Biz neyiz? Arap mıyız, Avrupalı mıyız?

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, “Biz turizm öğrencisiyken misafirperverlik ön plandaydı. Şimdi konuşmaz olduk. ‘Misafirperveriz’ diyemiyorum, çünkü değiliz” dedi.

05/12/2019 11:34
Biz neyiz? Arap mıyız, Avrupalı mıyız?

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programı'na konuk oldu. Aslı Eren’in sorularını yanıtlayan Başkan Demir, birbirinden önemli açıklamalarda bulundu.

“Bir yol haritamız olmalı. Turizm kültürsüz olmaz. Şu anki kültürümüzde sorun var. Biz neyiz? Arap mıyız, Avrupalı mıyız?” diyen Başkan Yakup Demir, dünyada kültürlerin yok olduğununu, aynı yokoluşun Türkiye'yi de etkilediğini vurguladı. 

‘MİSAFİRPERVERİZ’ DİYEMİYORUM, ÇÜNKÜ DEĞİLİZ!

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, “Biz turizm öğrencisiyken misafirperverlik ön plandaydı. Şimdi konuşmaz olduk. ‘Misafirperveriz’ diyemiyorum, çünkü değiliz. Eskiden küçük aracımızla turistleri gezdirirdik, köy kahvesine bayılıyorlardı. Bir çay ve kahve içmek onlar için gezinin en önemli noktasıydı.

Hele bir Türk düğününe katılmak, çok ilgi uyandırıyordu.  Antalya’da da biz turistleri köylere turlarla taşırdık. Onların hepsi maalesef kalktı. Bizim kültürümüzü geliştirmemiz lazım. Dünyada da kültür yok olmaya başladı. Her taraf Starbucks, Burger King…” dedi.

ARAP MIYIZ, AVRUPALI MIYIZ?

Turizmde yol haritasının öneminin altını çizen Yakup Demir, “Bir yol haritamız olmalı. Turizm kültürsüz olmaz. Şu anki kültürümüzde sorun var. Biz neyiz? Arap mıyız, Avrupalı mıyız? Kötü değil ama iyi yönetmek lazım. Kültürlere değer verip saygı duymak lazım. Bakanlığımızın adı Kültür ve Turizm Bakanlığı… Ben bunu da eleştiriyorum. Kültürle ilgili ne yapılıyor?” açıklamasında bulundu.

KONAKLAMA VERGİSİ BİZİ CANEVİMİZDEN VURDU!

Vergiler konusuna ayrı bir parantez açan Demir, “Üstümüze bu kadar gelinmemesi lazım. Ajans Vergisi dediler, boynumuzu büktük ama Konaklama Vergisi bizi canevimizden vurdu. Gelen turiste ‘Gidin bir de Konaklama Vergisi ödeyin’ demek de misafirperverliğe uymayan bir şey.

Bakanın haberi yokmuş. Biraz istişare gerekiyor. ‘Bunu ne yapalım?’ dememiz lazım. ‘Ben yaptım oldu’ havasında oluyor. Konaklama Vergisi turizmin üzerine yük oldu. Adana’daki karpuzu biz ihraç ediyoruz. Nasıl ediyoruz? Türkiye’ye gelen turiste ikram ederek, satarak ihraç ediyoruz. Bu popüler sektörün motivasyon yerine cezalandırılmasını üzüntüyle karşılıyorum” ifadelerin kullandı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.