Bu bir acil müze çağrısıdır

Denizli’de müze tartışmaları çok uzun yıllardır devam ediyor. Her ne hikmetse, şehrin üzerine çöken bir ataletle arzu edilen müze projeleri bir türlü hayata geçirilemiyor.

12/12/2018 11:09
Bu bir acil müze çağrısıdır

Denizli’de müze tartışmaları çok uzun yıllardır devam ediyor.  Her ne hikmetse, şehrin üzerine çöken bir ataletle arzu edilen müze projeleri bir türlü hayata geçirilemiyor. DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, yeni bir müzenin Denizli için önemini vurguladı ve müze için yer tavsiyesinde de bulundu.

Başkan Şen'in konuyla ilgili olarak yaptığı açıklama şöyle:

Bu ataletin sebepleri ayrı bir tartışma konusu olmakla beraber; DENTUROD olarak şehrimize müze yapılması konusunu gündemde tutmaya devam ediyor ve konuya yeni bir önerme sunmak istiyoruz.

Öncelikle müzenin anlamını hatırlamakta fayda var: Müze, çok kısa tanım olarak, dünya mirasının korunduğu mekândır. Müze konusu Denizli için çok önemlidir. Denizli’de sahip olduğumuz, yarına bırakabilmek adına korumaya çalıştığımız tüm kültürel eserlerimizin yer aldığı, bilimsel araştırmaların yapılabildiği bir müzemizin olması gerekiyor. En önemlisi de; öncelikle kendi hemşerilerimizin, sonrasında da tüm insanların estetik ve kültürel zevklerinin yükselmesi ve eğitimi için bu müze şarttır.

Denizli'de yeni bir müze neden şart?

Elbette Denizli’de hâlihazırda müzeler var. Ancak sayı ve nitelik olarak yetersiz kalıyorlar. Sahip olduğumuz eserler çok ve mevcut müzelerde sergilenenler çok az. Birçoğu depolarda bekletiliyor.

Toplum olarak okuyup yazarak değil, daha çok sözlü iletişim kurabilen, değerlerimizi de kuşaklara sözel aktarabilen bir yapıdayız. Belki de bu sebeple, ülkemizdeki kültürel faaliyetler yeteri kadar ilgi görmüyo. Ancak biz DENTUROD olarak; Anadolu’nun bağrında doğup büyümüş çocuklarımızın, sahip olduğumuz kültürel değerlere sahip çıkacağına inanıyoruz. Bu nedenle Denizli’de yapılması planlanan müzenin ivedilikle yeniden gündeme getirilmesinin bir gereklilik olduğunu vurguluyoruz.

Yapılacak müzenin nitelikleri

Yapılacak müzenin sadece tarihi eserleri koruyan ve sergileyen bir bina olmasını da yeterli görmüyoruz. Müzemiz aynı zamanda, günlük yaşamda da hemşerilerimizi, öğrencilerimizi, gençlerimizi kucaklayabilecek nitelikte tasarlanmalıdır.

Eserlerin sergilendiği alanlar dışında, kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapabilecek sergi, konferans, konser salonu gibi alanlarının da olması gerekir. Ayrıca; bu müzenin sanal müze, dokunulabilir müze, mobil müze gibi türleri de bünyesinde barındıran bir yapıda hizmet vermesi gerekliliğine inanıyoruz. Nasıl ki yaz aylarında Antalya’da Aspendos’ta konserler, gösteriler düzenleniyorsa, Denizli’de yapılacak müze kompleksi içerisinde de konserler, gösteriler, sergiler düzenlenebilmelidir. Müze binası, tüm bu etkinliklerin gerçekleştirilebileceği bir kompleks olarak tasarlanmalı ve faaliyete geçirilmelidir.

Yeni müze nereye yapılmalıdır?

Müzeler bir kentin, bir ülkenin prestij yapıları, entelektüel, kültürel göstergeleridir. Sadece gelen yabancı turistlerin ziyaret ettiği mekânlar değildir. Bu nedenle, Denizli Müzesi şehrimizin tarihsel, kültürel, etnografik eserlerini, güzel sanatlarını insanımıza eğitici, eğlendirici, düşündürücü bir omurga içinde sunabilmeli, kenti kucaklayabilmelidir.

ENTUROD olarak önerimiz; Pamukkale Ankara kavşağında yer alan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ait arsanın ivedilikle bu minvalde değerlendirilmesidir. Lokasyon olarak şehre ve Pamukkale, Laodikya Antik Kentlerine yakınlığı, gerek turistlerin, gerek vatandaşlarımızın, gerek de öğrencilerimizin kolaylıkla ulaşmasına imkân sağlayacaktır. Alanın genişliği hem sergileme, hem de biraz önce bahsettiğimizi sanal, dokunulabilir, yaşamın devam ettiği sürdürülebilir müze kavramına uygundur.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.