Çinli turist tax free şampiyonu oldu

Türkiye’de turist alışverişinde Çinliler öne geçti. 2018 yılı ve 2019’un ilk çeyreğinde en çok tax free alan turist grubu Çinliler oldu. Onları Körfez ülkeleri takip ederken, kişi başına en çok harcamayı da Katarlılar yaptı.

25/04/2019 10:43
Çinli turist tax free şampiyonu oldu

 

Yabancı bir ülkede yapılan alışverişten alınan satış vergisinin geri ödenmesi anlamına gelen tax free’de ülkemizde Çinliler öne geçti. Hanife Baş imzalı habere göre, 2019 yılının ilk üç ayında en çok alışverişi Çinliler yaparken, en çok vergi iadesini de onlar aldı. Katarlılar ise, fatura başına en çok harcama yapan turist grubu oldu.

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilere KDV iade hizmeti veren Global Blue Türkiye Genel Müdürü Selim Şeyhun, 2019 yılının ilk üç ayında tax free alımlarının yüzde 80 oranında büyüdüğünü belirterek, “Geçen yıl da 2017’ye göre yüzde 33’lük büyüme yaşanmıştı. Yıl genelinde tahminler tax free rakamlarının yüzde 40 civarında artış göstereceği yönünde” dedi.

Son beş yılda tax free büyüdü

Şeyhun, 2016 yılında terör saldırıları nedeniyle tax free’nin kötü bir yıl geçirdiğini ancak onun haricinde son beş yılda tax free’de iyi bir büyüme yaşandığını kaydetti.

Geçen yıl ve 2019’un ilk üç ayında en çok alışverişi Çinlilerin yaptığını kaydeden Şeyhun, “Alışveriş miktarları yüzde 161 büyüdü ve büyümeye devam edeceği öngörülüyor. Çinliler tek başına Türkiye’nin tax free alışverişlerinin yüzde 26’sını yapıyor. Çinliler Avrupa’da tax free’nin yüzde 40’dan fazlasını oluşturuyor. Bizim de bu rakama çıkmamız lazım” diye konuştu.

Lüks seviyorlar

Şeyhun, Çinlilerin İstanbul’dan en çok lüks tüketim ürünü aldığını aktararak, lüks çanta, saat, mont gibi ürünleri tercih ettiklerini aktardı. Şeyhun, Çinlilerin en çok İstinyepark ve Zorlu Center gibi merkezlere gittiğini de aktararak, şunları söyledi: “Daha seyahata çıkmadan ne alacaklarına karar veriyorlar. Çin’den çıkmadan şu mağazaya gidip şunu alacağım diyerek planlı alışveriş yapıyorlar. Çinliler perakende için çok önemli.

Daha bunlar öncü grup daha ülkemize seyahatleri yaygınlaştıkça büyük artışlar göreceğiz. Perakende sektörü Çinlilere çok iyi bakmalı. İletişim son derece önemli. Mağazalar Çince bilen eleman istihdam etmeye başlamalı. WeChat, AliPay gibi dijital ödeme sistemleri ve dijital cüzdanların da mağazalarda kabulü perakendeciler tarafından ciddi farklılaşma fırsatları sunuyor.”

2018'de Türkiye’ye 394 bin Çinli turist geldi

Turizm istatistiklerine göre, 2018 yılında Türkiye’ye gelen Çin’den gelen turist sayısı 394 bine ulaştı. 2017 yılında bu rakam 247 bindi. Çin ile Türkiye arasındaki iş birlikleri güçlendirilmesiyle Çinli turist sayısında önemli artış bekleniyor. Doğru stratejilerle 1 milyon Çinlinin çekilmesi hedefleniyor.

Katarlılar iyi harcama yaptı

Verilere göre, Körfez ülkelerinde Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri yılın ilk üç ayında tax free alışverişlerinin yüzde 26’sını oluşturdu. Selim Şeyhun, Katarlılarla ilgili önemli bir istatistik de paylaşarak, yılın ilk üç ayında ortalama harcamada fatura başına 6 bin 875 TL ile en yüksek paya sahip olduklarını, geçen yıl bu rakamın 4 bin 703 TL olduğunu aktardı. İranlılar ise kişi başına düşen en az harcamayı yapan turist grubu oldu.

Rakamlarla turist harcamaları

- 2018 yılında ve 2019’un ilk çeyreğinde en çok vergiden muaf alışverişi (tax free) Çinliler yaptı.

- Çinliler tek başına Türkiye’nin tax free alışverişlerinin yüzde 26’sını yapıyor.

- Lüks ürünler çanta, ayakkabı ve mont alıyorlar

- Özellikle Zorlu Center ve İstinyepark gibi AVM’lere gidiyorlar.

- Alışveriş yapma oranları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 161 büyüdü.

- Körfez ülkeleri ise ilk üç ayda alışverişin yüzde 26’sını yaptı.

- Fatura başına en çok harcama ise 6 bin 875 TL ile Katarlılardan geldi.

Avm’lerde oranları arttı

Zorlu Center Genel Müdürü Didem Aydın da, 2018 yılında merkezlerine gelen Çinli turist sayısının bir önceki yıla göre yüzde 800 oranında arttığını dile getirerek, “Bu yıl da büyüme aynı hızlarla devam ediyor. Geçen yılın aynı dönemine göre Çinli turistin alışveriş oranı yüzde 200 artmış durumda. İlginç bir şekilde yemekte fastfood tercih ederken alışverişte lüksü seçiyorlar. Lükse çok düşkünler” dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.