlamak için harika bir yol olabilir.

9-Video ve Sanal Gerçeklik Araçlarını Pazarlama için Kullanın

Hem video pazarlama hem de sanal gerçeklik pazarlaması, hedef pazarlama çabalarınızı artırmada uzun bir yol kat edebilir. Video içeriği Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube gibi platformlarda kolayca paylaşılabilir. Bu videolar yerel ilgi çekici yerleri tanıtabilir veya yerel insanları hedefiniz hakkında konuşabilir.

Sanal gerçeklik pazarlaması bir adım daha ileri gider ve hedef kitlenizin kendi evlerinin rahatlığında varış noktanızın özelliklerini GERÇEK deneyimlemelerinin yollarını sağlar. Bu, yerel bir otelin sanal turu, yakındaki bir eğlence mekanının sanal seyahat deneyimi veya 360 derecelik turistik yerler veya önemli noktalar turları olabilir.

10-Sosyal Medya Stratejilerinizi oluşturun

 Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformları, insanlara ulaşmak ve hedefinizi tanıtmak için ideal bir araç olarak hizmet eder. Gerçekte, burada sunulan destinasyon pazarlama stratejileri, basit tanıtım gönderilerinden, görsellerden ve video içeriklerinden yarışmalara ve hatta viral içerik veya memlere kadar neredeyse sınırsızdır.

Ek olarak, çoğu sosyal medya platformu, reklamlar veya sponsorlu gönderiler gibi ücretli pazarlama fırsatları sunar. Bunlar, sosyal medya pazarlama çabalarınızın görünürlüğünü artırabilir ve çok spesifik demografik bilgileri hedefleyebilir, yani insanları yaş, cinsiyet, konum ve hatta çevrimiçi tarama alışkanlıklarına göre hedefleyebilirsiniz.

11-'Influencer'larla Çalışın

Günümüzde birçok modern internet kullanıcısı, doğrudan reklam ve diğer açık pazarlama yöntemlerine karşı doğal bir güvensizliğe sahiptir. Ancak bu kişilerin çoğuna influencerlar aracılığıyla dolaylı olarak ulaşmak mümkün olabilir. Basit bir ifadeyle, kitleleri etkileme gücüne sahip olan bu kişiler Instagram, Twitter, YouTube, Facebook gibi platformlarda veya kendi bloglarında yerleşik bir takipçi kitlesine sahip kişilerdir.

Takipçileri sadık olma eğilimindedir ve etkileyicinin görüşlerine bir kuruluşa güveneceklerinden daha fazla güvenme eğilimindedir. Etkileyenlerle ortaklık kurarak, hedefinizi farklı platformlarda, hatta daha sonra tanıtılan mesaja olumlu tepki verme olasılığı önemli ölçüde daha yüksek olan niş kitlelere bile tanıtabilirsiniz.

12-Destinasyonunuzu Önde Gelen Seyahat Web Sitelerinde Tanıtın

Kendi destinasyon web sitenize sahip olmanın yanı sıra, destinasyonunuz hakkında mevcut farkındalığı olmayan insanlara da ulaşabilmeniz önemlidir. Seyahat web siteleri mükemmel bir çözüm sunar ve bu, TripAdvisor gibi uluslararası seyahat web sitelerinin yanı sıra yerel web sitelerini veya belirli demografik bilgileri hedefleyen web sitelerini içerebilir.

Seyahat web sitelerini, resim göndermek, hikayeler yayınlamak, video içeriği oluşturmak ve hatta sanal gerçeklik turlarını tanıtmak dahil olmak üzere, varış noktanızı tanıtmak için kullanmanın çeşitli yolları vardır. Ayrıca incelemeleri izlemek, eleştirilere yanıt vermek ve zaman içinde geri bildirimleri iyileştirmek için seyahat web sitelerini kullanabilirsiniz.

13-Çevrimiçi (Online)Reklam Stratejileri Önerileri

Ziyaretçileriniz ve hedef kitleniz hakkında topladığınız bilgi ve veriler, çevrimiçi reklamlarınızı bilgilendirmek için kullanılabilir. Bu bilgileri kullanarak, arama reklamcılığını belirli bölgelere hedefleyebilir, doğru platformlarda görüntülü reklamcılık için ödeme yapabilir ve hedef kitlenizin kullandığı üçüncü taraf web sitelerinde içerik tanıtabilirsiniz.

Ek olarak, yeniden pazarlama, hedef web sitenizle veya sosyal medya kanallarıyla daha önce etkileşim kuran kişilere ulaşmanıza olanak tanır. Bu size, daha önce ilgi gösterdiklerini bilerek, insanlara varış noktanızı hatırlatma yeteneği verir; bu, onları ziyaret etmeye teşvik etmek için harika olabilir.

14-Çevrimdışı (Offline) Tanıtım Stratejileri Önerileri

Hedef kitlenizin nereden geldiklerini ve beklentilerini öğrendikten sonra, ne zaman seyahat edeceklerini de belirleyebilmelisiniz. Örneğin, bazı destinasyonlar yaz aylarında ziyaretçi çekerken, diğerleri kış sporları için insanları çekmektedir. Bazıları Noel'de veya başka bir tatilde daha çekici olabilir.

Bu daha sonra kapsamlı bir çevrimdışı promosyon stratejisi tasarlamayı kolaylaştırır.

Kullandığınız çevrimdışı yöntemlerden bazıları TV -Radyo reklamcılığı veya görsel tanıtım (Bilboard ve basılı mecralar)içerebilir. Son iki örnekle, reklamlar için ödeme yapabilir, hedefinize özellikler yazabilir ve hedef kitlenizin bulunduğu alanlarda belirli yerel yayınları hedefleyebilirsiniz.

15-Yerel Düşünün Global Hareket Edin

Farklılıklarınızın sizi siz yapan özelliklerinize sahip çıkın aynı zamanda dünyadaki iyi örneklemelere bakın, takip edin. Bu işi en iyi yapan kişi ve kurumlarla çalışın. Tüm bunları yaparken bir danışmana ihtiyacınız olursa bizlerle bağlantıya geçin NY&Co. olarak her konuda yardımcı olalım.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.