Burdur Turizm İl Müdürü’nden Halil Tuncer’e fotoğraf yasağı

Burdur Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç, Saraybosna ve Batum sergilerine hazırlık için Türkiye’yi fotoğraflayan Türk turizminin 50 yıllık simge fotoğrafçısı Halil Tuncer’e, Sagalassos Antik Kenti’ni fotoğraflamasının yasak olduğunu söyleyerek, engel oldu.

17/02/2020 10:21
Burdur Turizm İl Müdürü’nden Halil Tuncer’e fotoğraf yasağı

Dünyanın 21 ülkesinde “Fotoğraflarla Türkiye” sergileri açan turizm fotoğrafçısı Halil Tuncer, geçmişi milattan önce 3000 yılına dayanan Sagalassos Antik Kenti'nde fotoğraf çalışması yapamadı. Burdur Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç “Yasak” diyerek, dünya mirası Sagalassos Antik Kenti’ne sokmadığı Halil Tuncer”e kazı çalışmalarını yürüten Leuven Katolik Üniversitesinden Belçikalı Prof. Dr. Jeroen Poblome’den izin alınması gerektiğini söyledi. Kılıç ayrıca, “Ben izin vermeden bu fotoğrafları hiçbiryerde yayınlayamaz ve sergileyemezsin” dedi.

21 ülkede “Fotoğraflarla Türkiye” sergileri ile ülkemizi tanıtan ve Danimarka’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katıldığı yarışmada Türkiye'ye dünya ikinciliği kazandıran Halil Tuncer, daha önce yurtiçi ve yurtdışında bir çok tarihi bölgeyi gezerek fotoğrafladığını ama böyle bir olayla ilk kez karşılaştığını söyledi.

TURİZMCİLERDEN TEPKİ

"Aşkların ve imparatorların şehri" Sagalassos Antik Kenti için “Kazıyı yapan hocadan izin almak lazım” gibi gerekçe ileri süren Turizm İl Müdürü’nün davranışı, turizm sektöründe tepkiyle karşılandı. Halil Tuncer, “Turizm İl Müdürü’nü yardımcı olur diye ziyaret ettim. Bu garip ve yokuşa süren davranışla karşılandım” diye konuştu.

USTA FOTOĞRAFÇI, SARAYBOSNA VE BATUM SERGİLERİNE HAZIRLANIYOR

Sagalossos Antik Kenti’nin kar kaplı görüntüsünü çekerek önümüzdeki aylarda Saraybosna ve Gürcistan'ın Batum şehrinde açacağı “Fotoğraflarla Türkiye Turizmi” sergisinde yer vermeyi planlayan Halil Tuncer, İl Müdürü’nün davranışı üzerine Antik kente giremedi.

Geçmişi milattan önce 3000 yılına dayanan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne 2009'da giren Sagalassos, ziyaretçilerini 5 bin yıllık sokaklarında tarihi yolculuğa çıkarıyor.

BURDUR MÜZESİ’Nİ FOTOĞRAFLADI

Bunun üzerine Burdur Müzesi’ne giden Halil Tuncer’e, Müze Müdürü Murat Kaleağasıoğlu, “Siz Türkiye’nin tanıtımı için önemlisiniz” diyerek, görevli refakatinde müzeyi gezdirdi ve fotoğraflar çekmesine yardımcı oldu.

Böylece Halil Tuncer, Sagalassos Antik Kenti yerine Burdur Müzesi fotoğraflarıyla dönmek zorunda kaldı. Turizme açık olan ve turistlerin ziyaret ettiği Sagalassos'un hafta içine denk gelen cuma günü yasaklanması, şaşırıcı oldu. İzmir’e dönen Halil Tuncer, Efes Müzesi’ini fotoğraflayarak, yurtdışı sergi çalışmasını sürdürdü.

SAGALASSOS ANTİK KENTİ

Burdur'un Ağlasun ilçesinde yer alan "Aşkların ve imparatorların şehri" olarak bilinen Sagalassos, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Büyük İskender'in almakla zorlandığı önemli kentlerden biri olarak bilinen Sagalassos, Roma dönemi mimarisinin en iyi örneklerini yansıtıyor.

Döneminin 5 büyük seramik üretim merkezinden biri oluşuyla da öne çıkan antik kentteki kazı çalışmaları, Leuven Katolik Üniversitesi'nden Belçikalı Prof. Dr. Marc Waelkens başkanlığında 1989 yılında başladı. Waelkens'in emekliye ayrılmasından sonra kazı çalışmalarını, aynı üniversiteden Prof. Dr. Jeroen Poblome devraldı.

Sagalassos, geçen yıl 36 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı

Deniz seviyesinden bin 750 metre yüksekte, bir kartal yuvasını andıran derin vadilere hakim kent, binlerce yıldır antik suyun aktığı Antoninler Çeşmesi, agoraları, Roma hamamları, Macellum yapısı, üzerinde dans eden kızlarla bezeli Heroon yapısı, kütüphanesi ve yaklaşık 9 bin kişilik tiyatrosuyla göz kamaştırıyor. Geçen yıl 36 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan Sagalassos, 2018'in sonuna kadar 50 bini aşan ziyaretçi sayısını hedefliyor. 

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Feyzullah Eray Dökü, Sagalassos Antik Kenti'nin 18. yüzyılda Avrupalı gezginlerce keşfedildiğini, 19. yüzyılda ise haritası ve yapıları ortaya çıkarılarak kentin isminin Sagalassos olduğunun anlaşıldığını belirtti. Kentin antik Yunan'da Pisidya bölgesi olarak adlandırılan ve günümüzde göller yöresi olarak bilinen bölge içinde önemli bir yerleşim yeri olduğunu ifade eden Dökü, "Sagalassos hem bilimsel açıdan, hem de görsel açıdan çok önemli bir kent. Toroslar'ın batı eteklerinde yer alan bir dağ kenti" dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.