Çin'de hatalı tanıtım yaptık

Chania Today (CIPG) ve Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen “Avrasya Kıtası’na Odaklanmak: Karşılıklı Yarar ve Ortak Kazanca Dayalı Çin-Türkiye Beşeri ve Kültürel Temasları" konulu toplantı, bugün Shangri-La Hotel'de gerçekleştirildi. 

18/10/2019 18:53
Çin'de hatalı tanıtım yaptık

Orhan Genceli-TUROYD Yönetim Kurulu Üyesi

Toplantıda bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye’nin, Çin’in kısaca “Kuşak ve Yol” olarak adlandırılan “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” ve “21’inci Yüzyıl Deniz İpek Yolu” girişiminin hayata geçirilmesi için yürütülen çabaları desteklediğini belirtti.

Ersoy, “Çin’de Türkiye Turizm Yılı” olarak idrak edilen 2018 yılında çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ve 2018 yılında Çin’den ülkemize gelen turist sayısı %60 artışla 390.000’e ulaştığını belirtti. Özellikle 7 farklı şehre, 4 farklı şirketin direk uçuşlarının olduğunu ve bu kapasitelerin artırılması için çalışmaların devam ettiğinden bahsetti.

Seyahat eden her beş kişiden biri Çinli

Çin’de geçmişte yaptığımız hatalı deniz – güneş – kum tanıtımları dışında, bu yönetimin benimsediği, belli ki asıl talep olan geçmişe dayalı ipek yolu ile bütünleşmiş kültürel bağlarımızı ön planda tutacak tanıtımların geri dönüşü daha yüksek olacaktır. Yani potansiyeli çok yüksek olan bu ülkede havayolu ve doğru tanıtım desteği ile nitelikli turist olarak sayıyı bir milyona çıkarmak hiçte hayal değil.

Konuşmacılar ve panelistlerin belirttiğine göre, Bizim Çin ile olan ticaret iş birliğinde ise; Çin ithalatta dünyada üçüncü, ihracatta ise, 16 cı ülkedir. Onlara göre ise Türkiye ithalatta 56’cı ihracatta ise 27 ülke konumunda. Aslında daha alınacak çok yol var.

Çin, kullandığı teknoloji ile örnek ve ciddi bir rakip 

Panelin Moderatorlüğünü yapan TİM Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkın ve panelistler Çinin artık üzerine yapışan kalitesiz ürün yapmadığını ve aksine Avrupa ve ABD den üstün teknolojilerinin olduğunu ve bu teknolojiler kullandığını belirtiler.

DEIK YKU ve Türk-Çin iş konseyi başkanı Murat Kolbaşı ise, Çin'in kullandığı teknoloji ile örnek ve ciddi bir rakip olduğunu ve 2025 yılından itibaren artık belirli bir kalitenin üstünde olmayan ürünlerin ihracatlarına müsaade edilmeyeceğini devletin bu konuda ciddi çalışmalarının olduğunu belirtti. Darısı başımıza inşallah.

Kültürel ve turizm bağlarınızı güçlü kurmadığınız ülkelerle ticaret daha zor yapılır

İtanbul Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Huang Songfeng ise, Kültürel ve turizm bağlarınızı güçlü kurmadığınız ülkelerle Ticaretin daha zor yapılacağından bahsetti. Çin ile Türkiye’nin kültürel birliği antik ipek yolundan beri olduğunu ve Topkapı sarayında olan Çin porselenlerinin bu berberliğin en güzel kanıtlarından biri olduğunu belirtti.

Asıl güzel mesajlardan birini ise, turizmci ve aynı zamanda “Türk – Çin Kültür Derneği başkanı olan İrfan Karslı verdi. Karslı, karşılıklı olumsuz ve eskimiş algıların artık yenilenmesi gerektiğini belirtti. Uzak doğu değiminin ise, yanlış bir değim olduğunu, bugün Çin'in en uzak şehrine 12 saatte uçulduğunu, fakat ABD nin Los Angeles kentine 14 saatten daha fazla bir uçuşla varılmasına rağmen uzak batı denmediğini belirterek, ilişkilerimizde aslında 12 saatlik bir ara ile hiç de uzak olmadığımızın farkına varmamızın gerekliliğin belirtti.

Sadece 18 kokartlı Çince bilen rehberimiz var

Türkiye’ye gelecek bir milyon Çinli turisti, dil sorunu nedeni ile ağırlamanın mümkün olmayacağını belirten katılımcılar, sadece 18 kokartlı Çince bilen rehberimiz olduğunu ve bunu açığın üniversitelerde açıklan Konfüçyüs enstitüleri ile kapanmasına çalışıldığı belirtildi.

Yani kısacası Çin ile ile karşılıklı önyargıların kaldırılması ve doğru tanıtım çalışmaları ile Turizm potansiyelimizin artması muhtemel, artacak bu potansiyel ile ticaretinde daha da gelişmesi mümkündür.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.