Avrupalı turistin Türkiye ilgisi Rusya'da fiyatları patlattı

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, Akdeniz ve Ege'deki tatil maliyetlerini ve turistlerin ödeme imkanlarını inceledi. Avrupalıların Türkiye taleplerinin tatil maliyetini artırdığına değinen Rusya Seyahat Endüstrisi Birliği Başkan Yardımcısı Gorin, bununla birlikte Rusların yurtdışında plaj tatili için çok az alternatifi olduğunun altını çizdi.

30/03/2023 12:12
Avrupalı turistin Türkiye ilgisi Rusya'da fiyatları patlattı

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, Akdeniz ve Ege'deki tatil maliyetlerini ve turistlerin ödeme imkanlarını inceledi. Haberinde, yakın zamanda gazetecilere açıklamalarda bulunan Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze’nin “Türkiye’nin bu yaz sezonunda tek rakibinin Rusya olacağı” sözlerine yer veren ajans, şu anda erken rezervasyon kampanyasının ön sonuçlarına göre yaz sezonu için en çok satılan paket turlarda Rusya ve Türkiye’nin neredeyse ‘omuz omuza’ mücadele verdiğinin altını çizdi.

Ülkenin dev tur operatörlerinden Tez Tour tarafından RIA Novosti’ye yapılan açıklamada, Türkiye’de yaz tatili yapmak isteyen Rusların olası deprem tahminleri ile bile durdurulamadığı vurgulanırken, öte yandan ülkedeki otellerin sismik dayanıklılık açısından kontrol edilmesinin önerildiği, bahsedilen sismik sertifikaya sahip otellerin Rusların tercihlerine yansıyabileceği tahmin ediliyor.

“Birçok tur operatörünün satışlarında Rusya ve Türkiye turlarında yüzde 50’ye yüzde 50 eşitlik var" 

ATOR Başkanı Lomidze, “Birçok tur operatörünün satışlarında Rusya ve Türkiye turlarında yüzde 50’ye yüzde 50 eşitlik var. Rusya’daki talep yüzde 30 artarken, Türkiye talepleri ise şu anda yüzde 10 ila 25 oranlarında düştü” ifadelerini kullanırken, iç turizmin bu yıl arzdaki tüm sorunlara rağmen rekora gideceği düşünülüyor.

Uzmanlar, bu yıl Rusların erken rezervasyon aktivitelerinin pandemi öncesi kadar popüler olmadığına değinirken, ülkedeki otellerin fiyatlarını artırdığı, turistlerin de tatil için ödemekte acele etmeyerek özel teklifleri beklediği kaydediliyor.

Türkiye’de fiyatlar neden yükseliyor?

RIA Novosti, Rusya’nın dev tur operatörlerinden Intourist’e göre Türkiye tatillerinde yaşanan keskin fiyat artışının geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden havayolu ile ulaşım eksikliği ve enflasyon olduğuna vurgu yaparken, Rusya Seyahat Endüstrisi Birliği Başkan Yardımcısı Dmitry Gorin ise, Avrupalılar arasında Türkiye tatillerine olan yüksek talebe de dikkat çekiyor.

Avrupalıların Türkiye taleplerinin tatil maliyetini artırdığına değinen Gorin, bununla birlikte Rusların yurtdışında plaj tatili için çok az alternatifi olduğunun altını çiziyor. Batı yaptırımları öncesi Türkiye ile rekabette öne çıkan Yunanistan, İtalya ve İspanya’ya Rusların eskisi kadar gidemediği, daha da önemlisi vize dahi alamadığı kaydedilirken, aynı zamanda her turistin aktarmalar nedeniyle artan ulaşım masraflarını göze alamadığı belirtiliyor.

Türkiye’de ortalama tatil maliyeti 195 Bin Ruble

Rus çevrimiçi seyahat acentesi Sletat ru’ya göre, yazın Türkiye’de tatil için ortalama maliyet 195 Bin Ruble'ye ulaşırken, fiyatların son bir yılda yaklaşık yüzde 30 arttığı, buna rağmen Rus turistlerin yüzde 70’i ile ezici çoğunluğunun geleneksel olarak beş yıldızlı her şey dahil Türk otellerinde konaklamayı tercih ettiği gözlemleniyor.

Rus tatilcilerin yüzde 19’u ise Türkiye’de dört yıldızlı otelleri seçerken, ancak Rusların yüzde 91’i ile neredeyse tamamı her şey dahil formatından vazgeçmiyor. Tez Tour’a göre haziran sonunda Türkiye’de 4 yıldızlı otelde bir haftalık konaklamanın iki kişi için 94 Bin Rubleye mal olacağı belirtilirken, 5 yıldızlı otellerde ise fiyatların 102 Bin Ruble'den başladığı aktarıldı.

Antalya en popüler destinasyon olmaya devam ediyor

Intourist’e göre Antalya en popüler destinasyon olmaya devam ederken, Ege kıyısındaki tatil köylerine ilginin sürekli olarak arttığı, ancak oradaki turist akışının Antalya’ya kıyasla çok daha az olduğu hatırlatıldı. Son verilere göre tatilcilerin yüzde 30’u Alanya’yı tercih ederken, her beş kişiden birinin Side’yi seçtiği, Rusların yüzde 16’sının ise Kemer’i tercih ettiği belirlendi.

Tez Tour ise, en popüler üç tatil beldesinin Belek, Kemer ve Alanya’daki İncekum olduğunun altını çizerken, bu üç noktanın tüm rezervasyonların dörtte birini oluşturduğunu ekledi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.