Bölge pandeminin izlerini sildi... Şanlıurfa ve Mardin yüzde 100 dolu

Pandeminin ardından Güneydoğu'ya turist akını başladı. Gaziantep ve Diyarbakır'da oteller yüzde 90 doldu.

22/05/2022 20:55
Bölge pandeminin izlerini sildi... Şanlıurfa ve Mardin yüzde 100 dolu

İki yıllık salgının ardından turizmde işler hızlanmaya başladı. Bu dönemde en çok yara almış bölgelerden biri ise, Güneydoğu Anadolu oldu. Pandeminin izlerini silmeye başlayan bölge, yeniden şaha kalktı. Şanlıurfa ve Mardin'de oteller yüzde 100 dolmaya başlarken, Gaziantep ve Diyarbakır'da doluluklar oranı yüzde 90'lara kadar çıktı.

2019'da söz konusu bölge doluluk oranlarının ortalama yüzde 80'lerde seyrettiğini bildiren turizmciler, pandeminin sonrasında bölgeye resmen akın olduğunu söylüyor. Sektör oyuncuları, oda fiyatlarının da arttığına dikkat çekti. Haber 365'te yer alan habere göre, Türk Lirası bazında fiyatlama yapılan bölgede, gecelik oda fiyatları iki katına çıkmış durumda. Esnafın da yüzünü güldüren turist talebinin yaz sezonu boyunca devam etmesi bekleniyor.

Bölge pandeminin izlerini sildi

Güneydoğu Anadolu Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (GATOD) Başkanı Mete Akcan, bölgenin pandeminin izlerini sildiğini söyledi. Akcan, şöyle konuştu: "Şu anda Gaziantep ve Diyarbakır'da otellerin doluluk oranları yüzde 85-90 bandında. Şanlıurfa ve Mardin yüzde 100 dolu. Bu talep haziranda da devam edecek.

Temmuz ve ağustosta biraz yavaşlar. Eylülde yeniden hareketlenir" diye konuştu. Talebin 2019 yılına nazaran çok daha güçlü olduğunu belirten Akcan, "Gaziantep'te doluluk ortalaması 2019'da yüzde 80'lerdeydi. Şimdi bu oran 10 puan artışla yüzde 90'lara çıktı. Turistin yüzde 85'i yerli, kalanı da Avrupalı" dedi.

Turizmcinin de esnafın da yüzü gülüyor

Söz konusu yüksek talebin oda fiyatlarını da artırdığını vurgulayan Mete Akcan, "Antep'te otellerin fiyatları 2019 yılına göre TL bazında yüzde 70 arttı" dedi. Şehre gelen turistin bölge esnafına da resmen can suyu olduğunu aktaran Akcan, "Ciddi bir alışveriş yapılıyor. Yeme-içme sektörü de hareketlendi. Esnafın yüzü gülüyor" diye konuştu.

Turizmciler bölgede oda doluluğunun yüzde 100 olduğunu aktardı

Şanlıurfalı turizmciler bölgedeki da doluluklarının ise yüzde 100 olduğunu dile getirdi. Haziran ayının ikinci haftasına kadar otellerin yüzde 100 dolu olduğunu ifade eden turizmciler ise, "Şu anda 4-5 yıldızlı otellerde gecelik oda fiyatları 1.000-1.800 TL arasında. Oteller genellikle oda-kahvaltı. Dolayısıyla gelen turist dışarıda yemek yiyor. Esnaf da hareketlikten memnun" diye söyledi.

Talep ve artan maliyetler, fiyat artışlarını da beraberinde getirdi

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör konuya dair, mayısta otellerin yüzde 100 dolduğunu, haziranda da bunun gibi doluluk oranlarının devam edeceğini dile getirdi. Kentte neredeyse 12 bin yatak kapasiteli 54 otelin hizmet verdiğini aktaran Güngör, "Otellerimiz dolu. Eşimiz dostumuz bizi arayıp yer istiyor, onlara dahi yer bulamıyoruz. Midyat, Nusaybin ve Kızıltepe'deki oteller dahi doldu. Talep ve artan maliyetler fiyatları da artırdı" diyerek mevcut doluluğa dikkat çekti.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.